Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Milliós adomány árváknak

Szeretetnapok elnevezéssel rendezett programot a hét végén Győrben a Pro Urbe Lokálpatrióta Egyesület. A cél egyrészt a magyar gasztronómia népszerűsítése volt: vasárnap a város híres vendéglősei kínálták jellegzetes ételeiket a Széchenyi téren.

Böjte Csaba ferences szerzetes több száz árva gyermek sorsát vette a vállára.
A szervezők emellett adományokat gyűjtöttek a 374 erdélyi magyar árva gyereket nevelő és tanító dévai Szent Ferenc Alapítvány javára. Nem végleges adatok szerint körülbelül tízmillió forint gyűlt össze.  „ Brüsszelben járva láttam a vendéglősök utcáját. Arra gondoltam, miért ne csinálhatnánk meg nálunk a vendéglősök terét. Győr nagyon vendégszerető város, csak fórumot kell ehhez biztosítani" – nyilatkozta a Kisalföldnek Oláh Ferenc, a Pro Urbe Lokálpatrióta Egyesület alapító tagja.

Az ezen elvet megvalósító hétvégi, „szeretetnapok" elnevezésű program szervezésekor az is lényeges szempont volt, hogy minél nagyobb anyagi segítséget tudjanak nyújtani a dél-erdélyi Szent Ferenc Alapítványnak, amely a saját erejéből és adományokból 374 magyar árva gyermeket nevel és tanít Déván.

A vasárnapi rossz idő ellenére – ami miatt a vártnál kevesebben nézték meg a műsorokat a Széchenyi téren – szombaton és vasárnap nagyon sok adomány gyűlt össze. Oláh Ferenc becslése szerint körülbelül tízmillió forintról lehet szó. A pontos összeget hamarosan sajtótájékoztatón teszik közzé.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szerint a kapcsolatfelvétel nem az anyagiak miatt fontos: a dévai gyerekek számára nagy-nagy élmény és öröm, hogy olyan szép magyar várost láthatnak, mint amilyen Győr. A kisalföldi megyeszékhelyre mintegy negyven 13–16 éves kamasz érkezett, akiket családoknál szállásoltak el. „Mindenképpen jó, ha a mi gyerekeinknek is lesz kinek írni karácsonykor, vagy lesz kitől várjanak levelet" – mondta Csaba atya.

Egy szombati programon Böjte Csaba győri vállalkozóknak beszélt az erdélyi befektetési lehetőségekről. A szerzetes elmondta: örülne, ha olyan magyar vállalkozások telepednének meg Déván és környékén, amelyek megélhetést tudnának biztosítani a leérettségizett árva gyerekeknek.

„Földi létünk célja, értelme, hogy szeretetben éljünk. Ezek a gyerekek valamilyen módon láthatóvá teszik és felnagyítják ezt az érzést."

Kapcsolódó cikkek >>

Déván a kövek is megszólalnak (2003-04-19) >>
Győri szeretetnapok árvák megsegítésére (2003-04-07) >>
Szeretetnap a dévai árvák javára (2003-04-25) >>
Báli mérleg: több millió forint a rászorulóknak (2003-02-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lényegi javaslatok bekerültek a gazdasági programba

Minden lényegi javaslat bekerült a város önkormányzatának négy évre szóló gazdasági programjába a… Tovább olvasom