Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Milliókkal kerülhet többe az építkezés

Győr-Moson-Sopron - Akár kétmillió forinttal is többe kerülhet egy átlagos családi ház építése ősztől az építőanyagok várható drágulása miatt. Most érdemes beszerezni a szükséges téglát, cserepet, burkolatokat.
A Leier-csoport előrejelzése szerint a legnagyobb mértékben a az előállítás során nagy energiát igénylő termékek, mint a cserép vagy a tégla nő majd decemberig, de többet kell fizetnünk többek között a cementért is. A gyártók és kereskedők ugyan több lépcsőben emelik az árakat – volt, aki ezt már az év elején megtette –, mégis szeptember után egyes minőségi termékek ára látványosan is emelkedhet. Szakértők szerint az utóbbi évek tendenciáit jóval meghaladó mértékű drágulás jellemzi majd 2008-at; átlagosan tíz százalék körüli áremelkedés várható.

– Ez már az év eleji gázáremelésnél aktuális lett volna, sok gyártó azonban akkor lenyelte a pluszköltségeket. Azóta azonban tovább drágult az előállítás, amit már be kell építeni az árakba, miközben a kereslet fokozatosan csökkent. A kieső bevételt tehát kompenzálni kell, ez pedig tégla esetében mintegy 10, a cserépnél pedig 8–10 százalékos árnövekedést jelent – mondta Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója, aki szerint többet kérnek majd a gyártók a kerámiatermékekért – padlólapért, csempéért – is.

Érdemes előre megvásárolni a később beépítendő építőanyagokat, például burkolatokat is. Fotó: Krizsán Csaba
Érdemes előre megvásárolni a később beépítendő építőanyagokat, például burkolatokat is. Fotó: Krizsán Csaba

Az áremelkedések tükrében érdemes tehát körültekintően átgondolni az építkezések költségvetését, a drágulás ugyanis azt jelenti, hogy egy átlagosnak mondható, 18–20 milliós házépítés idén mintegy kétmillió forinttal kerülhet többe a tavalyinál.

Egyre fontosabbá válik tehát, mikor és hol szerezzük be az építőanyagokat; most például, a nyár végi építési szezon beindulásával 5–15 százalékkal olcsóbban hozzá lehet jutni még a legkiválóbb minőségű házépítési anyagokhoz is. Csak a téglán és a cserépen közel 400 ezret spórolhat, aki időben lép. Bár szeptember jellemzően „a tető szezonja" – az építtetők zöme, ha teheti, még az ősi esőzések előtt tető alá hozza az épületet –, érdemes előre beszerezni akár a belső burkolatokat is, még akkor is, ha azokat csak hónapokkal később építik be.


A drágulás tehát biztosra vehető, az időpontja azonban kereskedőnként változhat, attól függően, mekkora készletekkel rendelkezik az adott telep. A gyártói akciókon kívül az egyes építőanyag-telepek egyenként is adhatnak további árengedményeket. Van, aki értékhatártól függően 3–8 százalékot enged az árból, más a minden házelemet egy helyen vásárlóknak ad kedvezményt, s akad olyan cég is, amely ingyen házhoz szállítást nyújt, ami nagy értékű vásárlás és 40–50 kilométerre történő szállítás esetén százezres megtakarítást is jelenthet. A tapasztalatok alapján sok helyen ki lehet harcolni engedményeket vagy pluszszolgáltatásokat akkor is, ha azt nem ajánlják fel automatikusan.

Olvasóink írták

 • 1. Túrabakancs 2008. augusztus 28. 08:36
  „Hogy honnan lesz pénze az államnak a 300-milliárdos adócsökken-
  tésre? Megmondom! Villany, gáz élelmiszer, áfa, stb. árainak
  drasztikus megnöveléséből! A büntetési tételek nagyarányú
  emelését még nem is merem említeni, majd aki dolgozik /hiszen az tud hibázni/ arról húzzák le a bőrt megint! Szánalmas... Remé-
  lem nem sokan fognak bedőlni a sok hazugságnak, megtévesztésnek. Pedig lesznek ám birkák...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A behajthatatlan tartásdíjakért demonstrál

Budapest–Győr - A győri Major Éva folytatja egyszemélyes demonstrációját a Szociális… Tovább olvasom