Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Milliókkal az illegális hulladék ellen

Győr-Moson-Sopron - Közel 5,7 millió forintot nyert az illegális hulladéklerakók felszámolására hat település – a Reflex Környezetvédő Egyesülettel együttműködve – a szaktárca pályázatán.
Dunaszentpálon, Kajárpécen, Kunszigeten, Pápateszéren, Sokorópátkán és Tényőn remény van arra, hogy az év végéig felszámolják a települések környezetét csúfító illegális hulladéklerakókat. Így a Reflex egyesülettel együttműködő hat önkormányzat huszonöt helyszínen hatszáz köbméter szeméttől szabadulhat meg abból a közel 5,7 millió forintos forrásból, amelyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium két pályázatán nyertek.

Lajtmann Csaba, a Reflex programvezetője előzményként elmondta: az egyesület hulladékos munkacsoportja a kilencvenes évek elejétől működik. Sok más mellett eredményesen szervezték meg – a megye diákjainak segítségével – az illegális hulladéklerakók felmérését. Közel ezerről kaptak információt. Hasonlóképpen hatékony volt az egyesület „Tájsebészet" című, négy megyét érintő programja is.

– A morális károk, az ártalmas környezeti következmények mellett az illegális lerakók egészségügyi problémákat okozhatnak és balesetveszélyesek is. Felszámolásuk nemcsak lelkesedés, hanem pénzügyi források kérdése is. Ezért ajánlottunk pályázati együttműködést az önkormányzatoknak. Tizenhét megkeresett településből hat felelt meg a kritériumnak – nyilatkozta Lajtmann Csaba.

A napokban rendezett sajtótájékoztatón megjelent polgármesterek a környezetvédő szakemberekkel egyetértésben hangsúlyozták: az illegális szemétdombok felszámolása mellett nélkülözhetetlen a megelőzés, a szemléletformálás is. Elhangzott: a megnyert forrásból arra is kell megfelelő összeget fordítani, hogy a települések lakói – fiatalok, idősek – belássák és elfogadják a hulladékgazdálkodással kapcsolatos problémákat, amelyekből – reflexesek szerint – az illegális lerakás csak a jéghegy csúcsa, hiszen – sok más mellett – a műanyaghulladék kazánban égetése, az ömlesztve, válogatás nélkül gyűjtött szemét is komoly gondot okoz.

A pályázaton nyert milliókból többek között a Kajárpéc határában található illegális hulladéklerakót is felszámolják az év végéig. Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

  • 1. csukás 2008. szeptember 11. 16:14
    „Végre ismét egy pozitív hír a Kisalföldben ! Külön öröm, hogy a minden dícséretet mgérdemlő Reflex mellett végre az illetékes önkormányzatok is léptek az elfogadhatatlan állapotok felszámo-lása érdekében. Ezek után talán már tényleg bízhatunk abban is, hogy az illegálisan lerakott hulladék elszállítása utáni "szemléletvál-tást" NEM CSAK A MEGJELENTEK tekintik magukra nézve kötelezö-nek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bendegúz még rejtőzködik - videóval

Győr - Egyelőre még csak „részletekben" látható a győri Xantus János Állatkert legújabb… Tovább olvasom