Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Milliókból újul meg az óvoda

Tényő - Uniós forrásból 77 millió forintot nyert óvodarekonstrukcióra az önkormányzat. A sokorói településen a növekvő gyereklétszám miatt a felújításon kívül bővítésre is szükség van.

A múlt század húszas éveiben Végh Józsefné helybeli birtokos egy épületet ajándékozott a tényőieknek, amely kezdetektől óvodaként szolgálta a közösséget. Az évtizedek nem múltak el nyom nélkül, mostanra már sürgetővé vált a felújítás, sőt, a bővítés is.

– Az elmúlt nyolcvan évben jórészt csak javításokat végeztek az épületen, amelynek tetőzete időközben teljesen tönkrement, egészében korszerűsítésre szorul – nyilatkozta érdeklődésünkre Varga Gábor tényői polgármester.

Jövő ősszel már teljesen megújult óvodaépület várja a tényői gyerekeket. Fotó: B. A.
Jövő ősszel már teljesen megújult óvodaépület várja a tényői gyerekeket. Fotó: B. A.

A nagy cél érdekében többen összefogtunk, amelynek eredményeként, nagy örömünkre nyertes uniós pályázat született.

– A 77 millió forintból olyan óvodát szeretnénk, amely teljességgel megfelel a kor követelményeinek.

A polgármester szavaiból kiderült: a jelenlegi falakon kívül semmi nem marad meg a régi épületből. Kicserélik a tető faszerkezetét és héjazatát, a bővítés mellett torna-, só-, orvosi, egyéni fejlesztő és logopédiai szobát, valamint kézművesműhelyt alakítanak ki a rekonstrukció részeként. Megújul az óvoda fűtése is: a hagyományos rendszert napelemekkel erősítik. Varga Gábor elmondta: előzetes számítások szerint ez több mint harmincszázalékos költségmegtakarítást jelent. Ezért tervezi a testület, hogy a jövőben a település többi közintézményénél – iskola, polgármesteri hivatal, orvosi rendelő – is alkalmazni fogják ezt az alternatív fűtési megoldást. Az óvodarekonstrukció 2009. májusban kezdődik és a tervek szerint őszre készül el.

– Tényőn évről évre nő a lakosság lélekszáma. Sokan maradnak a faluban fiataljaink közül, de szép számmal érkeznek beköltözők is, így az óvodai utánpótlás miatt nem kell aggódnunk – hangsúlyozta végül a polgármester.

Járda és tető pályázati pénzből

Tényőnek más pályázatokon is szerencséje volt. A közelmúltban nyert, összesen hatmillió forintból a közintézmények előtt megújult a járda és parkolókat alakítottak ki, valamint teljesen kicserélték az iskola tetőzetét.

Olvasóink írták

  • 2. fancyname 2008. szeptember 03. 12:55
    „Felre a politikaval! Azt meghagyom az okosoknak.Csak gratulalni tudok Tenyonek!
    Sok sikert kivanok,udvozlettel:erika”
  • 1. kapcsos 2008. szeptember 03. 08:16
    „hááát ez egy igazán tipikus magyar pályázati döntési mechanizmus volt! gratulálok uraim! a győri kistérségben nulla azaz nulla iskola felújítását támogatták "barátaink". Valóban ennyire rózsás lenne a helyzet??? nevetséges politikusok, ingyenélő, naplopó, bűnóző banda!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elöntötte a szennyvíz a kollégiumot

Győr - Sok volt az iskolakezdés a győri Kazinczy-gimnázium csatornarendszerének: hétfő este a… Tovább olvasom