Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Milliókat nyertek környezetvédelemre

Nyolc egyesület szervez környezetvédelemmel kapcsolatos programokat a megyében a Zöld Forrás pályázaton elnyert pénzből. Két megyei szervezet is támogatást nyert: a Reflex a Marcal folyó táplálékláncának felépítéséhez, a Castanea természetvédelemmel kapcsolatos programjaihoz kap segítséget.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Zöld Forrás pályázatán 107 civil szervezet, összesen 116 millió forintot nyert környezetvédelmi céljai megvalósításához. Megyénkben két szervezet, a győri központú Reflex és a soproni Castanea nyert támogatást a jövő évre, együtt több mint hárommillió forintot.

A Reflex Környezetvédő Egyesület a támogatott 107 civil szervezet közül a tizedik legmagasabb összeget nyerte, a vörösiszap-katasztrófa által érintett Marcal folyó táplálékláncának felépítéséhez, a környéken lakók szemléletformálásához 2 millió 77 ezer 800 forintnyi segítséget kap. – A folyó esetében a legnagyobb gond a táplálékpiramis, a fenntarthatóságot biztosító tápláléklánc összeomlása. További probléma, hogy a több évre tervezhető helyreállításában a helyi lakosság tétlen, és csupán külső szemlélő, pedig segítő és aktív részvételükkel jelentősen gyorsítható lenne a folyó revitalizációja – mondta Lajtmann József, az egyesület elnöke. Hozzátette: – A projekt egyik célja, hogy a Marcal és a csatlakozó kisvízfolyások partján élő emberek a megszokott tevékenységeikben, gazdálkodásukban, a folyó újraélesztésében közreműködők legyenek. A lakosság bevonása és aktív szerepvállalása érdekében a Reflex-egyesület az érintett területeken lévő önkormányzatokat és iskolákat is bevonja a mikroszkópos vizsgálatokba, mérésekbe, elő- adásokat és vetélkedőt szervez számukra.

A Castanea Környezetvédelmi Egyesületet 964 ezer forintos pályázati támogatásban részesíti a minisztérium. Többek között ebből valósítják meg a már hagyománynak számító, „Egészséges, virágos Sopronért!" programsorozatot, s adnak az érdeklődőknek gyakorlati ötleteket arról, hogy miként lehet természetes anyagokból használati tárgyakat készíteni – mondta Hárs Olivér, a közhasznú egyesület elnöke.

A Reflex a vörösiszap-katasztrófa által érintett Marcal folyó táplálékláncának felépítéséhez kap segítséget.

Országos szervezetek tervei között is szerepel megyei program. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület az elnyert közel kétmillió forintból többek között a győri kistérség önkormányzati dolgozóinak is szervez fenntartható városi közlekedést támogató képzéseket. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége a komplex falusi turisztikai kínálat minőségi rendszerének jellemzőit szeretné megismertetni a megyeszékhelyen a szolgáltatókkal. A Göncöl Szövetség a tervek szerint Sopronba is elviszi a környezettudatos életmódról szóló kiállítását, a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom pedig megyénkben is rendez víz- és földvilágnapi programokat. A VM listája alapján jövőre találkozhatunk még Győrben a Benkő Gyula Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület és a Körlánc Országos Egyesület a Környezeti Nevelésért programjaival.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2011. december 27. 20:46
    „És a lapát hol van?
    A mikroszkópos vizsgálathoz, az idő meg adja az eredményt,- csak számolni kell a milliókat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távolról olvassák le a vízórákat

A GSM-alapú vízóra-távleolvasó a vízórák távoli elérését teszi lehetővé. Fogyasztási adatokról… Tovább olvasom