Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Milliókat nyertek a széchenyis győztesek

Két széchenyis hallgató pályaműként a régi magyar filmek archívumát készítette el egy programozási versenyre. Az első helyezés a szép szakmai siker mellett fejenként csaknem hárommillió forintos pályadíjjal is együtt járt.

Több hazai informatikai cég támogatásával az elmúlt napokban rendezték az „eDeveloper Maraton 2002" nemzetközi programozói versenyt, amelyen hazai és határon túli magyar egyetemisták, főiskolások, gyakorló informatikusok vettek részt.
A győri egyetemről két csapat is pályázott, s a 24 órás nonstop feladatmegoldás, az azt követő döntő után a harmadéves Szabó Dóra és Mándli Géza alkotta csapat első helyezett lett. A Feigl Péter, Nagy Imre és Papp György összetételű csapat nem jutott a második fordulóba.
– Géza jánosházi, én szombathelyi vagyok – mondja a helyi élelmiszeripari és földmérési szakközépiskola után tanulmányait Győrben mérnök-tanár szakon, rendszerfejlesztő szakirányon folytató Szabó Dóra. Mándli Géza hardver szakirányos, s a vasi megyeszékhely gépipari és informatikai műszaki szakközépiskolájából jött a Széchenyire tanulni.
A verseny feladata egyszerűnek tűnt: szabadon választott témakörben nyilvántartó programot kellett készíteniük a résztvevőknek, s menet közben csak egy személyében folyamatosan változó mentor tanácsait – azt is kizárólag internetes levelezéssel – vehették igénybe. A két széchenyis hallgató pályaműként a régi magyar filmek archívumát készítette el. A felhasznált Magic 9.0-s internetes honlapkészítő, adatbázis-kezelő program multimédiás alkalmazásokat is lehetővé tett, így a szöveg, a képek mellett hangok, filmzenék, filmbejátszások tették dinamikussá, színessé a versenymunkát.
A kész anyag bemutatására, „eladására" minden csapat 5 percet kapott,
s a zsűri mellett a többi résztvevő is pontozta a társpályázók munkáját. A jó értékelés alapján a széchenyisek csapata továbbjutott a négyes döntőbe, s ott már 15 perces programvédés várt rájuk. Az első helyezés a szép szakmai siker mellett fejenként csaknem hárommillió forintos pályadíjjal is együtt járt. A jutalom mindegyikőjüknek egy Magic adatbázis-kezelő szoftver, két rangos hazai számítástechnikai folyóiratban há- rom alkalommal negyedoldalas hirdetési felület, informatikai folyóiratelőfizetések s egy ifjúsági vállalkozást segítő szolgáltatáscsomag volt. A Budapesti Ifjúsági Vállalkozói Központ a díj részeként két évre szóló kedvezményes helyiségbérleti lehetőséget biztosít számukra.
Mándli Géza elmondta: a versenyen használt Magic 9.0-s program
nem szerepelt eddig az ő tananyagában, mert hardver szakirányon nincs ilyen. Negyedévesként majd csak Szabó Dóra tanulja a szoftvert. A két
mérnök-tanár szakos hallgató önszorgalomból, a műszaki informatikusokkal együtt a rendszerfejlesztés-órán ismerte meg ezt a sokoldalú programot. A versenyre dr. Kovács János főiskolai docens javas- latára és támogatásával neveztek be. A szoftvert gyártó világcég magyarországi vezető szakemberei egyébként több éve a győri egyetem óraadói, az „Ágazatspecifikus információs rendszerek II." tantárgy több témáját oktatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lokálpatrióta-juniális Soboron

Színes programmal, zenével, tánccal, s nem utolsósorban bográcspartival várta tagjait és azok… Tovább olvasom