Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Milliók röpködnek Győr pereiben

Győr - Ki és miért perli Győrt; az önkormányzat milyen ügyekben fordult bírósághoz jogi sérelme tisztázására? – a legutóbbi közgyűlés a többi mellett ezt a kérdést is tárgyalta.

Amit mindjárt az elején leszögezhetünk: az önkormányzat fel- és alperesként is szerepel jelentős perekben, vagyis perel és perelik is: van, hogy több tízmillió forintra. Korcsmáros György keresete mellett egy győri férfi például azért kér kártérítést, mert a zsinagóga tavalyi átadásán elcsúszott és eltörött a fényképezőgépe. A legérdekesebb ügyekből szemezgetünk.

Íme az első: Sz. Ernő az önkormányzat mellett a Nemzeti Autópálya Rt.-t és a  megyei állami közútkezelő kht.-t is beperelte. Kereseti kérelme (kártérítés címen) 18,65 millió forint, mivel a Fehérvári úti elkerülő szakasz megépítése következtében ingatlana a zajhatás miatt értéke 50 százalékát elveszítette.

Az elsőfokú ítélet a Fehérvári úti perben 16,2 millió forint megfizetésére egyetemlegesen kötelezte az alpereseket, jelenleg másodfokon zajlik az eljárás.

Hasonló kártérítési ügy Sz. Gyöngyvéré: Vízivárosban egy útmagasítás során egy méterrel emelték meg az utat, az asszony az udvarának, illetve lakóházának intimitássérelmére hivatkozva indított pert. A szakértői vélemény szerint a kára 21 millió forint, a kereseti kérelem viszont több mint 50 millió forint.

Ahol a legnagyobb a tét

Összegében a legjelentősebb a Vektor Rt. által az önkormányzat ellen indított per: a Vektor Rt. 1997-ben perelte be Győrt az 1995. december 15-én kötött megbízási szerződésből fakadó megbízási díj részvényekben való kiadását követelve. Az önkormányzat viszontkeresetében feltűnő értékaránytalanságra és a szerződés jó erkölcsbe ütközésére hivatkozott. Az első- és másodfokú ítélet is Győrnek adott igazat, a Legfelsőbb Bíróság azonban ellentétes döntést hozott, amely alapján a győri önkormányzat a megbízási díjat ki is fizette –  34,03 millió névértékű Rába-részvényben.

A Vektor Rt. felülvizsgálati kérelmére azonban a Legfelsőbb Bíróság 2006 márciusában mind az első-, mind pedig a másodfokú ítéletet megalapozatlannak tartotta és visszahelyezte az eljárást első fokra.

A Vektor Rt. 2003 májusában ismételten peres eljárást indított: ezúttal a jogosulatlanul visszatartott részvények kései értékesítéséből fakadó elmaradt hasznát és az okozott kárt kívánta 198 millió forintban érvényesíteni. A Fővárosi Ítélőtábla 2005 januárjában kamatokkal és perköltséggel együtt 96,5 millió forint megtérítésére kötelezte az önkormányzatot, ennek Győr ismételten eleget tett.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság 125,3 millió forint tőke és ennek 2002. november 11-től 2004. december 31-ig évi 11 százalékos kamatát, 2005. január 1-jétől a kifizetés napjáig a jegybanki alapkamattal megegyező késedelmi kamatot és 4,3 millió forint perköltséget ítélt meg a Vektor Rt.-nek. Mindkét fél fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy tíz év után sem zárult le. 

Elcsúszott az átadáson

B. György kártérítést kér Győrtől: a férfi ugyanis a zsinagóga avatásán elesett és összetörte a fényképezőgépét. A követelése 800 ezer forint, az első tárgyalás 2007. április 16-án volt, jogerős ítélet még nincs. Egy másik ügyben az önkormányzat közigazgatási határozat felülvizsgálatára indított pert a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztály Baleseti Megtérítési Osztálya ellen, az ugyanis 1,8 millió forint és kamatai egészségügyi ellátás megtérítésére kötelezte Győrt. Az ok: a városháza lépcsőjén Gy. György 2005-ben szenvedett balestet. Ítélet még itt sincs.
Korcsmáros György volt győri színházigazgató munkajogi perében a tárgyalást egyelőre nem tűzték ki.

Ahol Győr csak közvetve érintett
A közgyűlési tájékoztatóból kiderül az is, sok olyan per van folyamatban, amelyet nem az önkormányzat ellen indítottak, mégis részt vesz benne, mivel például jelzálogjog illeti, és a per tárgya házastársi vagyonközösség megszüntetése. Az ilyen és ehhez hasonló perek száma százas nagyságrendű.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőriroda nyílt Marcalvárosban

Új irodahelyiségben szolgálja a lakótelepi városrészek, Marcal I–II. és Adyváros biztonságát… Tovább olvasom