Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Milliók allergiás kínjai ellen

„ A célunk, hogy először legalább egy megyére kiírhassák, hogy »parlagfűmentes«. Négyéves költségvetési programmal mind a tizenkilenc plusz egy megyét meg lehetne szabadítani a szenvedéstől” – véli dr. Horváth József, az MDF győri elnöke, akit saját allergiája személyesen is motivál, hogy harcoljon a parlagfű ellen.
Dr. Horváth József győri ügyvéd szerint négyéves költségvetési programmal meg lehetne szabadítani kínjától a több mint egymillió pollenallergiást. A volt köztársasági megbízott már hét évvel ezelőtt nyilatkozott személyes szezonális problémájáról, amely arra motiválta, hogy tervet dolgozzon ki a parlagfű irtására. Azóta azonban – állítja – nem talált kormányszinten befogadóra.

Nem ismeri a térképeket

Az ügyvéd minden évben elmenekül a szezon elől, és rendszerint a Mátrában keres menedéket. Legkevésbé a Pápa és Devecser közötti szakaszt kedveli, de szerinte Enese környékén sincs maradásuk az allergiásoknak.

– Az irtást nem lehet önkormányzati szinten megoldani. Ha minden település megteszi a tőle telhetőt, akkor sem kezdhet semmit az állami – a közútkezelő és a vasúttársaság – hatáskörébe tartozó területekkel, a parlagfű pedig nem ismeri a közigazgatási térképeket. Ezért a mostaninál sokkal komplexebb kormányprogramot, lényegesen nagyobb politikai és költségvetési támogatást igényelne az irtás, amely dr. Horváth József szerint nem lehet pénzkérdés.

Tízmilliárdok kellenének

– A tíz- vagy akár a húszmilliárd forintos támogatás sem lenne túl sok, ha azt megfelelő módon kezelnék, hiszen a parlagfű nagyban idegenforgalmi kérdés is – mondja az ügyvéd.

– Úgy vélem, hogy egy ideális és hatékony programnak több pilléren kell nyugodnia. Elsőként tárcaközi bizottságra és kormánybiztosi kinevezésre van szükség, majd meg kell szervezni a különböző közhasznú társaságok rendszerét és a folyamatos ellenőrzéseket, határjárásokat mind a településeken, mind az állami területeken. Természetesen erre azért van szükség, mert a parlagfű évelő növény, ezért az egyszeri irtás nem hoz eredményt.

Először egy üdülőfalu

– Nyilvánvaló, hogy ez egyik napról a másikra nem megy és – mivel a tervünkkel hosszú évek óta nem találok kormányszintű befogadóra – nem akarom megváltani a világot. Nekem – több politikustársammal együtt – a célom az, hogy először egy üdülőfalu mentesítésére szerezzünk anyagi és politikai támogatást. A középtávú cél, hogy csak egyetlen megyetáblán feltüntethessük: „parlagfűmentes". Erre Nógrádot tartjuk a legalkalmasabbnak, bár az én személyes érdekeim nyilván nem ezt kívánják. Győr-Moson-Sopron azonban túlzottan nagy falat első lépésnek, míg Nógrádban a kisebb pollenfertőzöttség miatt látványos és hatékony munkát lehetne végezni – véli a politikus.

– Biztos vagyok abban, hogy ez egy megye idegenforgalmára nézve óriási hatást gyakorolna, hiszen több mint egymillió magyar ember számára menedéket jelenthetne a terület. A hosszú távú célunk természetesen: meggyőzni ezáltal a mindenkori kormányt a komplex programról, hogy a parlagfűmentességet jelző táblák az ország valamennyi megyéjét dicsérhessék – vázolja fel álmait dr. Horváth József, aki országgyűlési képviselő útján szeretné a kissé még képlékeny tervvel megbolygatni a problémát. Ez ugye még nagyon kevés a sikerhez, de remélhetőleg a megyetáblák alá nem azt fogják végül írni, hogy „egyéni indítvány már született a kérdésben".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi programok - Győr és környéke

Tovább olvasom