Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Milliárdot meghaladó adócsalás

Győr-Moson-Sopron - Húsz százalékkal több ellenőrzést végzett az APEH regionális igazgatósága az első félévben, mint tavaly, s főleg az áfánál találtak a bevalláshoz képest nagy különbséget. Egymilliárd forintnál is több adócsalásra bukkantak az ellenőrök.
Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága az idei első félévben 15.625 ellenőrzést fejezett be, ez egyötödével több a tavalyinál. Részben a bevallásokat vizsgálták, a nagyobb részt viszont, csaknem 80 százalékot az egyes adókötelezettségek, illetve adatok gyűjtését célzó ellenőrzések tették ki. Összesen 12,7 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg, ez jelentősen, majdnem 40 százalékkal több az előző évinél. A különbözet döntő hányadát az áfánál találták.
Kiemelt, új feladata az APEH-nek a jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok 90 napon belüli preventív jellegű vizsgálata.

Régiónkban jogelőd nélkül az év első félévében 1509 gazdasági társaság alakult. A befejezett 436 ellenőrzés 19 százalékánál állapították meg, hogy az adózó nem rendelkezett a működéshez szükséges személyi, tárgyi feltételekkel. Az igazgatóság összesen 80 olyan határozatot hozott, ami szerint felfüggesztették az adózók adószámát. Az előző évről áthúzódottakkal együtt 245 adószámot töröltek, ami több mint nyolcszorosa az egy évvel ezelőttinek.

Szintén idei új feladata az adóhatóságnak a jövedelem- (nyereség-) minimum alatt vallók és a több éve indokolatlanul veszteségesen működők vizsgálata. Ennek elsődleges célja a fiktív költségelszámolások, illetve bevételeltitkolások feltárása. Az egyéni vállalkozók alig több mint 0,7 százaléka nyújtott be nyilatkozatot, amelyben a minimum-adóalap megfizetését sem vállalták és az eredeti vállalkozói adólap szerint állapították meg a fizetendő adókötelezettségüket. A társas vállalkozások bevallásának határideje miatt ezen vállalkozások ellenőrzése előkészítő szakaszban van. A benyújtott 27.113 db társasági adóbevallás 30 százalékában vállalták az adózók, hogy az eredetileg alacsonyabb társasági adó helyett legalább a minimum-adóalapnak megfelelő adót megfizessék.

Az első félévben elvégzett 450 vagyongyarapodási vizsgálat során az ellenőrök 2,1 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel.

A regionális igazgatóság büntetőfeljelentést 48 esetben tett a félév során, az elkövetési értéke összesen 1,2 milliárd forint volt. Kiemelendő egy névtelen közérdekű bejelentésre indult vizsgálat, amelyen 412 millió forint adócsalás nyomára bukkantak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vőfély-házas találkozó

Győrszentiván - Itallal fogadta, majd hamisítatlan lakodalmi rigmussal köszöntötte a vőfély a… Tovább olvasom