Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Milliárdos vendégváró fejlesztések a Kosaras-dombon

Pannonhalma - Megkezdődtek a főapátság kosaras-dombi látogatóépületének kivitelezési munkálatai. A látványos beruházás során – többek között – parkoló, kerékpártároló és önkiszolgáló étterem épül.Pannonhalma vonzereje több mint 1000 évvel ezelőtt, a Szent Márton hegyén épült bencés monostorral együtt született. Hogy a világ számára is fontos, lelki és kulturális, történelmi és művészeti örökséget a XXI. században is vonzóvá tegyék, a pannonhalmi bencés főapátság néhány évvel ezelőtt többlépcsős fejlesztésbe kezdett. A napokban kezdődtek a II. ütem, az úgynevezett kosaras-dombi látogatóépület kivitelezési munkálatai. A főapátság fejlesztési projektvezetője, dr. Vajdovich Béla lapunknak elmondta: a beruházásnak ez a része a turisztikai szolgáltatások infrastrukturális fejlesztését, bővítését foglalja magába.

Így a régi étterem helyén 80 gépkocsi részére parkoló épül, valamint olyan étterem, ahol önkiszolgálással és helyszíni rendeléssel is ebédelhetnek, illetve vacsorázhatnak a vendégek. Emellett a jövőben kerékpártároló és csomagmegőrző is szolgálja a látogatók, a turisták kényelmét. A projektvezető megemlítette: az épület része lesz még egy olyan előadóterem, amely irodalmi, művészeti és vallási témájú rendezvényeknek, kiállításoknak adhat otthont. A munkálatok várhatóan 2010 első felében fejeződnek be.

Jövő nyártól – a látványterv tanúsága szerint – korszerű látogatóépület fogadja a főapátságba érkező turistákat.
Jövő nyártól – a látványterv tanúsága szerint – korszerű látogatóépület fogadja a főapátságba érkező turistákat.


Dr. Vajdovich Béla visszatekintve szólt arról is, hogy az I. ütemben a főbejárat előtti tér felújítása készült el. A parkosítással, a díszvilágítással teljesen új arculatú lett a terület. Különleges elem az ellipszis alakú, kicsit megemelt kert, amely a tűzivíztározót fedi. A főapátság belső udvara szép ívű bazaltkő burkolatot kapott, és bokrokkal-virágokkal szegélyezett út vezet a bazilika bejáratáig. A sportpályát – ami egyben a szabadtéri programok helyszíne is – szintén átalakították és parkosították.
A III. ütemben a természeti környezet (többek között az arborétum) felújítását, gyógynövénykert létesítését, gyógynövényes bemutatóház, látványműhely, pihenőkert kialakítását, majd a fejlesztés IV. szakaszában ifjúsági zarándokház létesítését tervezik. Az utolsó három ütem megvalósítására a főapátság kiemelt projektként 1,2 milliárd forintos támogatást nyert el.

Olvasóink írták

  • 3. farvik 2009. március 30. 21:02
    „Egyetértek, az első reakcióm ez volt: ez az épület a jellegtelen, az 50-es években korszakalkotónak számító formavilágával. Annaki idején a szélkerekeket, - ha jól tudom - azért nem támogatták az écsi dombokon, mert a világörökségi látképbe nem illenek. Hát ez az épület és a fogadóépület úgyszintén nem.”
  • 2. pampus 2009. március 29. 10:23
    „Minden ebédnél hosszú ima, a fröccsnél egy rövid fohász kötelező!”
  • 1. Kicsihold 2009. március 28. 17:19
    „Minden szép és jó ,de szerintem ez az épület épp úgy mint a fogadó épület egyáltalán nem illik bele az ezer éves Főapátság természetes környezetébe!Nekem az előző sokkal jobban tetszett.Ahogy a cikkben olvastam praktikusabb sem lesz ha csak 80 autó befogadására lesz kialakítva a parkoló.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már épül az új kekszgyár

Győr - A régi gyárat vagy annak arculatát ne keresse senki az új kekszgyárcsarnokban, amelynek… Tovább olvasom