Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Milliárdos tartozása van a Gardéniának

Győr - Több milliárd forint tartozása és mindössze néhány tízmillió forintos kintlévősége van a győri Gardénia nyrt.-nek, amelynek nemrégiben elkezdődött felszámolása két évig is eltarthat. A munkatársak nagy részét már elbocsátották.
Az APEH folytat jelenleg vizsgálatot a győri Gardénia Csipkefüggönygyár Nyrt.-nél. A kutakodás nem rendkívüli, a jogszabályok szerint ugyanis felszámolási eljárás esetén – amelynek megindításáról a társaság május végi rendkívüli közgyűlése határozott – a hatóságnak ellenőriznie kell a cég zárómérlegét.

Dienes Tamás, a cégbíróság által kijelölt felszámolóbiztos a Kisalföld kérdésére elmondta: a cég össztartozása milliárdos nagyságrendű, míg kintlévőségei 10 és 30 millió forint közé tehetők. Utóbbiak esetében az első felszólításokat már kiküldték a mintegy száz magánszemélynek, vállalkozásnak, és mindennap érkeznek be kisebb-nagyobb tételek a számlára. A szakember közölte: az összes pénz megtérülésére nem lehet számítani, mert a Gardéniának tartozók között is vannak olyan cégek, amelyeknél már felszámolási eljárás van folyamatban.

Hasonlóképpen nem valószínű, hogy az nyrt. hitelezőinek kára teljes mértékben megtérül, bár egyelőre még nem becsülték fel a társaság vagyonát.

Az biztos, hogy – a Csipkegyári utcai gyártelep tavalyi értékesítése után – ingatlanok nem, csak ingóságok – alapanyagok, készletek, járművek, bútorok – maradtak a Gardénia tulajdonában.

A nagy múltú cég alkalmazottainak száma fénykorában, a kilencvenes évek elején 620 volt, jelenleg már csupán tíz körüli. A nagyobb létszámot érintő elbocsátásokra még a felszámolási eljárásról szóló döntés előtt sor került, míg nyáron a maradék mintegy húsz ember felének mondtak fel. Azok maradhattak, akiknek tevékenysége a következő hónapokban sem nélkülözhető, így a raktározással, leltárkészítéssel, könyveléssel foglalkozók. A munkabéreket, végkielégítéseket mindenkinek kifizették és kifizetik.

Dienes Tamás kérdésünkre úgy vélekedett, hogy megítélése szerint a felszámolási eljárás két évig – a törvény által megszabott ideig – fog tartani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kekszgyár az ipari parkba költözik

Győr - Győr két nagy múltú gyárát unokáink már biztosan nem láthatják: a kekszgyár tulajdonosai ugyanis elfogadták az önkormányzat által felkínált lehetőséget, így biztosra vehető, hogy Győr-Sziget egyik jelképe az ipari parkba költözik. A Gardénia csipkefüggönygyár már 2006-ban az ipari parkba helyezte át a tevékenységét. Tovább olvasom