Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Milliárdos strandújjászületés

Győr - A győri strand és a sátoros uszoda évtizedek óta gyakorlatilag változatlan állapotban van: a gépészeti rendszer elavult, az öltözők balkániak, a pancsolót be kellett zárni. Két év múlva nyáron azonban egy teljesen megújult fürdő nyílik meg a látogatók előtt.

A felújítás, amelyről tegnap számolt be Borkai Zsolt polgármester és Németh Zoltán alpolgármester, két év alatt, két ütemben történik, a végső határidő 2010. május vége a munkák befejezésére. A cél egy korszerű strand és gazdaságosabb üzemeltetés, elsősorban nem új elemek építésével, hanem a meglévő létesítmények modernizálásával. Az első ütemben a tervek szerint felújítják a teljes gépészeti rendszert – többek között a csaknem két kilométernyi vezetékhálózatot, a hőcserélő és vízforgató berendezéseket –, a Cziráky-emlékművet és a strand főépületét az öltözőkkel, a pancsolót és a csúszdát, s persze a Cziráky-medencét, amely feszített víztükröt „kap" majd.

A második ütemre marad a sportmedence és a sátoros uszoda felújítása, s egy új csúszdával és a hozzá tartozó medencével is gazdagodik a fürdő.
A munkálatokat úgy időzítik, hogy jövő nyáron ne kelljen bezárni a strandot; ha a körülmények engedik, tavasszal, ha nem, a szezonzárás után, ősszel kezdődik a rekonstrukció.

A két nagymedence 2010-re feszített víztükrű lesz, s a gyerekmedencét is felújítják a győri strandon. Fotó: H. Baranyai Edina
A két nagymedence 2010-re feszített víztükrű lesz, s a gyerekmedencét is felújítják a győri strandon. Fotó: H. Baranyai Edina

A tényleges tervezésig még bőven van tennivalója az önkormányzatnak, a történet ugyanis sokszereplős, ami megnehezíti a hangzatos elképzelések megvalósítását. A strand területe a Pannon-Víz zrt.-é, az üzemeltetést a termál- és élményfürdőt is működtető Rába Quelle Kft. végzi, a győri önkormányzat pedig talán a leginkább érdekelt a felújításban. Mivel a Pannon-Víznek mindössze 62 százaléka van a város tulajdonában, a felújítás költsége – az első, durva becslések szerint egymilliárd forint – nem terhelhető a társaságra, nem beszélve arról, hogy a megújuló és megépítendő létesítményeknek is csak a fenti hányada lenne az önkormányzaté.

– Az egyedüli megoldás, hogy az önkormányzat egy kft.-t hoz létre, erről a jövő heti közgyűlés dönt. Azt még nem tudni, hogy ebbe a cégbe beszáll-e a Pannon-Víz is, apportként hozva be a területet a vállalkozásba, esetleg az önkormányzat megvásárolja a strand területét. Mivel az utóbbi megoldás több mint 300 millió forintjába kerülne a városnak, inkább az első változatot preferáljuk – tudtuk meg Borkai Zsolt polgármestertől. Az biztos, hogy a felújított fürdő üzemeltetése is a Rába Quelle feladata lesz – ez a joga még húsz évre szól –, a strand működése azonban elválik a termál- és élményfürdőétől. Azaz a jövőben nem kell kombinált belépőt váltani, hanem külön is látogatható lesz az idényfürdő – a mostaninál értelemszerűen olcsóbban.

Az árhullámok kezelhetők

A Kisalföld érdeklődésére, miszerint született-e döntés a félsziget tervezett árvízvédelméről, Borkai Zsolt elmondta, egyelőre „jegelik" a kérdést, már csak azért is, mert a megoldásként felmerült ideiglenes védőgát kiépítése hatalmas terheket róna az önkormányzatra a jelenlegi helyzetben. „Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a strand szempontjából kezelhetők az árhullámok, egy alapos takarítás és fertőtlenítés után rövid idő alatt mindig újra meg tudtuk nyitni a strandot" – mondta a polgármester. Sokkal sürgetőbb a GYÁÉV-uszoda védelme, amely minden alkalommal komoly károkat szenved: egy-egy árhullám után alkalmanként tízmillió forintnál is többe kerül az uszoda „újraindítása".


Olvasóink írták

 • 5. Judytka 2008. november 19. 08:48
  „Talán éppen ezért van szükség egy kultúrált strandra...bár gondolom,ide is majd horror árakon lehet bejutni...tehát megint nem nekünk csinálják..”
 • 4. matriné 2008. november 17. 07:39
  „Ez a szennyvizek városa!”
 • 3. Judytka 2008. november 16. 16:17
  „Már éppen ideje...szégyen,hogy a vizek városában ilyen gagyi a strand!”
 • 2. Dexter 2008. november 15. 20:10
  „már csak a lerobbant vasút állomással kéne kezdeni vmit”
 • 1. matriné 2008. november 15. 16:44
  „Nincs még fürdőszobátok, hogy ide járkáltok fürödni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi ünnep

Győr - Ünnepi társulati üléssel kezdődött el tegnap a színház hétvégi ünnepségsorozata, ahol 21… Tovább olvasom