Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Milliárdos megtakarítást hozhatna az egészségügyben a páciensek elektronikus kórtörténete

Feleslegesen ismételt vizsgálatok ezreit spórolhatnánk meg, ha az orvosok támaszkodhatnának digitálisan nyilvántartott kórtörténetünkre.

Noha a költségvetés állapota nem kedvez az egészségügyi reformnak, létezik olyan hatékonyságnövelő beruházás, mely összességében megtakarítást hozhat, és eközben az ellátás színvonala is emelkedne! A titok az egészségügyi diagnosztikai berendezésekből és a betegek kórlapjaiból érkező adatok központosított nyilvántartásában, és a gyógyítás céljaira történő elérhetőségében rejlik.

A modernizáció egyik gyorsan megvalósítható és a jövő reformjait is megalapozó lépése lehet a gyógyítási folyamat és az egyes betegek kórtörténetének teljesen elektronikus feldolgozása, és hozzáférhetővé tétele.

Az informatikai fejlesztés csökkentheti a vizsgálatok számát, tetemes időt szabadít fel a tényleges betegellátásra, csökkenti a kórházi géppark leterheltségét és működtetési költségeit, és nem utolsó sorban statisztikai alapokat biztosíthat egészségügyi kutatásokhoz, összességében az ágazat működésének további optimalizációjához, akár milliárdos léptékekben.

"A kórtörténetek Magyarországon jelenleg nincsenek feldolgozva, holott ezeket központilag kellene kezelni, hiszen fontos statisztikai-, kutatási- és demográfiai adatokat nyerhetünk belőlük" – ismerteti a helyzetet Semerédy Péter, az egészségügyi és más humáncélú informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető OPTISOFT Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A betegadatok központi tárolásának megoldatlansága miatt a páciensek egy-egy súlyosabb betegség esetén irattárnyi dokumentumokat hordoznak magukkal zárójelentések, röntgenfelvételek és egyéb diagnosztikai eredmények formájában.

Naponta ezres nagyságrendben történnek az országban "biztos, ami biztos"- alapon felesleges vérvételek, ultrahang-vizsgálatok, de ide számolhatók az olyan időrabló negyedórás konzultációk tömkelege is, amikor egy beteg újfent elismétli a panaszait egy korábban őt kezelő orvos valamelyik újabb munkatársának.

Az adatok elektronikus tárolásával és hordozhatóvá tételével elkerülhető lenne a vizsgálatok duplikálódása, egyszerűbbé válhatna az orvosváltás, felgyorsulna a több specialista munkáját igénylő betegségek gyógyítása. Nem utolsó szempont, hogy különböző városok kórházai vagy szakrendelői bátrabban támaszkodhatnának egymás adataira, csökkenne az ország vízfejűsége, javulna a társadalmi mobilitás, a szolgáltatásminőség és a leterheltség egyenletessége.

A leggyakoribb példa: jelenleg egy ’A’ kórházban történő vérvétel eredményének felhasználása helyett nagy valószínűséggel újabb vérvételt kér a ’B’ kórház orvosa. Az e-mailben átküldött felvételek, vagy kórtörténeti előzmények pedig ritkaság számba mennek.

"A teljes kórtörténet digitalizálása, a diagnosztikai eredmények másodlagos felhasználásának zökkenőmentessé tétele a modern gyógyítás alapkövetelménye.

A friss és a korábbi eredmények összevethetősége, kiértékelhetősége növeli a betegségek kezelésének hatásfokát, csökkenti a felesleges beavatkozások számát és a szakemberek leterheltségét" – foglalja össze a fejlesztésben rejlő lehetőségeket az OPTISOFT elnök-vezérigazgatója.

Ráadásul vészhelyzetben a rendelkezésre álló információ mennyisége és elérhetőségének ideje kulcsfontosságú lehet. Nincs ilyenkor idő láz- és kórlapokat bekérni és lapozgatni, esetleg a sérültet faggatni gyógyszerérzékenységről, vagy korábbi beavatkozásokról.

Az adatok elektronikus tárolása és terítése kiszélesíti a konzultációs lehetőségeket, lehetővé teszi a kórházak és szakrendelők szorosabb együttműködését.

"Amikor az ügyeletes orvosnál a csipogó megszólal, ma már elvárható, hogy rögtön meg is jelenjen egy valamilyen kijelzőn, hogy melyik pácienssel mi történik éppen. Tovább csökkenti a beavatkozásig eltelő időt a korábbi zárójelentések azonnali elérhetősége, bizonyos szempontok szerint fókuszált tartalommal.

Ma már ez technikailag minimális befektetés mellett biztosítható, főleg úgy, hogy a modern gyógyászati berendezések is képesek az internetes kommunikációra" – mondja Semerédy Péter.

Az elmúlt években történtek fejlesztések a kórházi adatok központosításában, hiszen a társadalombiztosítás rendszerében az Ügyfélkapun keresztül minden biztosított állampolgár megtekintheti, hogy milyen költségű beavatkozások köthetők a nevéhez.

Ugyanakkor ez nem a gyógyítást segíti, legfeljebb a költségvetés transzparenciáját. Az újabb fejlesztés ára az egészségügy finanszírozási igényeihez képest elenyésző, miközben az ezzel megtakarítható eszköz- és humánköltségek több milliárdra rúgnak.

Társadalmi haszonként emelkedik a gyógyítás színvonala, csökken az orvosok és a szakszemélyzet leterheltsége, javul az egészségügyben hagyományosan szűkös erőforrások hatékony kihasználása.

Olvasóink írták

 • 3. Tündenéne 2011. szeptember 23. 12:36
  „A röntgen, ultrahang felvétel is így jut el a szakorvoshoz már egy ideje, nem kell a "leletre" várni.

  A lassúság pillanatnyilag még azért adott, mert a sok-sok rendelő, kórház, de a többi hivatal is, ahol bármely adatunkat tárolják, mind-mind különféle rendszereket használ. Ha ezeket összehangolják, akkor az adataink is összeesítődnek. Kérdés azonban, hogy ez jó-e nekünk :) sok szempontból igen (gyorsabb, hatékonyabb ügyintézés, akár orvosnál, akár hivatalokban), sok szempontból nem (egyszer elég valakinek feltörni a rendszert, azonnal hozzájuthatna az összes adatunkhoz).
  Szóval ...”
 • 2. vanessa 2011. szeptember 22. 16:18
  „szép napot, kisem, az én házoirvosom már ugy kapta meg a lalbor eredményeket,ugy hogy nem kellett nekem a labortol kapott papirt odadni”
 • 1. kisem 2011. szeptember 22. 10:56
  „Amióta az adatok feldolgozása nagyrészt elektronikusan történik, nagyon sok területen nem vált gyorsabbá, pontosabbá az adatkezelés, az adatszolgáltatás. Úgymond a biztonság érdekében mindig szükséges még valamilyen manuális tevékenység is.
  Elég csak azt említeni, hogy hajdan a nagy iparvállalatoknál az adott hónap harmadikáig mindenki megkapta az előző havi fizetését borítékban, az elszámolási lappal/szalaggal együtt. Aztán betört az elektronikai feldolgozás, lecsökkent a feldolgozandó adatok halmaza, a fizetések mégis csak tizedikéig jutnak el a dolgozók számláira. Nem mindig pontosan.
  Nem lenne ez különb itt sem. Meg aztán mi szüksége lehet az adatok hozzáféréséhez annak, akinek azokra soha nem lesz szüksége?
  Egy kórházon, háziorvosi rendelőn belül már most is rögzítésre kerülhetne a páciensek kórtörténete. De ehhez például az kellene, hogy a laborvizsgálatok eredményét elsősorban ne kinyomtatva adják a páciens kezébe, akinek azzal kell visszamennie a beutaló orvoshoz, hanem a vizsgálati jelentés jelenjen meg a beutaló orvos számítógépén a kiértékelést követően azonnal. Amíg nem így lesz, ábránd az egész, s nem beszéltünk még a személyiségi jogokról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések a megyei katolikus iskolákban

A győri egyházmegye közelmúltban befejeződött és most kezdődő projektjeiről számolt be szerdán kihelyezett sajtótájékoztatóján Pápai Lajos megyés püspök és Dékány Ferenc püspöki irodaigazgató az Apor-iskolában. Tovább olvasom