Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Milliárdos magyarok társasága

Válság ide, válság oda, idén már a második kiadvány jelent meg a leggazdagabb magyarok listájával. Az új lajstromban tíz megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyéhez köthető személyt, és több érdekességet is találtunk.

A gazdaglisták évről évre vitákat keltenek. Hogy nem tökéletesek, az bizonyos. Már csak azért is, mert a különféle listák adatai között jelentős különbségeket találunk. Ilyen szemmel is vizsgáltuk a Népszabadság napokban megjelent 150-es listáját, itt-ott összevetve a Napi Gazdaság májusban kiadott 100-as névsorával.

A megyei személyiségeket keresve mindkét kiadványban a legelőkelőbb helyen Csák Mátét találjuk, de 11 milliárdjával ˝csak˝ a középmezőnyben kapott helyet. Köztudott, hogy Sopronban galériája van, és több ingatlan is az övé a városban. Az adatok szerint május óta 1 milliárddal növelte vagyonát. A Credo autóbuszokat gyártó Kravtex tulajdonosa, Krankovics István következik 8 milliárddal, neki 600 milliója hibádzik. Érdekes módon pont ennyivel nagyobb szám szerepel az ékszerkereskedő, kastélytulajdonos Csebi Pogány Lajos neve mellett most, mint tavasszal: 7,6 milliárd forint. Az Alcufert tulajdonló és a Gyirmót futballcsapatát az élvonal felé irányító Horváth testvérpár, Ernő és Ferenc 7 és fél milliárdot birtokol, valamivel nekik is több volt a májusi listán. Náluk pár száz millióval kisebb vagyonnal, 7,2 milliárddal tartják nyilván Gasztonyi Lászlót, a Vill-Korr főnökét.

Vagy a lista pontossága kérdőjelezhető meg, vagy viharos gyorsasággal gyarapodott Paár Attila. Az építőiparban és a vendéglátásban érdekelt vállalkozó ugyanis a májusi listán még nem szerepelt, pedig 4,5 milliárddal be lehetett férni a 100-ba, most viszont 102. helyezett a 150-esen 6 és fél milliárddal. Tarsoly Csaba, akinek a neve hallatán a Quaestor vagy az ETO juthat leginkább az ember eszébe, most 6,2 milliárd forinttal szerepel a lajstromban, a számok azt mutatják, félmilliárdot hozhatott neki a nyári üdülési szezon. A 115. helyen az az Imre István áll, aki a felszámolás alatt lévő Integrál-H tulajdonosaként szebb napokat is látott, de most is 5,9 milliárdra becsülik vagyonát. Az egyebek között a győri szeszgyárat is birtokló Folláth Györgynek ennél alig kevesebbje van (5,8). A megyeiek listáját a 150-ben a Kaiser Food tulajdonosa, Réti Attila zárja, 130. helyéhez 4,7 milliárd forint kellett.

Érdekesség, hogy ezzel a Napi Gazdaság névsorán egy fél éve a 100-ba is bekerült volna. Nincs a friss kiadványban viszont a soproni Hirschler Rezső és családja, pedig aligha hihető, hogy a 7,6 milliárd forintja 3,6 milliárd alá csökkent volna – ennyivel lehetett ugyanis a 150 helyre bejutni.


A leggazdagabb magyar Demján Sándor 170 milliárd forinttal

A másik, májusi adatsorban 140 milliárd szerepel úgy, hogy 2008-ban becsült vagyonának több mint felét elvesztette. A második az OTP-vezér Csányi Sándor (154 milliárd), a harmadik a talán kevésbé ismert Bige László Tibor (88 milliárd), övé a Tiszai Vegyiművek és a Péti Nitrogénművek is. A volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is befért a 150-be, a 147. helyen áll 3,8 milliárd forinttal.

 

Olvasóink írták

  • 2. barcog 2009. október 29. 17:02
    „Én valamit nem értek. Az APEH híradásiban, sajtótájékoztatókon,kimutatásokban, statisztikákban 250-300 milliós nagyságrendű adókat fizetnek be a "REKORDER ADÓFIZETŐK". Ez már igen becsületes dolognak látszik. Akkor, ha valakinek 10 milliárddal növekszik az éves bevétele, és 36% adóval számolunk, annak 3,6 milliárd adót kellene fizetnie. Valószínű az én műszaki beállításomban van a hiba, mert nem értek a könyveléshez?
    A matematika mint tudomány meg tud bukni ebben az országban!”
  • 1. wunderli 2009. október 29. 11:45
    „Azt azért szeretném megtudni ,hogy aki január óta nem kapott fizetést az Imre úr cégénél ,annak ebből a cirka 6 miliárdból nem jut egy kevés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileum - 20 éves a győri Orfeus zenekar!

Ritka dolog, hogy győri rockzenekar 20 éves pályát tudhat maga mögött. Az Orfeus együttes ilyen.… Tovább olvasom