Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Milliárdos közmű-rekonstrukciók

Több milliárd forint értékű közmű-rekonstrukciós munkát végeznek idén Győrben a szolgáltatók. Mivel zömük útfelbontással, forgalom-akadályozással is jár, nélkülözhetetlen a munkálatok – lehetőség szerinti – összehangolása.

Az elmúlt nyáron többek között a Tessedik utcát zárták le.
Az év eleji „beindulás" után mostanra már fő vonalakban tisztázódott, hogy a közműszolgáltatók idénre milyen munkákat terveztek, mire futja költségvetésükből. Pontos számot ugyan nem lehet mondani, de az biztos, hogy összességében több milliárd forint értékű közműrekonstrukciót valósítanak meg Győrben.

Az ilyen jellegű munkák óhatatlanul út- és járdafelbontásokkal járnak, s kisebb-nagyobb kellemetlenségeket okoznak a közlekedésben. A tavalyi év után azt gondoljuk, nem nagyon kell ezt magyarázni... Úgy tűnik, a győriek idén sem számíthatnak kevesebb elterelésre, forgalomlassulásra, mint 2003-ban. A polgármesteri hivatal útkezelő szervezete az előzetesen bekért tervek alapján koordinációs értekezleten próbálkozott a munkálatok összehangolásával.

Csak iskolaszünetben

A teljesség igénye nélkül nézzük a szolgáltatók terveit. A Győrhőnek az Ifjúság körúti ívben lesz nagyobb munkája, az félpályás lezárással jár. Bontania kell a Kodály Zoltán utcai szervizúton, mivel ez a szakasz közel esik a kék iskola bejáratához, az útkezelő kérte, hogy a munkát iskolaszünetben végezzék. A Bartók Béla úton a Buda utca és az Eszperantó utca közti szakaszon kell elvégezni a hőtávvezeték átépítését. Ez eltart majd néhány hétig, azalatt megszűnik a Kristály étterem melletti buszmegálló, illetve az Eszperantó utca és Csaba utca közötti szakaszt egyirányúsítani kell. Időként rendőri irányításra is szükség lesz.

Négy kilométernyi csere

Az Égáz Rt. a városban összesen mintegy négy kilométer hosszú vezeték cseréjét tervezi idén, a munka a Szérűskert utcában már meg is kezdődött. Vezetékcsere lesz például a Bisinger sétányon, ez az úttestet is érinti, a Zöld utcai munkák viszont majd zömmel zöldterületen zajlanak. Béleléses módszerrel újítják fel a vezetéket a Kálvária utca–Kert utca csomópontban, így ott „csak" úgynevezett fejgödröket ásnak nyáron. Győr-Sziget gázrekonstrukciója érinteni fogja a Kiss Ernő, a Szarvas, a Lazaret, a Töltés utcát és a Korányi teret, így módosítások várhatók a buszközlekedésben is (a nyár végétől ősz végéig).

Sok hálózatkorszerűsítési munkája lesz idén a kábeltévé-szolgáltatónak. Már dolgoznak Marcalvárosban a Lajta utcától délre, a tervekben szerepel a Zöld utca, Jereváni utca térsége, a Mediterrán lakópark. A tervezetten kívül a kábeltévének sok az előre nem prognosztizálható munkája, ami attól függ például, hogy hol, mikor adnak át egy-egy új társasházat.

Az ÉDÁSZ távol maradt

Az ÉDÁSZ megküldte ugyan előzetes terveit, ám a meghívás ellenére nem vett részt a koordinációs értekezleten. Az áramszolgáltatóval a munkák kiszámíthatatlan ütemezése miatt tavaly sok gondja akadt a városnak, de bízni lehet benne, hogy idén nem így lesz. Megemlítendő, hogy Marcalvárosban az Ikva utcában és a Répce utcában egy 10 kilovoltos vezetéket cserélnek, ez iskola mellett húzódik, ezért az útkezelő szervezet azt írta elő, hogy a munkát nyáron végezzék.

Még folynak az egyeztetések arról, miképpen végezhet nagy felbontással járó munkát az ÉDÁSZ a belvárosi Arany János utcában és a Király utcában, hiszen ezek díszburkolatát nemrég újították fel. Ha szükséges is, itt csak tavasszal vagy ősszel dolgozhatnak.

Az állami közútkezelő kht. most a Baross híd két dilatációja közötti szakaszon végez burkolatfelújítást, és a tervekben szerepel a Szent István út nyomvonalában a felújítás a Béke hídtól a Kossuth Lajos utcai kereszteződésig. A város útkezelő szervezete a Lajta utcán, az Ikva és a Cuha utcában végeztet forgalomkorlátozással járó munkákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legfontosabb maga az élet

Negyvenkettő karácsonyától háromezer kilométert gyalogolt katonatársaival az életért Magyar József.… Tovább olvasom