Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Milliárdos kórházfejlesztés: sorsdöntő az első forduló

Győr - Úgy tudjuk, kormányzati szinten hamarosan döntenek az úgynevezett pólus kórházfejlesztési projektekről, amelyben a győri Petz-kórház is érdekelt. A tét közel tizenkétmilliárd forint, s az, hogy megépülhet-e a „szuperszárny", ahová a Zrínyi utcai osztályok nagy részét költöztetnék, s ahol működhetne az új sürgősségi központ is.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy évtizedek óta nem volt ekkora tétje kórházi pályázatnak, mint most. A megye (és a nyugat-dunántúli régió) legnagyobb kórháza, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kilenc másik pályázóval indult az uniós forrásra épülő „Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban" című pályázaton. Összesen 75 milliárd forint áll rendelkezésre, a pályázat pedig kétfordulós.

A kérdés az, hogy ezt az összeget nagyjából arányosan elosztják-e a pályázók között, vagy pedig kiemeltté tesznek közülük néhányat, s azok a 7–8 milliárd forintnál többet nyernek.

A győri intézmény számára mindenképpen ez utóbbi lenne a kedvező, ugyanis a Petz-kórház 11,1 milliárd forintra pályázott, amelyet a fenntartó Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat kiegészítene a maga 10 százalékos önrészével, 1,24 milliárd forinttal. A döntés – úgy tudjuk – hamarosan megszületik.

A volt tüdőosztály helyén épülhet meg az új szárny, amely a legmagasabb színvonalat képviseli. Fotó: H. Baranyai Edina
A volt tüdőosztály helyén épülhet meg az új szárny, amely a legmagasabb színvonalat képviseli. Fotó: H. Baranyai Edina

A pályázat részleteiről a Kisalföld korábban már írt, elsősorban a két fő eleméről, de ezeket most érdemes feleleveníteni. A cél az, hogy a Zrínyi utcai telephelyről az osztályok többségét (így például az onkológiát) átköltöztessék a központi épületbe, a Vasvári Pál útra. Ehhez új szárnyat kell építeni, ami hat-hét, de lehet, hogy nyolcemeletes lenne – nyilván attól függően, mennyi pénz áll rendelkezésre. Itt alakítanák ki a hotelszárnyat, amit a köznyelv VIP-részlegnek nevez: kiemelt szolgáltatást biztosítana tehát a kórház a betegeknek és a hozzátartozóinak.

A tömbösítéssel nyilvánvalóan racionálisabb lenne a gazdálkodás is, hiszen két telephely helyett egyet kell fenntartani, de az sem mindegy, hogy egyetemi szintű oktatási és tudományos központ lenne Győr. Legalább ennyire fontos a sürgősségi centrum létrehozása – ugyanebben a szárnyban alakítanák ki, amelyről szintén írtunk korábban.
A legegyszerűbben az amerikai sorozatokban látottak alapján lehet elmagyarázni ennek a centrumnak a lényegét: a kórházba szállított páciens a központi betegfelvételre kerül, ahol az elsődleges diagnózist felállítják, s csak ezután küldik a megfelelő osztályra. Így remélhetőleg megszűnne az osztályról osztályra tologatás, ami ma még nemegyszer előfordul.

Dr. Varga Gábor, az intézmény főigazgatója és Szakács Imre megyei elnök a hétvégi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a 3900 oldalas pályázat – amelyről úgy hallották, a legjobb három közé sorolták – fontos eleme, hogy egységes megoldásban gondolkodik. A győri kórház évek, sőt, évtizedek óta kimaradt az igazán nagy fejlesztésekből, most viszont évtizedes megoldással szolgálna az új „szuperszárny". Mindenki várja tehát az első forduló eredményhirdetését, amely választ ad arra, hogy mekkora összeggel kalkulálhatnak a kórházak, amelyeknek a második fordulóra már ennek ismeretében kell benyújtaniuk a terveiket.
A pályázat záró időpontja egyébként 2012. december 31.

Olvasóink írták

 • 6. IQ 2008. október 22. 20:56
  „T. GOLMUND ZRNYI KÓRHÁZBAN NINCS MÁR HULLA HÁZ 2008.01.01.-TÖL”
 • 5. nane 2008. október 22. 15:20
  „Csak kérdezném, miért kellett VIP részleget kialakítani a Zrínyi utcában ha úgyis felszámolják az egészet?”
 • 4. Goldmund 2008. október 22. 10:23
  „Az viszont újdonság számomra, hogy Győrben (hosszú távon) meg akarják szüntetni a sugárterápiát. Mondjuk azt tudom, hogy nincs fejlesztés régóta.”
 • 3. Goldmund 2008. október 22. 10:18
  „Először azt írod, az onkológiának és a pszichiátriának van némi összefüggése a többi szakmával, ezért olcsóbb egy telephelyen működtetni őket, majd utóbb azt, hogy a rehabilitációt, a pszichiátriát a várostól messze, nyugodt környeztbe kéne vinni, mert ahhoz nem kell a kórház közelsége olyan nagyon. Nem érzel némi ellentmondást a szavaidban?

  A két telephely egyébként nem kíván túl sok szállítást. Vért, keneteket, leleteket az ingajárattal át lehet vitetni. Patológia a Zrínyi utcában is van, tehát halottat nem kell szállítani. Néha van olyan sugárkezelésre szoruló beteg, akit valamelyik belosztályon fektetnek egyéb betegségei miatt (pl. vese dialízis) és mentővel kell naponta áthozatni.

  Kettőzött kapacitás? Egyedül a patológiánál indokolt. A két röntgen osztály létrejötte inkább személyi okokkal függött össze (habár azóta a Központi Rtg. oszt.vezetője megváltozott). Amúgy meg egy épületben van 3 pszichiátriai osztály (ha van szakmai oka, semmi kifogásom ellene), mint ahogy többféle belosztály is létezik a Vasvár Pál utcában, gondolom itt is a szakosodás miatt.

  Ja, és ha végbemegy a költözés, akkor sem lesz egy telephely, ui. a Híd utcai rendelő is a kórház része.”
 • 2. Hex 2008. október 20. 20:02
  „Nyilván van ingatlanbiznisz IS a háttérben. Hogy a megye, a város főmuftijaina kívül a kórházvezetők tesznek-e zsebre belőle, az még nem eldöntött... :(((

  Azonban ha nem csak kicsit látnál bele a kórház ügyeibe, hanem orvosi és közgazdasági szempontből is tudnád elemezni, egyértelmű lenne, hogy EGY kórházat EGY telephelyen éri meg működtetni. Az onkológiának, pszichiártiának van azért némi összefüggése a többi szakmával (diagnosztika, sürgősség, patológia) s a szállítási költésgek, kettőzött kapacitások hosszú távon drágábbak a költözésnél.
  A betonbunkerek is elavultak, sokkal jobb újakat építeni helyettük. De hát nehogy már két (vér olcsó) betonbunkerre hivatkozzunk egy ilyen beruházásnál - ott agyorsító a drága, azt meg amúgy is cserélni kéne.(Na ezt persze egyéb okból nem fogják egyes érdekkörök engedni, Győrött vsz. nem lesz többet sugárterápia.)
  A környezet szempontjából igazad van, de azért árnylja a képet az Erzsébet liget, no meg az, hogy lehet(ne) megnyugtatóbb, szebb épületet is építeni, mint az A/B/C paneljei.. S persze a rehabilitációt, a pszichiátriait is messze a várostól, nyugodt, békés, tiszta környezetbe kéne vinni. Ahhoz ui. nem kell a kórház közelsége oly nagyon.”
 • 1. Goldmund 2008. október 20. 18:26
  „Egy kicsit belelátok a kórház ügyeibe és a fejemet fogom, amikor ez a téma szóbakerül. Iszonyatos pénzbe fog kerülni pl. az Onkológiához tartozó sugárterápiás részleg betonbunkereinek kialakítása (míg a régi gyakorlatilag elbonthatatlan, max. fölrobbantani lehet). A Zrínyi utcai részlegen legalább fák, bokrok vannak és egy kis zöld. A Magyar úti részleg olyan, mint egy termelőüzem betonból, fémből, üvegből. Ha pl. a pszichiátriai osztályokat ideköltöztetik, képzelem, milyen jó hatással lesz a betegekre.
  Igaz, kit érdekel ma a betegek sorsa felsőbb szinten? Bizalmas helyről hallottam, a Zrínyi utcai telephelyet azért kell kiüríteni, mert jó a fekvése és ingatlan-umbulda van az ügy mögött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentették a tagiskolát

Győr-Kismegyer - A győri Kölcsey-iskola kismegyeri tagiskolájára két éve garanciát vállalt az… Tovább olvasom