Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Milliárdos hiány a megyei költségvetésben

Kétmilliárdos hiánnyal számol a megyei önkormányzat 2010-es költségvetése.

A megyei közgyűlés pénteki ülésén 28 igen, 1 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett elfogadta a megyei önkormányzat 2010. évi költségvetési koncepcióját.

A részletes költségvetés itt olvasható (2. napirend) >>
A jövő évi gazdálkodást a központilag szabályozott bevételek jelentős mértékű csökkentésén túl az illetékbevételek várható kiesése is rendkívül érzékenyen érinti. A 2010. évre várható költségvetési (működési) hiány eléri, de meg is haladhatja a 2 milliárd forintot. Az állami támogatás-kiesés már olyan mértékű, amely az önkormányzati működés minden területén veszélyezteti a feladatok jogszabályi előírásoknak megfelelő ellátását, nagymértékben növeli a hitelfelvételi szükségleteket és folyamatos, napi likviditási problémákat indukál.

A várható bevételkiesést a megyei önkormányzat nem tudja kigazdálkodni. Amennyiben a központi támogatás fajlagos összegei nem változnak, akkor a feladatellátás jelentős zavarai állhatnak elő, az eladósodás mértékének nagyfokú növekedése mellett. A feladatok költségigénye és a források közötti (növekvő) szakadékot további jelentős mértékű hitelfelvétellel azonban nem lehet áthidalni, mert az a megyei önkormányzat teljes pénzügyi ellehetetlenedéséhez vezetne.

A kormány által benyújtott 2010. évi költségvetési törvényjavaslat - amely alapvetően meghatározza az önkormányzati gazdálkodás feltételrendszerét - az eddigieknél is kedvezőtlenebbül érinti az önkormányzatokat, ezen belül kiemelten a megyei önkormányzatokat.

A központilag szabályozott források (központi hozzájárulások, támogatások és az átengedett személyi jövedelemadó ) összege a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál várhatóan 22,6 %-kal, 608 millió Ft-tal lesz alacsonyabb az előző évinél. Ezen belül a személyi jövedelemadóból való részesedés szabályozásánál egyértelmű hátrányos megkülönböztetés tapasztalható a megyei önkormányzatokat illetően, mivel megszüntették a megyéket egységesen megillető összeget, amely 2009. évben 370 millió Ft volt.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2009. november 27. 13:30
    „Nem kell a púder,kőbányába az egész bagázst! :)))))))))))))))))))))))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Mentsük meg múltunkat!˝

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs – ezt szokták mondani utalva arra, hogy az elmúlt idők… Tovább olvasom