Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Milliárdokból újul meg az evangélikus sziget Győrben - fotók

Tornaterem, új óvoda épül, bővítik, korszerűsítik az oktatási központ épületét és a szeretetházat is.

Kiemelt projektként 4,7 milliárd forinttal támogatja a kormány az evangélikus egyházat, hogy Győrött, az Újváros kapujában található "Insula Lutherana", az "evangélikus sziget" épületegyüttese 2016-ra újjászülethessen.

A reformáció emléknapján írták alá a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház közötti megállapodást

Az erről szóló megállapodást múlt héten látta el kézjegyével Budapesten Orbán Viktor kormányfő és Gáncs Péter elnök-püspök Budapesten.

A beruházás részeként - többek között - iskolai tornaterem és új óvoda épül, bővítik, korszerűsítik az oktatási központ épületét és a szeretetházat, teljességgel megújul a kiemelt műemléki védettségű Öregtemplom és a konvent épülete.

- Jelképes és örömteli, hogy a reformáció emléknapján írták alá a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház közötti megállapodást. Ennek eredményeként a reformáció ötszázadik évfordulóját kétezer-tizenhétben egy teljességgel megújult, korszerűsített "evangélikus sziget"-tel ünnepelhetjük - hangsúlyozta Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke.


Orbán Viktor szignózta: milliárdokból újul meg az evangélikus sziget Győrben

"Nagy nyitottsággal fogadták a parlamentben a megkeresésünket"

- Azért is fontos ez a beruházás, mert egyházkerületünk központja és a legkoncentráltabb, Európában is egyedülálló intézményegyüttese is Győrött van. Az Öregtemplom, az oktatási központunk, ami a teljes palettát felvonultatja, mellette a konvent, a szeretetház és a levéltárunk, az egyházi szolgálat szinte minden területe.

Az ügyben meghatározó szerepe volt Kara Ákos országgyűlési képviselőnek, aki az evangélikus egyház megbízottjaként egy évvel ezelőtt kezdte el kitartó tárgyalásait - ebben Borkai Zsolt polgármester is segítette - annak érdekében, hogy a kiemelt műemléki épületegyüttes méltó módon megújulhasson.

- Nagy nyitottsággal fogadták a parlamentben a megkeresésünket, szövetségeseket találtunk a kormánytagok és az államtitkárok között is. Rugalmasan és gyorsan ment minden, ahhoz képest, hogy egyébként a kiemelt beruházások kérdésében hosszú évekig el szokott húzódni a döntés - említette a képviselő.

"Az örökséghez most kezdünk kicsit méltóvá válni"

- Az aláírás után megkezdődnek az építkezés előkészületei, a konkrét tervek készítése, ami Ráskai Péter építészre és csapatára vár. Az ehhez szükséges nyolcvanmillió forint az év végétől már rendelkezésre áll, aztán a munkálatok haladtával további összegek érkeznek Győrbe.

- Úgy érzem, hogy ahhoz az állhatatossághoz, amivel őseink a tizennyolcadik század végén kijárták az uralkodónál, hogy saját templomuk lehessen, ahhoz az örökséghez most kezdünk kicsit méltóvá válni - vélekedett Hallgatóné Hajnal Judit, a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatója.

- Számunkra azért is külön öröm ez a rekonstrukció, mert a gyereklétszám növekedésével egyre jobban feszítettük intézményünk tereit, leleménnyel próbáltuk megoldani a helyhiányt, ez a gondunk a nagyszabású beruházással megoldódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába-kettős híd: lefestették a rozsda ette korlátokat is - fotók

A híd közeli rozsda ette korlátokat nyáron még nem festették le, most már igen. Tovább olvasom