Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Milliárdokból indulhat a vízpótlás Szigetközben - Ilyen volt, ilyen lett képekkel

Áprilisban megindulhat az alsó-szigetközi vízpótlás, amely a Duna elterelése után 22 évvel Rajkától egészen Vénekig biztosítja majd a szigetközi ágrendszer telítettségét. A Mosoni–Duna több mint 6 milliárdos beruházása szeptember végére csúszik.

A korábban elnyert, összesen több mint 12 milliárd forint „helyéről" számolt be csütörtökön az Észak–Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A Mosoni-Duna és Lajta rehabilitáció több mint hat milliárdos beruházása 2011. novemberében indult.


A Bácsai tó a vízpótlás előtt és után. Fotók: Észak–Dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A Bácsai tó a rehabilitáció előtt és után. Fotók: Észak–Dunántúli Vízügyi Igazgatóság

„A vízjárás nem kegyes a kivitelezőkhöz (főként a győri munkák esetében), ezért a befejezés idén szeptember végére tolódik" – mondta a vízügyi igazgató. Győrön kívül Mosonmagyaróváron, Halászin, Mecséren és Dunaszentpálon dolgoznak még.

A Zátonyi zsilip a vízpótlás előtt és után.
A Zátonyi zsilip a rehabilitáció előtt és után.


Alsó-Szigetközben áprilisra a hullámtéren végeznek a munkával, így az 1995-ben elkészült Rajka és Ásványráró közötti szakasz után most Ásványrárótól Vénekig is kiépül a vízpótló rendszer. A kisvizes időszakban száraz medrek most vízzel telnek meg, köszönhetően a fenékküszöbök megtámasztásának, a mederkotrásoknak. Itt az utolsó munkafázisnál tartanak, az Ásványi torkolati fenékküszöb építésénél.

A Sérfenyői híd vízpótlás előtt és után.
A Sérfenyői híd a rehabilitáció előtt és után.

A mentett oldali munkákról elhangzott: a mederrehabilitáció 117 kilométert érintett 8 ebből 14 kilométer volt új szakasz), meg– (vagy át) épült 66 zsilip és 41 áteresz, négy helyen pedig hallépcsők. Itt a teljes befejezés határideje július elseje.

A Zsejkei zsilip vízpótlás előtt és után.
A Zsejkei zsilip a rehabilitáció előtt és után.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Winkler Nóra kikiált Győrben - Nézze meg, milyen maszkok kerülnek kalapács alá!

Pénteken este hat órakor 12 művész maszkja kerül kalapács alá, hogy győri képzőművészeket segítsenek. Tovább olvasom