Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Milliárdokba kerül egy új párt

Magyarország - A választási rendszer, az átláthatatlan kampányfinanszírozás és a szavazók magatartása is az ellen hat, hogy egy új párt bekerüljön a magyar parlamentbe. A „Lehet más a politika" kezdeményezés tagjai mégis megpróbálják.
„Lehet más a politika" – ezt a gigantikus lézerüzenetet vetítették az Országház Duna felőli homlokzatára tegnap este annak a kezdeményezésnek a tagjai, akik holnap jelentik be az ország hat városában – többek között Győrben – , hogy széles összefogással új pártot akarnak létrehozni. Céljuk, hogy bekerüljenek az Országgyűlésbe. A szerveződés mögött főként jogvédőkből és környezetvédőkből verbuválódott civil társaság áll.

Juhász Attilát, a Political Capital Institute vezetőelemzőjét a Kisalföld arról kérdezte, mennyi esélyt lát arra, hogy egy új politikai erő másfél év alatt a T. Házba jutásra esélyessé nője ki magát. A szakértő úgy fogalmazott: bár a jelenlegi politikai közhangulat nem kedvezőtlen egy új párt alapítására, azonban több tényező nehezíti az elindulást és a parlamentbe kerülést. Ezek között elsőként azt említette, hogy a magyar választói magatartást a kelet-európai demokráciák között a legerősebb pártosság jellemzi: a szavazók 90 százaléka az MSZP-re és a Fideszre voksol, és a választás napján az önmagukat bizonytalannak mondók túlnyomó többsége is valamelyik nagy párt mellett dönt. „Vélhetően a most alakuló pártot is rögtön igyekeznek majd a nyilvánosságban egyik vagy másik oldalra besorolni" – jegyezte meg Juhász Attila.

A vezetőelemző legalább ekkora nehézségként említette azt, hogy a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlan, nem biztosít egyenlő feltételeket, pedig a politikai piacra lépés költségei igen magasak. Egy párt felépítése, működtetése milliárdokat emészt fel. Irodákat kell felszerelni, fenntartani, az önkéntesek mellett alkalmazottakat foglalkoztatni, és folyamatosan jelen lenni a médiában. Emellett a választási kampány kifejezetten drága mulatság, amire 2006-ban becslések szerint a nagyobb pártok több milliárd, de a kisebbek is sok százmillió forintot költöttek el. „Egy új pártnak – még komoly gazdasági háttérrel is – több évbe telne stabilizálni saját infrastruktúráját, magához kötni szimpatizánsi körét és versenybe szállni a nagyobb pártok médiatámogatottságával és gazdasági erejével" – vélekedett Juhász Attila.

A szakember szerint a választási rendszer sem segíti az új pártokat: nemcsak a magas – 5 százalékos – parlamenti küszöb, hanem az ajánlószelvény-gyűjtéstől a jelöltállításon át a mandátumkiosztásig minden nehézséget jelent. „Ez nem pusztán anyagi, hanem komoly emberi erőforrást is igényel: 176 egyéni választókerületben kellene kiépíteni egy működő és látható pártszervezetet" – hangsúlyozta Juhász Attila, aki szerint mindezzel együtt a 2002-ben 4 százaléknyi voksot szerzett Centrum Párt példája mutatta, hogy nem lehetetlen új erőként beszállni a politikai versenybe. 

Olvasóink írták

  • 1. Ihász Károly 2008. október 08. 14:08
    „Röviden:vigyázni kell,nehogy a fidesznek 2/3-a legyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbbak lesznek az üzemanyagok

Magyarország - Csökkenti bruttó 2 forinttal a gázolaj és bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin … Tovább olvasom