Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Milliárdokat kell megmozgatni a nyertesnek

A kultusztárca napokon belül kiírja az Európa Kulturális Fővárosa cím 2010-es elnyerésére szóló pályázatot. A minisztérium ugyan nem írja elő, hogy mekkora költségvetéssel kell számolni, de az nyilvánvaló, hogy a nyertesnek sok milliárd forintot kell megmozgatni.
Nagyszabású kiállítást rendeznek Berlinben november végén, amelyen az a tizenegy németországi város mutatkozik be óriásplakátokon, amely kandidál az Európa Kulturális Fővárosa cím 2010-es elnyerésére. Ezen a rendezvényen már a magyarországi jelentkezők is megmutathatják magukat – mondta el lapunknak Mesterházy Balázs, a kultusztárca miniszteri biztosa. Ismeretes, hogy hat év múlva egy magyar és egy német város viselheti ezt a titulust. Ugyan bejelentési kötelezettség nincs, de Budapest, Debrecen, Eger, Győr és Pécs már nyilvánosságra hozta pályázási szándékát.

A Kisalföld kérdésére a szakember kifejtette, a pályázatot napokon belül kiírják, s a beadási határidő december 31. lesz. Az első szakasz végén még nem hirdetnek nyertest, csak továbbjutókat: a megfelelőnek ítélt alapkoncepcióval rendelkezők tovább finomíthatják, részletezhetik elképzeléseiket, s a végső győztest az újabb bírálati kör után, várhatóan 2005 nyarán nevezik meg.

Az értékelésnél fontos szempont lesz, hogy a pályázó által elképzelt eseményfolyam regionális méretekben valósul-e meg, illetve hogy együtt jár-e hosszú távon fenntartható infrastrukturális fejlesztésekkel. Utóbbiak nem csupán kulturális létesítmények felépítését, hanem közlekedési és turisztikai beruházásokat is takarhatnak. „A programsorozat lényege, hogy végre lássuk: a kultúra nem valami különleges dolog, amire csak ritkán jut idő, hanem a mindennapi élet része. A kultúrában rengeteg erő van, annak állapota a gazdasági folyamatokra is hatással van" – tette hozzá a miniszteri biztos.

A pályázat során nem írják elő, hogy mekkora költségvetést kell tervezni. A fantasztikus 2003-as esztendőt maga mögött tudó Graz az infrastruktúra fejlesztésén túl 53 millió eurót (hozzávetőlegesen 13 milliárd 250 millió forintot) költött el, és ott például egy műcsarnok felépítésére is szükség volt. Az egyik idei főváros, a francia Lille 72 millió eurós (mintegy 18 milliárd forintos) büdzsével dolgozik, ugyanakkor az írországi Cork, amely jövőre lesz házigazda, jóval kevesebb pénzt tett félre erre a célra.

Az ebből a felsorolásból is látszik, hogy nem olcsó mulatságról van szó. Eddig Európában az volt a jellemző, hogy a költségek 30–30 százalékát állta az önkormányzat, a tartomány és az állam, míg a maradékot a szponzorok adták össze. Ez Magyarországon biztosan nem így lesz, mert nincs tartományi szint. Mesterházy Balázs szerint a nyertes város saját forrása mellett valószínűleg szükségessé válik az állam és a támogatók fokozottabb szerepvállalása, de bizonyos beruházások megvalósításához Brüsszelhez is lehet pályázatot benyújtani.
A témához kapcsolódó álláspontunk a 4. oldalon olvasható.
„ Európában az volt a jellemző, hogy a költségek 30–30 százalékát állta az önkormányzat, a tartomány és az állam, míg a maradékot a szponzorok adták össze. Ez Magyarországon biztosan nem így lesz."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtári hét meglepetésekkel, vásárral és megbocsátással

A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár (Győr, Baross G. út 4.) a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak… Tovább olvasom