Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Milliárdok a korszerű hulladékgazdálkodásra

Győr-Moson-Sopron - Benyújtotta a térségben található 44 hulladéklerakó rekultivációját jelentő, köztük a Pápai úti központi lerakó megszüntetését és tájba illesztését célzó pályázatot a Komszol kft.
Uniós döntéshozók jelenlétében zajlott a regionális hulladékgazdálkodási fejlesztés elfogadása és a pályázat benyújthatóságának szakmai bírálata, átvilágítása a napokban az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban.

– A téma nemcsak Győr lakosságát, hanem a térségben élőkkel együtt kétszázhatvanezer ember hétköznapjait érinti, hiszen a korszerű hulladékgazdálkodás hiánya sok keserűséget okoz mindenkinek – nyilatkozta lapunknak Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) – mint a projekt kidolgozója és gazdája – ügyvezető igazgatója.

A cégvezető elmondta, hogy a döntéshozók zárónyilatkozata alapján a 100 százalékos támogatást élvező 5 milliárd 373 millió forint értékű, a térségben található 44 hulladéklerakó rekultivációját jelentő pályázat benyújtható. Ezt a Komszol november 9-én megtette.

– A nyilatkozat második fele a hulladékok jövőbeni sorsáról gondoskodó fejlesztési tervre vonatkozott, amely már az Európai Unió jelen lévő döntéshozóinak engedélyét is igényelte, szintén pozitívan záródott – folytatta Kovács Barnabás.

Ez a döntés annak a 9 milliárd 595 millió forint értékű fejlesztésnek adott zöld utat, amelynek megvalósításához 6 milliárd 716 millió forint uniós támogatás vehető igénybe. A fejlesztés eredményeként a ma évente lerakott egymillió köbméter szemét helyett csak 300 ezer köbméter kezelt, visszamaradt hulladék kerül majd egy mesterséges szigeteléssel ellátott lerakóba.

– A többi anyag a különböző gyűjtési és feldolgozási technológiák alkalmazásával szelektálásra kerül, amely azután hasznosulhat gyártóknak átadva. A környezetvédelmi előnyök mellett a lakossági szemétdíjszámlákra vonatkozóan érvényre juttatható a „szemetelő fizet" elv, hiszen a kiürített edények után kell csak a szolgáltatás díját megfizetni, amely a jelenlegihez viszonyítottan igazságosabb számlázást tesz lehetővé – hangsúlyozta az igazgató.

100 százalékos támogatást élvez: Az 5 milliárd 373 millió forint értékű, a térségben található 44 hulladéklerakó rekultivációját jelentő pályázat benyújtható. Fotó: Krizsán Csaba

Az elért eredmény egy hosszú előkészítési folyamat végére tett pontot, ami 2000. december 21-én kezdődött. A különböző lépcsők után 2003. október 9-én létrejött annak a 112 településnek a részvételével a nagytérségi társulás, amely ma már nagy reménnyel várhatja a több mint 12 milliárd forint értékű hazai és uniós forrásból biztosított támogatást.
Az igazgató hozzátette: a gyors megvalósításnak térségünkben nincs akadálya, mivel a társulás a szükséges terveztetések és engedélyeztetések lefolytatására 2005. június 30-án kormányhatározat formájában 189 millió forint állami támogatást nyert. Ehhez hozzátéve a 25 százalékos önrészt, ma már rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és folyamatban vannak azok a nemzetközi közbeszerzési eljárások, amelyek a szabályos megvalósítás feltételei.

– Az előkészítés hét évéhez képest a megvalósítás két éve már nagyon gyorsan el fog telni és ennek eredményeként egy olyan környezeti állapot teremtődik térségünkben, amely komplexitását tekintve országosan is egyedülállónak tekinthető – mondta végül Kovács Barnabás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs még döntés az ingatlanadóról

Győr–Sopron - A megye két legnagyobb városának önkormányzata még nem döntött arról, kivetik-e… Tovább olvasom