Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Mikrovállalkozások – cél a munkahelyteremtés

A vidéken lakó emberek életminőségének javításához egyre inkább szükségessé válik a mezőgazdaságon kívüli jövedelemszerzési és vállalkozási lehetőségek elősegítése.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyének intézkedéscsoportja ezért kiemelten támogatja a vidéki térségekben új mikrovállalkozások létrehozását, illetve a már működők beruházásait, műszaki-technológiai fejlesztéseit. Elsősorban a szolgáltató és ipari szektorban ösztönzi a vidéki lakosság vállalkozói aktivitását, a munkahelyek megtartását és újak létesítését, a gazdasági szerkezet átalakítását, javítja a versenyképességet, az innovációs készséget.

Az ÚMVP keretében támogatás adható minden, 5 ezer fő alatti lakosságszámú vagy négyzetkilométerenként 100 fő alatti népsűrűségű településen tevékenykedő mikrovállalkozásnak. A támogatást az ilyen településen lakóhellyel rendelkező természetes személyek is igénybe vehetik, akik vállalják, hogy a támogatás odaítélését követően az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig egyéni vállalkozóként nyilvántartásba vetetik magukat. A helyi vidékfejlesztési stratégiához illeszkedő beruházások, a vidéki térségek helyi értékeihez kötődő, illetve a helyi lakosság életminőségét közvetlenül javító gazdasági tevékenységek (termelés, szolgáltatás nyújtása, értékesítés) előnyben részesülnek.

A támogatás igénybe vehető megkezdett vagy tervezett gazdasági tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó, a gazdasági tevékenységgel érintett épület vagy épületrész építésére, felújítására, korszerűsítésére, az ehhez az épülethez kapcsolódó kis léptékű infrastruktúra-fejlesztésekre (telekhatáron belüli közműfejlesztés), szabadalmak, licencek, gyártástechnológia vásárlására, valamint marketingtevékenységre és minőségbiztosítási rendszerek bevezetésére.

A mikrovállalkozások a beruházás elszámolható költségeinek 60, hátrányos helyzetű kistérségekben 65 százalékát igényelhetik. A támogatás összege pályázónként (ügyfelenként) legfeljebb 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg – 50 millió forint – lehet, három egymást követő pénzügyi évre elosztva. A legkisebb adható támogatás 1200 euró, azaz mintegy 300 ezer forint. Ingatlanhoz kapcsolódó kis léptékű infrastruktúra-fejlesztés esetén legfeljebb 40 ezer euró – mintegy 10 millió forint –, minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer, szabvány bevezetése esetén legfeljebb 20 ezer eurónak megfelelő – 5 millió forint – összegű támogatás igényelhető.

Az ÚMVP III-as tengelyének „Mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása" elnevezésű intézkedése keretében a támogatási kérelmek első benyújtási időszaka november 30-án zárul le. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) illetékes kirendeltségeihez nyújthatják be az érdeklődők.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovák belügy küzdeni fog a Kárpát-medence ellen

Szlovákia - Egy hagyományőrző szervezet bejegyzési kérelmét visszadobta a szlovák… Tovább olvasom