Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Mikor lesz szálló a fogadóból?

Máig sem akadt, aki üzemeltesse az Európa-szerte kuriózumnak számító gönyűi postakocsi-fogadót.
Máig sem akadt, aki üzemeltesse a gönyűi postakocsi-fogadót. Az Európa-szerte kuriózumnak számító, több mint kétszáz éves épületegyüttes két éve várja, hogy gazdája akadjon.
A postakocsi-fogadó ügye évtizedekig halálra volt ítélve. A valaha egész Európát behálózó kocsihálózat egyik legfontosabb megállóját alapította itt Mária Terézia. Mellette állt később az Esterházy-kastély is, amelyet a kommunizmus alatt miniszteri rendeletre széthordtak építőanyagnak.

Az épület állapota csak romlik

A fogadó jobb sorsra jutott, ha nem is törődtek az állapotával, legalább meghagyták a később téesztulajdonba került műemléket. Az épület állaga egyre romlott, teteje szakadozott, fala omladozott.

Két évvel ezelőtt januárban már azt írtuk, hogy a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal igent mondott a felújítás terveire. A másfél milliárd forintos projektben szerepelt minden: négycsillagos szálló, étterem és bár, átriumos koncertterem, kaszinó. Arról is szó volt, hogy az építési engedély beszerzését követően akár már tavaly nyáron elkezdődhetnek a munkák.

Étterem, kaszinó, lakópark...

Az ingatlanra kilencen jelentkeztek, volt, aki éttermet kívánt létesíteni, más kaszinót képzelt a Duna-partra vagy egy lakópark koncepciójával állt elő. Esélyes alternatíva volt a családi kúria ötlete is, mint ahogy a lovasklubé és a golfpályáé is. Végül egyikből sem lett semmi. Ezúttal – kilencedikre – tovább jutottak az álmok szintjénél, a tervek is elkészültek, a pénz kellett volna „csak" a kezdéshez.

Egy-két év alatt összeomlana

A projektmenedzseléssel megbízott cég ügyvezetője, Csóka Szilárd elmondta: hiába vannak meg az építési engedélyek a hatalmas beruházásra, eddig még nem akadt befektető, aki kifizetődővé tenné a felújítást. Csóka Szilárd bízik abban, hogy a hamarosan kezdődő dunai szabályozás és a kikötő rekonstrukciója meggyorsítja a folyamatot. Hiszen a felújítás banki hitelből attól függ, hogy lesz-e üzemeltető, aki a bérleti díjból kifizetődővé tenné a vállalkozást.

Csóka Szilárdtól megtudtuk azt is, a látszólag változatlan állapotban lévő épületen folyamatosan állagmegóvást végeznek: a tetőn tátongó hézagokat kijavították, az udvaron álló gaztengert eltüntették. Csóka Szilárd szerint a mostani állapot szinten tartása nélkül a nagy múltú fogadó egy-két év alatt összeomlana.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élni, míg lehet

Túl nagy dolog, amit kér a sorstól, hogy jó esetben öt-hat évig láthassa maga mellett gyermekét, még ha lélegeztetőn is? Ezt kérdezte egy 7 hónapos csecsemő, Mészáros Rebeka édesanyja. Kérdését csak a jóakaratú emberek válaszolhatják meg. A sors, melyet megidézett egy család, most is több vagy inkább sok megértő ember közössége. Tovább olvasom