Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Mikor lesz folyamatos a kerékpárút?

Európán át: Győr és Gönyű között leszáll biciklijéről a magyar vagy külföldi turista...

A fél Európán átívelő, folyam menti kerékpárúton az egyik magyarországi „lyukat" a Gönyű és Győrszentiván közötti szakasz jelenti. A bicikliút kiépítését nemcsak a turizmus, de a helyi érdek is sürgeti: elsősorban a gönyűi, másodsorban a véneki dolgozók bejárását könnyítené meg.

A Duna két oldalán fekvő település – Gönyű és Vének – vízen karnyújtásnyira, szárazföldön több mint húsz kilométerre van egymástól. Régi nóta, hogy „ki fizeti a révészt?", vagyis kinek éri meg a véneki tanítóról elnevezett „Pados" nevű hajót üzemeltetni? Jó hírünk van: várhatóan áprilistól újraindul a kishajó Vének és Gönyű között, a vízen keresztül azonban mindjárt újabb közlekedési problémához érkezünk: ez a bicikliút. Helyesebben annak hiánya, amely rossz a véneki dolgozóknak, rossz a gönyűieknek, s természetesen minden külföldi vagy magyar kerékpározónak. Ezért jó okunk van ismét előállni a hírrel, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) országosan csaknem 2 milliárd forintos keretösszeget fordít kerékpárutak építésére, s az 1, 2 és 3 számjegyű utak mellett fekvő önkormányzatok 50–100 százalékos támogatásokra pályázhatnak július 25-ig, két fordulóban. Az első körben leadott pályázatokat július 10-ig, a később beérkezetteket szeptember 20-ig bírálják el – tudatta a Kisalfölddel a GKM miniszteri megbízottja.

Bodor Ádám elmondta: megyénkben elsősorban a Győr–Gönyű szakasz lenne érintett, s a tárca minden tőle elvárható eszközzel ösztönzi Gönyűt, hogy pályázzon, mivel ez a szakasz különös jelentőségű az Eurovelo, vagyis az Európai Kerékpárút Hálózat szempontjából.

A kerékpárszövetség nagy ívű tervének ugyanis – a Loire völgyétől a Fekete-tengerig juthasson el két keréken a turista – nemcsak a tőlünk keletre fekvő államokban van egyelőre akadálya, de itt, ezen az összesen nyolc kilométeres szakaszon is.

Győrtől a városhoz tartozó Győrszentiván-Kertvárosig, valamint Gönyűtől Nagyszentjánosig megoldották már a kerékpározási lehetőséget, a kettő között „tátongó lyuk" betöltése így helyi, állami és európai érdek. Bodor Ádám szerint igen fontos lenne, hogy az első körben, május 23-ig legalább a terveztetésre nyújtson be pályázatot Gönyű, s ha elindul a projekt, jövőre támogathatóvá válna az építkezés.

Major Gábor, Gönyű polgármestere elmondta: két projektről lehet szó, bár a kétszer négy kilométeres szakasz ténylegesen egy folyamatos kerékpárutat jelent. Az első a gönyűi Károlyháza-kikötő és a község közötti rész, amelynek terveztetésére alkalmasint az
„Eurovelóra" szánt uniós keretből pályázna Gönyű, a szándékot a testület el is fogadta. A GKM pályázatánál viszont a Győrszentiván és Károlyháza közötti, másik négy kilométer kerülhet terítékre, ezzel a szakasszal kapcsolatban Gönyű épp most kötött elvi megállapodást a győri önkormányzattal. A jövőről tehát még tárgyalni kell, de a polgármester valószínűnek tartja, hogy Gönyű él a május 23-ig beadandó pályázat lehetőségével. Hangsúlyozta, ez a helybélieknek is elemi érdeke, akik az 1-es főút forgalmával viaskodva jutnak el győri munkahelyükre.

S így képletesen már ki is kötöttünk a Duna másik partján, ahonnan a lakók ma nem tudnak Komáromba utazni. Jakusné Ságer Anna, Vének polgármestere elmondta, a hagyományoknak köszönhetően számos helybéli vállalna munkát a szomszédos megyében, most azonban ehhez előbb Győrbe kellene utazniuk, s így nem érnék el a komáromi csatlakozást. A 2002 nyarán átadott, Pados nevű rév az elmúlt években a folyóparton árválkodott, mivel nem talált üzemeltetőre. Egy vámosszabadi magánvállalkozónak azonban átfogó tervei vannak itt a vízi közlekedéssel, s bár ez nagyrészt még a jövő zenéje, az már biztosnak látszik, hogy a rév áprilisban ismét elindul a rajta megférő tíz emberrel. Ahhoz azonban, hogy a túlparton elérjék a fehérjefeldolgozónál megálló komáromi buszt, biciklire van szükségük. Tehát visszatérünk a szárazföld problémájához, ami idén már egészen biztosan nem oldódhat meg.

L. B.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bence új reményt kapott

Május elejére halasztották azt az őssejtbeültetést, amelyet a négy évvel ezelőtt gerincén súlyosan megsérült Molnár Benedeken nemrég végeztek volna el egy pekingi klinikán. A pekingi műtétet elhalasztották ugyan, de a vizsgák és a szigorlatok nem maradtak el - Molnár Benedek a szombathelyi Berzsenyi-főiskola másodéves történelem–német szakos, levelező hallgatója. Tovább olvasom