Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Mikor lehet népszavazás?

Magyarország - A legvalószínűbb, hogy március eleje és augusztus közepe között szavaz az ország a Fidesz által feltett kérdésekről – állítja a lapunk által megkérdezett választási szakértő.
Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az Országgyűlés hétfőn nagy többséggel elfogadta a Fidesz által kezdeményezett, a képzési hozzájárulásról (azaz a felsőoktatási tandíjról), valamint a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot. A Kisalföld Tóth Zoltánt, az Országos Választási Iroda korábbi vezetőjét arról kérdezte, mikor lehet a népszavazás.
A választási szakértő elmondta: a törvény azt határozza meg, hogy a köztársasági elnöknek legalább 43 nappal a referendum előtt ki kell tűznie az időpontot, és nem választhat 90 napon túli dátumot. Ugyanakkor bizonytalansági tényezőnek számít, hogy a parlament határozata három napon belül megtámadható az Alkotmánybíróságon, s bár a jogszabály betűi szerint a taláros testület „haladéktalanul" dönt, ez jelenthet akár egészen hosszú időt is.

Tóth Zoltán úgy vélte, mindezek figyelembevételével a legvalószínűbbnek jelenleg az tűnik, hogy a népszavazásra valamikor 2008. március eleje és augusztus közepe között kerülhet sor. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy Sólyom László számára a törvény bizonyos napokat tilt: a referendum nem lehet ünnepen, valamint az azt megelőző és követő napon. Az említett öt és fél hónapos időszakban ez március 15., húsvét (március 23-24.), május 1. és pünkösd (május 11-12.) környékét érinti. A jogszabály azt egyébként nem köti ki, hogy a voksolásnak vasárnap kell megtörténnie, de a hagyomány a hét utolsó napja mellett szól.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter jános 2007. december 19. 11:07
    „Szavagatnak, sztrájkolgatnak! Töketlenkednek! "No és".-mondotta Gyula! "Majd megunják, majd haza mennek"!mondotta az ElQró-s!
    Nem taúl e nép abból, hogy ez sehova sem vezet! Már rég az előrehozott választást kellettvolna elindítani! Persze a politikusainknak jól megy bármelyik polrtban verik a nyálat! A közpénzt, azt tudják értékelni! Hisz az jár nekik, akár mit csinálnak! Hisz a visszahívhatatlansághoz volt eszük! Hát az igéret, a vállalásuk az e rendszerben az már mellékes, hanyagolható kérdés! A szekér, illetve a karaván halad a kutya meg ugat! Ezzel el is van intézve e kérdés!
    Cirkusz kell e népnek! Kenyér meg van a kukában!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halételek, a karácsonyi asztal díszei

Győr-Moson-Sopron - Ha hihetünk a dietetikusoknak meg a statisztikáknak, egész évben fejenként… Tovább olvasom