Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Mikor jár a jubileumi jutalom?

A bérkövetelés három évig nem évül el. Ezért kérdezem: nekem valóban nem járt a jubileumi jutalom? - írja olvasónk.
2011. december 27-ig közalkalmazottként dolgoztam, több mint 38 évig, de közben munkanélküli is voltam. Előrehozott öregségi nyugdíjba mentem, úgy, hogy munkaviszonyomat közös megegyezéssel szüntettük meg. Erre hivatkozva nem fizettek jubileumi jutalmat. De kolléganőm is nyugdíjba ment közös megegyezéssel, ő megkapta a 40 éves jubileumi jutalmat. Mikor rákérdeztem, azt mondták, hogy az ő esetében döntött rosszul az illetékes, nálam a jogszabályt megfelelően alkalmazták. A bérkövetelés három évig nem évül el. Ezért kérdezem: nekem valóban nem járt a jubileumi jutalom?

Dr. Jáki Katalin, a Pedagógus Szakszervezet megyei titkára, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának megyei ügyvivője elmondta, hogy olvasónk jubileumi jutalma attól is függhet, mikor született és milyen jogcímen ment nyugdíjba. Esetleg azért, mert nőként megszerezte az ehhez szükséges negyvenévnyi szolgálati időt? A jogszabályok alapján legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal kell rendelkezni ahhoz, hogy jubileumi jutalmat kaphasson a munkavállaló, és a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére irányuló, a felmentésről szóló írásbeli közlésnek 2011. december 31. napjáig meg kellett történnie. A jelenleg érvényes átmeneti szabályok miatt az sem mindegy, hogy az írásban közölt szöveg mit tartalmaz. Fontos, hogy a munkaviszony felmentéssel szűnjön meg, mert csak akkor jár a jubileumi jutalom. Közös megegyezéssel megszüntetett munkaviszony esetében sajnos nem jár. Így valószínűleg olvasónknak sem, de szakértőnk azt javasolja, forduljon ügyvédhez és kérje tőle összes munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumának áttekintését, mert csak azok tanulmányozása alapján dönthető el, szabályosan jártak-e el esetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Továbbvinni a hitet´ - Így emlékeztek a forradalom hőseire Győrben - képriport

"A forradalom alapélménye a nemzeti egység volt, és a felszabadultság boldogsága" - mondta Borkai Zsolt. Videó. Tovább olvasom