Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Mikor érkezik alacsony padlós busz?

Nehézkes a tömegközlekedés a mozgáskorlátozottak számára, a megállókban ugyanis nincs jelölve, hogy mikor érkezik alacsony padlós busz. Erre a problémára az intelligens megállók sem hoztak megoldást – egyelőre. Igény esetén a rendszer továbbfejleszthető.
– Ha jól tudom, van arra lehetőség, hogy egy órával az utazás előtt jelezzem szándékom a Kisalföld Volánnak, s akkor alacsony padlós buszt állítanak a szükséges vonalra, de sok esetben nem lehet előre kiszámítani az indulást. Úgy, ahogy mindenki másnak, nekünk is vannak olyan programjaink, amelyekről nem tudjuk, hogy mikor érnek véget, s vannak olyan élethelyzetek is, mikor azonnal mennünk kell. Ez esetben nagy segítség lenne, ha az új, intelligens buszmegállók azt is jeleznék, hogy mikor érkezik akadálymentesített busz. Akkor ugyanis tudnám, hogy érdemes-e várnom rá – mesélte Pécsi Gertrúd, a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének titkára.

Pécsi Gertrúd sokszor elektromos székkel jön Győrújfaluról Győrbe, mert gyakran kiszámíthatatlan, hogy mennyit kellene várnia az alacsony padlós buszra. Fotó: H. Baranyai Edina
Pécsi Gertrúd sokszor elektromos székkel jön Győrújfaluról Győrbe, mert gyakran kiszámíthatatlan, hogy mennyit kellene várnia az alacsony padlós buszra. Fotó: H. Baranyai Edina


Bár a hagyományos buszmenetrendeken „kerekes szék" ikon jelzi az akadálymentesített járatokat, azok érkezése kiszámíthatatlan, sok esetben nem akkor érkeznek, amikor a kiírás szerint kellene. Pécsi Gertrúd a járattípusok kiszámíthatatlansága miatt gyakran egyedül, elektromos székkel jön be Győrújfaluról Győrbe, mintegy fél óra alatt ér be a Dunakapu térre. De mit tehetnek azok a mozgáskorlátozottak, akik jóval messzebb laknak, vagy akiknek nincs elektromos székük? Nekik, az időseknek és a babakocsival közlekedő édesanyáknak is megoldást jelentene az új totemoszlopokon az alacsony padlós buszok feltüntetése, érkezés előtti bemondása.

A problémával megkerestük a polgármesteri hivatal stratégiai csoportvezetőjét. Polgár István elmondta: a közbeszerzési kiírásban nem szerepelt előírásként a mozgáskorlátozottak számára is igénybe vehető járattípusok menetrendben való feltüntetése, a pályázat beadásakor ez a probléma nem merült fel. Hozzátette: „Az akadálymentesített buszok érkezésének jelzésére vonatkozóan ez idáig nem érkezett igény sem az önkormányzathoz, sem a Kisalföld Volánhoz. Az intelligens rendszer ugyanakkor ismeri a járattípusok megkülönböztetéséhez szükséges információkat, így szükség esetén továbbfejleszthető."

Olvasóink írták

 • 4. picur63 2011. december 15. 08:58
  „kedves reklamálók el kellene olvasni a menetredfüzetet és nem csak nézni ott meg van jelölve hogy melyik járat alacsonypadlós”
 • 3. kisember1 2011. december 13. 13:56
  „Szerintem egy napig a nem mozgáskorltozott Polgár urat és hasonló hozzáállású barátait is be kellene ültetni a kerekesszékbe. És hirtelen látná a problémákat,, így talán igény nélkül is megoldódnának azok.”
 • 2. Tündenéne 2011. december 13. 08:50
  „,,Az akadálymentesített buszok érkezésének jelzésére vonatkozóan ez idáig nem érkezett igény sem az önkormányzathoz, sem a Kisalföld Volánhoz."
  Nagyon jó meglátás. EZIDÁIG. Most viszont érkezett. Tessék talán megmozdulni a kényelmes székekben meg a jó meleg irodákban.
  Esetleg ki lehetne próbálni, hogy milyen télvíz idején az elektromos székkel bejönni Győrújfaluról... Utána, lefogadom, napokon belül megoldódna a probléma...
  Egyébként egyetértek az előttem szólóval, micsoda dolog az, hogy fel sem merül ez az igény????? Babakocsik??? Kerekesszékek??? Idős emberek bottal...??? Hahó! Jó reggelt!”
 • 1. Pedró 2011. december 12. 09:24
  „T. Polgár Úr!
  Nem értem, hogy az akadálymentesített buszok érkezésének jelzésére miért kell igényt bejelenteni! Egy fejlesztés során alapvető dolog lenne, hogy ez megtörténjen, ugyanúgy mint egy középület felújításánál az akadálymentesítés!
  Babakocsival való buszozáshoz: Múlt héten kipróbáltuk, milyen buszozni helyközi járattal és babakocsival... Meg persze azért, hogy a belvárosban mindketten tudjunk inni egy pohár forraltbort. :)
  A buszos helyzet viszont siralmas! A Credonak nevezet szerkezet, valamin a Rába buszain katasztrófa babakocsival utazni. Nem lehet elférni, csak összacsukott babakocsival lehet felszállni, stb... Kérdem, ha egy anyuka egyedül akar utazni azt hogyan valósítsa meg? Mivel egyedül a gyerkőcöt tartani, babakocsit összecsukni és felvinni nem kis feladat... :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírságot kaphat, aki tüzet okoz

Egy gázzal működő berendezésen maradt edény okozta azt a lakástüzet, melyhez a tűzoltókat és a mentőket riasztották szombat délután egy győri Tihanyi Árpád úti panellakáshoz. Tovább olvasom