Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Mikor épül meg az erdei lakópark?

A legjobb esetben is a tervezettnél két évvel később kezdik el építeni a tarjánpusztai lakóparkot, amelynek kivitelezését már tavalyelőtt engedélyezte a környezetvédelmi hatóság. A hajdan üzemanyagot tároló tartályok alapjára húsz társasház épülne.

Az eredeti elképzelés szerint megduplázná Tarjánpuszta lakosságát a hajdani TIG-telepen tervezett körpanorámás lakópark. Ahol 1972-től 1992-ig az állam olaj- és benzintartalékait tárolták, ott most kétszintes, 412 négyzetméter alapterületű, kör alakú lakóházak állnak majd az elképzelések szerint.

A Kisalföld erről 2003 óta többször is beszámolt, a vasbetonnal épült tartályok kiváló alapot adnak az öt-nyolc lakásos épületeknek, s ahol hajdan tartályonként 2 millió liter üzemanyagot tároltak, most központi feljárós garázst terveznek a beruházók.

A tíz és fél hektáros telepet a hozzá tartozó 3,2 hektáros ipari területtel együtt az önkormányzat megvásárolta. Kálmán Józsefné, a község polgármestere úgy tájékoztatott: az önkormányzat mára visszafizette a 80 millió forintos hitelt és a terület 85 százalékát két befektetőnek adta el, míg a maradék 15 százalék fölött továbbra is maga rendelkezik.
Ugyanakkor elmondta azt is: jelenleg piackutatást kell végezni, mivel az eredeti elképzelés, amely szerint a több mint száz lakást értékesítik, a mai viszonyok mellett illúziónak tűnik. Ezért a befektetőkkel közös célokat kell meghatározni, például elképzelhető, hogy az ingatlanok egy része bérlakás lesz, míg más részéből nyugdíjasotthont létesítenek. Így egyelőre, mint számos más beruházás a megyében, a tarjánpusztai is megrekedt.

A terület egyik tulajdonosa, a győri Kiss József elmondta, élete egyik fő célja, hogy lássa megvalósulni ezt az összesen egymilliárdos beruházást, amelyről továbbra is úgy véli, megduplázná a lakosságot. Hozzátette: nem luxusingatlanokban gondolkodik, az önkormányzattal egybehangzóan inkább a középréteget szeretné megcélozni a beruházás során. Attól, hogy nem akad vevő, azért nem tart, mert kiemelkedően szép környezetbe hívnák a leendő lakókat: egy 10 és fél hektáros, zöld „szőnyeget" kell elképzelni, ahol nyolc-tíz méteres fák is akadnak. A területet hatvanhat hektáros tájvédelmi körzet veszi körül, ennek majdnem a fele erdő. A panoráma pedig gyönyörű: ha tiszta az idő, Tarjánpusztáról látni lehet a Kőris-hegyet és a cseszneki várat is. Kiss József elmondta: bízik abban, hogy jövőre elkezdődhet a beruházás.

Laczó Balázs

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárnyalnak a telekárak

A kilátásba helyezett péri reptérfejlesztésnek már most érezni a hatását: a Győr melletti településen a 70 eladó telek mellé még 140-et terveznek; s míg kétmilliót kérnek a régebbi ingatlanokért, az újak már négybe kerülnek. Tovább olvasom