Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Mikor éled újjá a Rábaring?

Écs - Ezrek látogatták még néhány éve a Rábaringet, majd eljött 2005, s azóta nem tartottak bajnokságot a pályán. Ennek számos oka van, a Magyar Nemzeti Autós Szövetség (MNASZ) ezt annak idején az egymást követő balesetekkel indokolta, mondván, hogy a buszvezetők képzésére tervezett, döntött kanyar túl nagy kockázatot jelent.

Fájdalmas emléke ugyanis a megyének és a sportvilágnak 2004. május 1-e, amikor – versenyen kívül – három fiatal halt meg egy frontális ütközés során. És szinte napra pontosan egy évvel ezután újabb baleset történt, alig kétszáz méterre a tragikus helyszíntől.

Akkor egy bírókat szállító autó és egy szervizkocsi ütközött össze a verseny után, s egy résztvevő súlyos sérülést szenvedett. Dudás Gyula az MNASZ akkori rali-szakágvezetője a Kisalföldnek ezután úgy nyilatkozott: nem lehet biztonságban tudni a Rábaringen rendezett versenyeket, s a szövetség nem használja a pályát.

Az Arrabona Rally Club, mint az egyetlen helybéli, érintett szervezet, kis vagyonával és harminc tagjával kevés a pálya kihasználásához. Pedig Bognár Gábor elnök szerint a Rábaring alkalmas lenne gokart- és ralipályának, gyorsulási, megbízhatósági versenyek, ezenkívül kerékpár- vagy akár motokrosszversenyek megrendezésére. Állaga azonban egyre romlik, a hajdan ültetett facsemeték megnőttek, gyökerük néhol megrepesztette az aszfaltot, a vízelvezetés pedig több helyen eleve nem volt tökéletes. Mindezzel kapcsolatban egyelőre ugyanazt mondhatjuk, mint három éve, a második baleset után: a Rábaring sorsa a levegőben lóg.

A Rábaring alkalmas lehetne gokart- és ralipályának, gyorsulási, megbízhatósági versenyek, ezenkívül kerékpár- vagy akár motokrosszversenyek megrendezésére. Állaga azonban egyre romlik.
A Rábaring alkalmas lehetne gokart- és ralipályának, gyorsulási, megbízhatósági versenyek, ezenkívül kerékpár- vagy akár motokrosszversenyek megrendezésére. Állaga azonban egyre romlik. Fotó: Kisalföld-archívum


Bognár Gábor szerint annak, hogy a szövetség kihátrált Écs mögül, vajmi kevés köze volt a balesetekhez. Nézeteltérés történt: az Arrabona klub néhány hónappal a szövetség által hozott bajnoksági futam előtt lemondta a programot, a klubelnök szerint azért, mert jóval nagyobb anyagi teher hárult a szervezetre, mint amit viselni tudott (azt remélte, hogy a szövetség többet vállal a technikai feltételek közül). Az akkori rali-szakágvezetés ekkor hátat fordított az Arrabona Rally Clubnak. A tárgyalások egyébként ma már alakulhatnak kedvezően is, mivel 18 hónapja vezetőváltás történt, ám az új szakágfelelőst, Kassai Andrást hiába kívántuk volna megszólaltatni, mivel éppen tegnap ő is lemondott tisztségéről – olvasható az MNASZ honlapján.

Bognár Gábor szerint tehát nincs pénz és szervezőerő a Rábaring mögött, nincs megfelelő – marketinghez és rendezvényszervezéshez is értő – társaság, amely képes lenne újra bajnoki futamokat rendezni a pályán. Az is hátráltatja például a gyorsulási versenyek megtartását, hogy a fő helyszín mellett szükség lenne még egy, de inkább két alternatív helyszínre, amilyen 2000-től 2005-ig a Ravazd és Tényő közötti, erdei aszfaltút volt. Az erdőgazdaság azonban már nem engedélyezi itt a futamokat.

Több összetevője van tehát a kérdésnek, az egyik kulcsszereplő természetesen maga a tulajdonos: a Rába Nyrt. Mivel szóbeszéd tárgya volt, hogy a vállalat eladja a pályát egy sportrendezvény-szervező társaságnak, erről is kérdeztük a vezetőséget. Választ azonban nem kaptunk, Szabó József, a Rába vagyongazdálkodási igazgatója szerint semmiféle aktualitása nincs a Rábaring témájának.

Olvasóink írták

  • 2. rallydave 2009. augusztus 23. 21:03
    „A parabola-kanyarokon lehet csak eljutni a pálya többi részére...
    Ha voltál már a ringen, te is tudhatnád.”
  • 1. pörköltbácsi 2008. augusztus 26. 13:52
    „Ha veszélyes a döntött kanyar, nem kell belevenni a pályába...Szerintem egyszerű. Nagyon sokan örülnének, és nem csak a környékről, ha újra lennének nagy versenyek a Rábaringen, és nem veszne kárba ez a jó kis pálya.
    üdv”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány a kamarában

Győr - A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megtekintésre ajánlja az idén esedékes… Tovább olvasom