Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Miként szavazhat, aki külföldön szeretne?

Magyarország - A március 9-ére kitűzött országos ügydöntő népszavazáson a külföldön tartózkodó, de Magyarországon választójoggal rendelkező állampolgárok a Magyar Köztársaság külképviseletein adhatják le szavazatukat.
Külképviseleten az a választópolgár élhet választójogával, aki a szavazást megelőzően, február 22-ig kéri a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét – tájékoztatta a Kisalföldet a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda. A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételt a lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől (jegyzőtől) kell kérni, személyesen vagy meghatalmazott útján, illetve ajánlott levélben. Ebben az esetben a levélnek február 22-ig meg kell érkeznie a helyi választási irodához. A külképviseleti névjegyzékbe való felvétel iránti kérelemre kötelezően használandó nyomtatványminta nincs.
A jelentkezés megkönnyítése érdekében azonban formanyomtatvány áll a választópolgárok rendelkezésére a www.valasztas.hu honlapon.

A kérelemben kötelező feltüntetni a kérelmező családi és utónevét, személyi azonosítóját, születési helyét és idejét, anyja nevét, magyarországi lakcímét, annak a külképviseletnek a megjelölését, ahol a kérelmező a választójogát gyakorolni kívánja.

A kérelem alapján a helyi választási iroda vezetője a választópolgárt felveszi a külképviseleti névjegyzékbe, amelyről a magyarországi lakcímén értesíti, de a választópolgár a kérelmében kérheti, hogy az értesítést az általa megjelölt külföldi címre küldjék. Ha a választópolgár elmulasztja a megjelölt határidőig a külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelem benyújtását, akkor külképviseleten a népszavazás napján nem tud szavazni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellátás ágyak nélkül

Győr - A megyei kórházban magzatvízvizsgálaton átesett kismama kereste meg szerkesztőségünket.… Tovább olvasom