Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Miért volt tavaszias az idei tél? Megyei meteorológussal nyomoztuk az okokat

A megyei statisztikák egybevágnak az országos adatokkal: az idei tél volt a harmadik legenyhébb 1901 óta. Az okokról Kiss Márton soproni meteorológust faggattuk. Szavazás.

- Milyen okai voltak az idei felettébb enyhe, már-már tavaszias télnek?

- Idén elmaradt az igazi, ropogós tél nálunk, ezzel ellentétben Észak-Amerika viszont több hullámban is végigélhetett zord napokat. Igazán hideg, téli időszak nálunk jellemzően akkor alakul ki, ha északkeleti irányból utat nyer a Szibériában felhalmozódott hideg levegő.

A hideg idén is kialakult Oroszország északi vidékein, de térségünk nyugati, délnyugati szelek uralma alatt maradt, emiatt enyhe, gyakran szeles napokat éltünk át, a hideg levegő pedig a Kárpátok északkeleti oldalán maradt.


Kiss Márton munka közben a Kuruc dombi mérőállomáson - fotó: Magasi Dávid
Kiss Márton munka közben a Kuruc dombi mérőállomáson - fotó: Magasi Dávid


Hasonló enyheséget az 1974/75-ös és az 1915/16-os hozott

- A tavalyi erős havazások után meglepte a meteorológusokat az idei enyhe tél, vagy számítottak erre?

- A globális felmelegedés ma már általánosan elfogadott tény, így valószínűleg nagyobb meglepetés lett volna egy átlagnál jóval hidegebb tél, mint enyhébb. Persze ez nem azt jelenti, hogy évről-évre magasabb hőmérsékleteket mérünk, hogy a következő tél enyhébb lesz a mostaninál, a nagy tendenciákba bizony belefér pár hidegebb tél is, hiszen ez hozzátartozik az éghajlatunk normál kilengéseihez.

Mégis azt mondhatjuk, ha a statisztikát nézzük, hogy mostanában gyakrabban és hosszabban fordulnak elő olyan időszakok, amikor a hőmérséklet az átlagos értékek felett alakul. A tavalyi (2012/13) tél sem volt kifejezetten hideg, de a sok hó miatt és a március 15-i hófúvás okán emlékezetes maradt.

- Az elmúlt száz év átlag hőmérsékleti adatait tekintve mennyire számít melegnek az utóbbi három hónap?

- Sopronban 1901-től állnak rendelkezésünkre megbízható, ellenőrzött éghajlati adatok. Ez alapján elmondhatjuk, hogy az elmúlt télnél csak a 2006/07-es és az 1997/98-as tél volt enyhébb. Hasonló enyheséget az 1974/75-ös és az 1915/16-os hozott.

Az országos adatok egybevágnak ezzel, hiszen Magyarországon is az idei tél volt a harmadik legenyhébb 1901 óta. December a hosszan tartó párás, úgynevezett hidegpárnás helyzet miatt csak kissé volt enyhébb az átlagnál, de január és különösen február szinte tavaszi időt hozott.

Győrben nem volt lehetőség a hólapátok koptatására

- Dőltek-e meg téli melegrekordok?

- Bár az egész téli időszakot tekintve kiemelkedően enyhe volt, megyénkben mégsem voltak kiugró szélsőségek. 15 fok feletti hőmérsékleteket megyei mérőállomásainkon egész télen nem mértünk. Ez pedig még néhány hidegebb télen is előfordul! Kiegyenlítetten enyhe, nagyobb igásoktól mentes volt az elmúlt évszak.

A 15 fokos "lélektani határt" november után a napokban lépte át először a hőmérő higanyszála. A leghidegebb napunk egyébként január 26-a volt, ez lett az egyetlen nap a télen amikor -10 foknál hidegebbet mérhettünk, akkor a Mosonmagyaróváron feljegyzett -11,2 fokkal tetőzött az idei tél megyénkben.

Érdekesség, hogy Győrben nem volt lehetőség a hólapátok koptatására, hiszen egyetlen hótakarós nap sem alakult ki, egy-egy reggelen volt hófolt és 1 cm-t el nem érő hólepel. Nem meglepő ugyanakkor, hogy Sopronban természetesen nem telt el az idei tél sem hótakaró nélkül, de az itt feljegyzett 18 hótakarós nap is jóval elmarad az alpokaljai város "téli normájától".


A Meteorológiai Állomás a soproni Kuruc dombon
A Meteorológiai Állomás a soproni Kuruc dombon


"Természetesen van alapja a népi megfigyeléseknek, de..."

- "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél
várható" - szól a népi hagyomány. Ha nem is Márton napján, de tél elején esett kis hó, mellyel a jelek szerint Tél tábornok ellőtte idei puskaporát. Napjainkban a meteorológusok mennyire figyelik a népi bölcseleteket, illetve mennyire hisznek ezekben?

- Sok a mai napig közkeletű, sok viszont mára feledésbe merült. A Márton-nap, Katalin-nap, Luca-nap, Vince napja, Mátyás-nap, Pálforduló és Gyetyaszentelő ma is gyakori beszédtéma. Érdekesség, hogy az idén megyénkben pont Pálforduló napján volt a leghidegebb, így akár azt is mondhatnánk, hogy bevált az időjóslás.

Természetesen van alapja a népi megfigyeléseknek, hiszen évszázadok tapasztalata áll mögöttük, így semmiképp sem szabad, hogy megfeledkezzünk rólunk, de aligha vehetjük készpénznek, vagy alapozhatunk rá konkrét előrejelzéseket.


A szerkezet, mely a napfénytartamot méri Sopronban
A szerkezet, mely a napfénytartamot méri Sopronban

 
"Van az az összeg, amiért boszonykánynak öltözve szívesen riogatjuk nyári jégesőkkel az erre igényt érzőt"

- Az enyhe tél után milyen tavaszra, nyárra számíthatunk a megérzései szerint?

- Először nézzük, amit a számítógépeken látunk! Péntekig marad a napos, igazi tavaszi időjárás. A hőmérsékletek a hűvös hajnalt követően nappal 15 fok közelébe emelkednek. Szombaton csendesen indul a nap, majd északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezik, megnövekszik a felhőzet, az északnyugati szél erős, estétől időnként viharos lökésekkel kísért lesz. A hőmérséklet nappal még 15-17 fok között várható, majd erősen csökken. Délután már záporok is kialakulnak.

Vasárnap felhőátvonulásokra, erős szélre és hűvös időre számíthatunk, nappal is csupán 7-10 fok várható. Hétfőtől aztán megyeszerte csökken a felhőzet, a záporok megszűnnek, a szél lassan mérséklődik, a hőmérsékletek kissé emelkednek. Távolabbra tekintve (március 25-ig) sem látszik, hogy visszatérne átmeneti csatára Tél tábornok, bár 15-e után változékonyabb napok látszanak.


Az itt a nagy kérdés, hogy száraz vagy nedves az időjárás? A mérő megsúgja!
Az itt a nagy kérdés, hogy száraz vagy nedves az időjárás? A mérő megsúgja!


Két hétnél távolabbra pedig már aligha lehet megbízható előrejelzést készíteni. Egyes internetes oldalakon találkozhatunk azzal, hogy például április 10-én reggel 6, délután 16 fok várható, vagy néhány száz forintért egész évre, napokra lebontott előrejelzést vásárolhatunk. A nyári időjárásra vonatkozó információkkal kapcsolatban jobban járunk, ha a helyi boszorkányoknál, jövendőmondóknál kopogtatunk, nem a meteorológiai állomáson!

Természetesen van az az összeg, amiért boszonykánynak öltözve szívesen riogatjuk nyári jégesőkkel az erre igényt érzőt, de alapvetően az időjárás megfigyelése, a mért adatok pontos feljegyzése a feladatunk a Soproni Meteorológiai Állomáson, immár 157 éve az Országos Meteorológiai Szolgálat kötelékében!


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás: gyalogost ütött el a busz a 82-es főúton

A baleset a pannonhalmi elágazónál történt kedd késő este. A helyszínelés idején a rendőrök terelik… Tovább olvasom