Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Miért vitáznak a milliós fejlesztésről?

Kétszázmillió forintos fejlesztést tervez a mezőörsi Magyar Műhely Alapítvány. A most hetven diákot oktató alapítvány a megújuló energiák hasznosításának bemutató-, oktatóközpontjává válhat a régióban. A polgármester azonban azt mondja, a fejlesztés helyén új utcát kívánt létrehozni település.
Öt éve működik Mezőörsön az egykori uradalmi öreg házban a Magyar Műhely Alapítvány, azóta formálódik a ház, s ma már nem csupán általános iskolás felsős diákok, hanem a középiskola alsó tagozatosai is tanulnak falai között. Az 1600 négyzetméter alapterületű létesítmény két új tanteremmel bővül, rövidesen átadják azokat, néhány éven belül azonban megváltozhat az oktatási létesítmény. A megújuló energiák felhasználásának bemutató-, oktatóközpontjává válhat a régióban.

Gazdaságos megoldás

A szükség hozza a fejlődést – érvel Szabó Gyula, az alapítvány elnöke. Az induláskor a helyi szövetkezettől bérelt épületbe, pénz híján nem is gondolhattak gázfűtéses kazánra. Faaprítékkal üzemeltethető, úgynevezett biomasszafűtést honosítottak meg, az unió Phare CBC programja 40 ezer euróval támogatta a kivitelezést. A vastag falú, nagyon szerencsésen tájolt épületben az 1600 négyzetméter fűtendő terület évi energiaszámlája 250–300 ezer forint. Családi házakra átszámítva meghökkentően gazdaságos. A fűtési teljesítmény 60 százalékát használja ki ma az alapítvány. Szabó Gyula szerint még a nagyon jutányosnak számító fűtési számlát is lehet tovább kurtítani. Amennyiben segítségül hívják a napot. A közelmúltban benyújtott újabb fejlesztési pályázatban ötven négyzetméter napkollektor felszerelése szerepel, és persze igen sok egyéb...

Használnák és tanítanák

Az alapítvány az eddigi hagyományosnak mondható oktatási feladatok ellátása mellett oktatni és tanítani szeretné a megújuló energiák hasznosítását. Mindenekelőtt a maga által is használt és alkalmazott eljárásokon keresztül. A napenergia hasznosítása mellett repceolajból biodízelt állítanának elő, s áramot termelne az alapítvány. Nem elképzelhetetlen, hogy önmaga ellátása mellett eladásra is jutna áram. Az alapítványt öt éve támogatja a Széchenyi-egyetem környezetmérnöki tanszéke, szellemi támasza az ausztriai Arsenal Research Wien GmbH. A megújuló energiák bemutató-, oktatóközpontja 40 személyes bentlakásos intézményként működne.
A pályázatról várhatóan 2004 februárjában döntenek. Addig még sok víz lefolyik a Dunán, e hét péntekjén mindenesetre az alapítvány már találkozót szervez a megújuló energiákban fantáziát látó szakemberek számára.

Törvényes vagy sem?

Az MSZP Győr Környéki Szervezete a Mezőörsön tervezett bemutató-oktató központról tartott tegnap sajtótájékoztatót. Szabó János, a szervezet elnöke és Laposa Józsefné polgármester azt kifogásolták, hogy a tervezett beruházásról a Magyar Műhely Alapítvány kérésére tart a megyei önkormányzat ma közmeghallgatást a helyi önkormányzat megkerülésével. A községi képviselő-testület másfél hete tud a tervről. Közmeghallgatást csak ők kérhettek volna, de ők nem tették. Ezért az eljárás antidemokratikus. A mezőörsi önkormányzat örülne, ha két-háromszázmilliós fejlesztés valósulna meg a községben, gazdagodva ezáltal. Más kérdés, hogy az alapítványnak nincs a fejlesztés megvalósításához építési engedélye, s a község rendezési koncepciójában az alapítvány által elgondolt fejlesztési területen új utca megnyitása és építési telkek kialakítása szerepel.
Medgyasszay László javaslatára került napirendre a közmeghallgatás kérdése. A megyei alelnök a szocialistáknál elhangzottakra úgy reagált: tájékozódtak a közigazgatási hivatalnál, ahol úgy nyilatkoztak, a törvény nem tiltja a közmeghallgatás összehívását. Annál is inkább, hogy nem csupán helyi, hanem régiót érintő ügyről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb volt a potyavízfogyasztó

A folyamatos ellenőrzéseknek, a tűzcsapok leplombá- lásának és a locsolóvízmérők száma növelésének… Tovább olvasom