Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Miért tart ennyi ideig egy bombariadó?

Győr - Szakmai egyeztetést kezdeményezett a megyei rendőrfőkapitányság a helyben működő bevásárlóközpontokkal arról, hogyan lehetne gördülékenyebbé tenni a bombariadó utáni intézkedéseket. Mint arról tegnap beszámoltunk: szombaton káoszt okozott a győri Árkádban és Plazában fújt riadó.
A Kisalföld megtudta: jövő héten egyeztet a rendőrség a nagyobb objektumok biztonsági vezetőivel a bombariadókról, remélve, hogy a jövőben így meg lehet gyorsítani a szükséges intézkedéseket. Mind ennek előzménye, hogy szombaton egy felnőtt férfi egymás után kétszer is betelefonált a rendőrségre, előbb a Plazát, majd az Árkádot riadóztatta „bombájával". Az összesen csaknem kétszáz üzletből ki kellett terelni a több ezer vásárlót, s kezdetét vette a hosszú és körülményes kutatás. E közben természetesen az autók is egymás hegyén-hátán próbáltak meg kijutni a dugóból, a bérlőket pedig együttesen több tízmilliós kár érte. Az elkövetőt valószínűleg meglincselték volna, ha lebukik, de a rendőrség is kapott e miatt kritikát: miért nem lehet 20-30 szakemberrel biztosítani a tűzszerészek terepét és így felgyorsítani a forgatókönyvet? – kérdezte az egyik boltos.

Dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány erre így reagált: azért nem lehet, mert a törvény szerint minden bent lévő rendőrnek rendelkeznie kell érvényes bombakutatói igazolvánnyal. Az állomány tagjai a szükséges vizsgát önkéntes alapon teszik le, s nem is elég az alapképzés: minden évben meg kell újítani az okmányt. „Nekem is van bombakutatói igazolványom – mondja a főkapitány – de idén nem újítottam meg, ezért én már nem léphettem volna be az Árkádba szombat délután." Az állománynak körülbelül egyharmada rendelkezik ilyen igazolvánnyal, de kizárólag a szolgálatban lévő rendőrök jöhetnek számításba, hiszen kidobott órákba telhetne, mire berendelik a szabadnaposokat.

A megyei főkapitány elmondta: megérti az üzlettulajdonosok panaszát, éppen ezért egyeztetnek jövő héten a potenciálisan érintett vezetőkkel arról, hogy ők miben tudnának ilyenkor segíteni.

– Fontos kérdés például a parkolóé, mivel ez a legtöbb helyen nem számít közterületnek, s a helyi biztonsági személyzet hatékonyan vehetne részt az egyszerre induló több száz autó kalauzolásában. Szabadfi Árpádnek felvetettük, hogy az autókat csak a parkoló határáig irányíthatja „belső ember", de a dugó nem áll meg ezen a határon és tudomásunk szerint a rendőri irányítás is fájón hiányzott a szombati akcióból. A főkapitány elismerte, hogy ez elmaradt, ennek fő oka, hogy a környező, jeges utakon számos koccanás történt, s így a helyszínelők leterheltek voltak.

Ami pedig a főbűnöst illeti, nyoma veszett, de a keresés nem ért véget a két telefonfülke felkutatásával. Ilyenkor még több bűnügyi azonosító áll a rendőrség rendelkezésére és többször előfordul, hogy jóval a hívás után kapják el az elkövetőt. A megyében idén 20 bombariadó miatt nyomoztak, ebből 16-szor győri, 4-szer mosonmagyaróvári hívóval volt dolguk a nyomozóknak. A húszból 6-ot kaptak el, valamennyien győriek voltak, ellenük már vádat is emeltek, s bírósági ítélet vár rájuk. A bírói gyakorlat szerint általában felfüggesztett szabadságvesztést vagy pénzbüntetést kapnak az elkövetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük a megye legemberibb emberét

A Kisalföld ismét szeretné megkeresni Győr-Moson-Sopron megye legemberibb emberét. S hogy meg is… Tovább olvasom