Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Miért sikeres a debreceni holding?

Debrecen - Azért is sikeres a debreceni holding, mert a politikát nem engedik a szakmai döntések közelébe – derül ki összeállításunkból. Osztrák és német példák alapján Debrecenben hét évvel ezelőtt szervezték közös holdingba az önkormányzati cégeket, az országban elsőként.

Kósa Lajos, a cívisváros polgármestere lapunknak adott interjújában azt állítja: az egyik legjobb szervezeti lépésük volt. A politikus nem lepődött meg azon, hogy Borkai Zsolt győri polgármester terve heves vihart váltott ki, mert a cégösszevonás mindenütt vitákkal járt. A Kisalföld interjút készített az ottani holding első emberével, dr. Mészáros Józseffel is.

Kósa Lajos: „Ma sem tennénk másként"

– Másoknak is csak ajánlani tudom, hogy a városi cégeket szervezzék holdingba – nyilatkozta lapunknak Kósa Lajos debreceni polgármester. A fideszes politikus szerint a lépéssel piacot nyertek.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. az eredményes gazdálkodásnak köszönhetően többek között az Aquaticum mediterrán élményfürdőt is felépítette a cívisvárosban. Fotó: DV Zrt.


Debrecenben 2000 májusában vonták össze a városi cégeket egyetlen holdingba. Megérte?

– Az egyik legjobb szervezeti lépésünk volt. A városi cégek, amelyek korábban csak vitték a pénzt, most már hozzák. A négyszázmillió forint körüli veszteségből nagyon hamar másfél milliárdos nyereség lett, a változás tehát plusz kétmilliárd forintot jelentett évente. A megtermelt hasznot a cég visszaforgatta a város fejlesztésére. Ráadásul a cégösszevonás jelentős expanziót tett lehetővé. A Debreceni Vagyonkezelő például megvette Romániában a nagyszalontai és a székelyudvarhelyi vízmű koncessziós jogait, a távhőszolgáltató pedig nem piacot veszített, hanem nyert. Holding nélkül ez nem ment volna.

– Nagy politikai viták kísérték a vagyonkezelő létrehozását?

– Természetesen igen. Az ellenzék elsősorban attól félt, hogy a közgyűlés elveszíti a városi cégeket ellenőrző szerepét. Ez akkor képtelenségnek tűnt számomra, és azóta be is bizonyosodott, hogy a kritika abszurd volt. A képviselők ma is teljes mértékben belelátnak abba, mi történik az önkormányzati vállalatoknál, a legfontosabb kérdésekről pedig maga a testület dönt.

– Vannak még viták?

– A vagyonkezelő egyes döntéseit ugyan éri bírálat, de azt már senki nem vitatja, hogy ilyen szerkezetben jobban működnek a cégek. Az igazgatóságban és a tagvállalatok vezetésében szakértők ülnek. A kiválasztásnál a perdöntő az, ki mennyire ért hozzá.

– Felmerült valaha  a holding vagy egyes tagvállalatok privatizációja?

– Nem, pontosabban egyedül az Airport–Debrecen Kft. esetében. De most már ott sem privatizációban, hanem a repülőtér tartós bérbeadásában gondolkozunk.

– Mennyire elfogadott a holding Debrecenben?

– Rendszeresen felmérjük ezt, és nyolcvan százalék körüli értékek jönnek ki. Ez persze köszönhető annak is, hogy a debreceni közszolgáltatások árai a megyei jogú városok között a középmezőnybe tartoznak.

– Meglepődött, hogy a győri városházán vihar tört ki, amikor Borkai Zsolt bejelentette elképzelését?

– A városi cégek összevonását mindenütt nagy viták előzik meg. Az a tapasztalatom, hogy a hozzáállás nem a pártszínektől, hanem a pozícióktól függ. Egerben a baloldali városvezetés döntött a holding létrehozásáról, és az ottani Fidesz ugyanazokat az érveket hozta fel, amelyeket korábban Debrecenben a baloldal.

– Összegezve: Debrecenben bevált a holding?

– Igen, ma sem tennénk másként. Másoknak is csak ajánlani tudom, hogy hozzák meg ezt a döntést. A debreceni holding volt az első az országban, de nem mi találtuk fel a meleg vizet. Ez a szervezeti forma Ausztriában és Németországban is kiválóan működik, ott stadtwerkének hívják az ilyen cégeket. Az utóbbi években egyre-másra keresnek meg bennünket – legutóbb Győrből –, és azt kérik, mondjuk el tapasztalatainkat, adjunk tanácsot. Ezt mindig megtesszük. Esztergomban például segítettük létrehozni a holdingot, amelyben vagyonkezelőnk jelképes, egyszázalékos tulajdonrészt is kapott.


Debreceni MSZP: átláthatatlanabb
A debreceni holdingról az MSZP közgyűlési frakcióvezetője, dr. Bazsa György elmondta, az egységes vagyonkezelő létrehozásában van ra-
cionalitás, ugyanakkor nem igaz, hogy átláthatóbb a cég, sőt. A döntések és az egyes tagvállalatok távolabb kerültek a városi közgyűléstől. A holding igazgatótanácsa nevezi ki mondjuk a hőszolgáltató vezetőjét, ami korábban közgyűlési hatáskör volt. A Fidesz-frakció minden polgármesteri előterjesztést megszavaz, így a holding vezetésének kiválasztásánál a politikai megbízhatóság is fontos szempont. Azzal sem értünk egyet, hogy a lakossági közüzemi díjakból származó többletbevételekből olyan PR-célokra költenek, mint a Debrecen című ingyenes hetilap és a szigorú városházi irányítással működő városi televízió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedők figyelem: Nyálkás, csúszós utak szerte a megyében

Jelenleg is havazik a megye nagy részén. Győrben reggel 7-ig esett az eső, azóta pedig a hó, ami a… Tovább olvasom