Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Miért nem módosítják az adórendeletet?

Győr - A győri közgyűlés nem módosította adórendeletét, ám nem vetette el annak lehetőségét, hogy a jövő évre foglalkozzon az iparűzési adó csökkentésének lehetőségével.
A tegnapi városházi sajtótájékoztatón Simon Róbert Balázs alpolgármester néhány adattal kiegészítve indokolta Győr közgyűlésének csütörtöki döntését, miszerint nem módosítják a város adórendeletét. Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy – a korábbi közgyűlésen – a szo-
cialista frakció javasolta az iparűzési adó csökkentését.

Elhangzott: az ország nagyvárosaiban (néhány kivétellel) egyformán 2 százalék az iparűzési adó, a mentességi jövedelemhatár 2,5 millió forint. Győrött 15.338 iparűzési adóalany van. Több mint 60 százalékuk (9514) az értékhatár alatti bevétele okán adómentességet élvez.

Az iparűzési adó minden egytized százalékos csökkentése kb. 700 millió forint kieséssel járna, a szocialisták csökkentési javaslata szerint évi több mint 4 milliárd forint hiányozna így a városi költségvetésből. Bár most nem volt módosítás a helyi adórendeletben, a közgyűlés a polgármester feladatául jelölte meg, hogy a tavalyi és idei adóbevételek tükrében 2009. június 30-ig vizsgáltassa meg a város adóhelyzetét, az esetleges csökkentés lehetőségét.

Az értékalapú ingatlanadóról szólva elmondta az alpolgármester: ha lehetőség lesz eltekinteni tőle, akkor 2009-ben nem vezetik be, de ha mégis szükségessé válik, akkor sem a maximális értékben.

Olvasóink írták

 • 2. frederik 2008. január 26. 16:47
  „Még egy" adalék" a cikkhez, csak a rend kedvéért, hogy rávilágítsak, valaki nem tud számolni-és ez feltehetően nem én vagyok.
  "A szocialisták az ülésen azt indítványozták, hogy az eddig mentességet élvező vállalkozások - például az Audi - belépésével várhatóan 14 milliárd forintra emelkedő iparűzésiadó-bevételből juttassanak vissza a cégeknek, és az adókulcsot szállítsák le 2-ről 1,6 százalékra. Szabó József (Magyar Demokrata Fórum) azt javasolta, hogy a város mondjon le hárommilliárd forint iparűzésiadó-bevételről, s a vállalkozások az így megmaradó pénz felét közcélra, másik felét beruházásokra költsék."

  A javasolt 0,4%-os csökkentés 4x700=2.8 Milliárd forint.Szerintem. Ezzel szemben Simon Róbert Balázs szerint:

  "Az iparűzési adó minden egytized százalékos csökkentése kb. 700 millió forint kieséssel járna, a szocialisták csökkentési javaslata szerint évi több mint 4 milliárd forint hiányozna így a városi költségvetésből."

  A különbség "mindössze" több mint potom 1.2 milliárd forint.
  Tanulság: vannak esetek, mikor nem szerencsés a politika szolgálatába állítani a matematikát, mert az olvasó,ha politizálni nem, de számolni tanult.”
 • 1. frederik 2008. január 26. 13:52
  „"A bemutatott változás azt mutatja, hogy a 2007. évre várható kb. 350 milliárd Ft-os adóalapot tekintve a 0,1 %-os adókulcs-csökkentés kb. 350 millió Ft adóbevétel-kieséssel járna.
  A 2008. évre tervezett 14 milliárd Ft helyi iparűzési adóbevétel - 700 milliárd Ft várható adóalap - esetén minden 0,1 %- adómérték csökkentés kb. 700 millió Ft adóbevétel kiesést jelentene."

  Azért a kép így teljesebb. Az elmult évben 350 Millió volt az adóalap, 2008-ban ez majdnem duplája,azaz 700Millió, mely 14 millíárdos adóbevételt eredményez. Ennek tükrében azért volt némi alapja az adócsökkentési javaslatnak,arról viszont senki nem beszél,hogy a 2008-as költségvetés tervezésénél az adócsökkentés senkinek nem jutott eszébe? Igy persze lehet siránkozni,hogy miből pótolnánk a csökkentés miatt kieső jövedelmet? Nem pótolni,tervezni kellett volna.Nekem pedig úgy rémlik,hogy a FIDESZ gazdaságpolitikájának egyetlen és kizárólagos alapköve a vállalkozások terheinek( adóinak) csökkentése.Lehet, hogy ez alacsonyabb szinten már nem is igaz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentek a miniszterhez

Győr - Győrből, Sopronból, Mosonmagyaróvárról, Petőházáról és Nyúlról az értelmi fogyatékosokat… Tovább olvasom