Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Miért nem éli a milliárdosok gondtalan életét? Online interjú Gyurcsány Ferenccel

Magyarország volt miniszterelnöke egy órán át válaszolt a kisalfold.hu Olvasóinak kérdéseire, akik nem kímélték a politikust, számos kritikai felvetést postáztak neki.


16.22

Köszönjük Olvasóinknak az értékes és kritikus kérdéseket, felvetéseket, Gyurcsány Ferencnek a részvételt. Az online interjú véget ért.


Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff AndrásKérdezz-felelek Gyurcsány Ferenccel

- Én a programra lennék kíváncsi, a gazdaság élénkítésével kapcsolatos terveket külön kiemelve.

Gyurcsány Ferenc válasza: - Az itteniek közül sokan tudják, hogy a mi családunknak is vannak működő vállalatai. Részben közvetlen tapasztalatokból is kiindulva úgy gondolom, hogy akkor leszünk sikeresek, ha érdemes befektetni, ha érdemes beruházni, ha az így növekvő munkahelyek miatt emelkednek a munkabérek, aztán majd növekedni fog a fogyasztás is. Bizalom, bizalom, bizalom. Ez a legfontosabb.

- Amennyiben az összefogással megnyernék a választást, lehetne-e szó Illés Zoltán eltávolításáról, a szigetközi vízpótlás hatékony megoldásáról?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Az Összefogás kormányában nem hiszem, hogy posztot ajánlanának Illés Zoltánnak. :) Egyébként meg a szigetközi önkormányzatoknak régóta kialakult véleménye van a vízpótlásról, gondolom, ehhez kellene igazodnunk.

"Van, aki utál, van, aki szeret"

- Mi a véleménye arról ahogy a FIDESZ kisajátította a "nemzeti" kifejezést,vagy is aki nincs velük az ellenük van?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Csak attól lehet elvenni szavait, nyelvét, aki megengedi. Arra bátorítok mindenkit, hogy használja nyugodtan a "nemzet", a "haza", a "polgár" szavakat, mert ezek a szavak nem egyik, vagy másik pártté, hanem közös nyelvünké.

- Azok után, hogy úgy lejáratta magát, még van képe újra színre lépni a politikában? Gondolja, hogy van ember, aki még megbízik Önben? Csak egy kérdésem lenne, mikor tűnik már el végleg a közéletből? Miért nem éli inkább a milliárdosok gondtalan életét?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Van, aki utál, van, aki szeret. Ilyen az élet. Aki akar rám szavaz, aki akar, az ellenfeleimre. Azt gyanítom, Ön nem az én támogatóm, de ettől még minden bizonnyal rendes ember. :)

- A programban hírdetett két kulcsos sávos szja helyett, dinamikus egykulcsos adózást javaslok, ahol minden jövedelem adózik minimális és maximális korláttal. Ez az adózási rendszer teljesítené a társadalmi szolidaritás, valamint felelősségvállalás követelményrendszerét, a választási optika szerint viszont egykulcsos. Örülnék, ha az ötlet megnyerné a tetszését, az ország érdekében is.

Gyurcsány Ferenc válasza: - Be kell valljam, nem ismerem a dinamikus egykulcsos adózást. Kétségtelen, azt gondolom, ha valaki havi négy-ötszázezer forintnál többet keres, akkor az e feletti jövedelme magasabb kulccsal is adózhatna. Ez az adóbevétel lehetővé tenné, hogy rövidebb legyen a kórházi várólista, hogy jobbak legyenek az utak, vagy éppen alacsonyabb legyen a bölcsödei térítési díj.

Paksról és Putyinról

- Miért kell most az MSZP-nek és a maga pártjának uszítani a népet? Miért kell tiltakozást szítani a paksi erőmű bővíitese miatt?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Dehogy uszítunk! Pakssal a fő probléma az, hogy éppen ezekben a napokban adna felhatalmazást a paksi bővítésre a parlament anélkül, hogy tudnánk a számla végösszegét, vagy az építéshez felveendő hitel kamatát. Ön venne úgy házat, hogy nem tudná az árát, felvenne úgy hitelt, hogy nem mondanák meg a kamatát?

- Amikor Ön találkozott Putyinnal, milyen tárgyalópartnernek ismerte meg az oroszok vezetőjét? Megbízott benne?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Putyin karizmatikus vezető, nem volt vele nehéz tárgyalni. Amit megígért azt teljesítette, soha nem vert át.

"Nem lennék meglepve, ha a mélységesen csalódott jobboldal radikálisai újra ellepnék az utcát"

- Mitől van a mélyen gyökerező, jól látható, érzékelhető kisebbségi érzése Orbánnal szemben?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Nekem? Hát akkor maga nagyon nem ismer engem. :)

- Kormányra kerülve várható-e, hogy az iskolákat, oktatási intézményeket újra visszaadják a helyi önkormányzatoknak, megyéknek?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Azt gondolom, ha az egyházaknak lehet iskolája, ha egyesületek ugyancsak fenntarthatnak iskolákat, akkor nem érthető, hogy a településeknek, az önkormányzatoknak miért nem lehet oktatási intézményük, ha ők ezt szeretnék?

- Hogyan tovább április 7-én, amennyiben a Baloldali Összefogás nyer? Hogyan alakul a stratégia, amennyiben ismét a Fidesz kap többségi választói felhatalmazást?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Bonyolult kérdés. Ha nyerünk, a kormányzás csaknem zsákban futás lesz a kétharmados törvények tengerében a független állami intézmények élére kinevezett pártkatonák gyűrűjében. Nem lennék meglepve, ha a mélységesen csalódott jobboldal radikálisai újra ellepnék az utcát. Ha ellenzékben maradunk, azt tudom ígérni, hogy határozott, világos alternatívát fogunk képviselni a parlamentben.

Ki szivárogtatta ki a balatonőszödi beszédet?

- Nyilvánosságra kerülhet-e bármikor is, mi történt Balatonőszödön és ki szivárogtatta ki az információkat? Milyen érdekek vezérelték ebben az illető(ke)t?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Ha bizonyítékokkal alátámasztott módon meg tudjuk, hogy kik szivárogtattak, akkor és csak akkor szerintem az a helyes, ha nyilvánosságra kerül minden részlet. Az erős gyanú ebben az esetben nem elegendő. Egyébként meg azt gondolom, hogy a szándék világos volt: meg akarták buktatni az éppen felálló kormányt.

- Tovább csökkenthető-e a Parlament létszáma?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Nem.

- Megőrizhetik-e alapvető és önrendelkezési jogaikat a Magyarországon élő nemzetiségek?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Igen.

- Milyen alternatívát kínálnak az Egyházak számára?

Gyurcsány Ferenc válasza: - A szabad vallásgyakorlás, a vallásos hit szabad megvallásának és a szabad egyházalapításnak vagyok a híve. Nagyjából ugyanazt gondolom, mint húsz éve Orbán Viktor: Ha az egyházak közvetlenül részt vesznek a közéleti, politikai vitákban, akkor nem vonhatják ki magukat a közéleti kritika alól. Egyébként pedig azt gondolom, hogy Ferenc pápának igaza van, amikor a nép és nem pedig a hatalom egyházáról beszél. Ezért nem értek egyet semmilyen egyházaknak szóló különleges előjoggal, melyekből számolatlan van a mai jogrendszerben.

"Csak azok szavazhassanak, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek"

- Gyurcsány Ferenc úr amikor ezt mondta, idézem: "én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk" kire gondolt valójában, miért nem árulja el?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Arra a nyilvánvaló tényre utaltam, hogy a rendszerváltozás óta a pártok finanszírozása nem mentes átláthatatlan, szürke pénzektől. Azért is alapítottunk új pártot, hogy megszabaduljunk ettől a gyakorlattól.

- Kormányra kerülve elveszi a külhoni magyarok állampolgárságát?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Nem. Az viszont kétségtelen, hogy támogatnám, csak azok szavazhassanak, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek, illetve akik itt éltek és jelenleg külföldön dolgoznak, tanulnak.

- Megoldható lenne-e, hogy a pártok csupán a tagdíjakból, egyéb bevételekből tartsák fenn magukat? (Ne kapjanak állami támogatást, fordítsuk inkább azt a közbiztonság növelésére, oktatásra és/vagy egészségügyre)

Gyurcsány Ferenc válasza: - Nem hiszem. Versengő pártok nélkül nincsen parlamenti demokrácia, a pártok átlátható állami támogatása a jogállami működés fontos feltétele. Az új törvények szerint egy évben nagyjából három-négy milliárd forintot költünk a költségvetésből pártokra, ez a nemzeti jövedelem egy tízezreléke. Ez szerintem nem sok.

"Találkozom igazi nyomorúsággal"

- Milyen intézkedésekkel kívánnak segíteni a vidék Magyarországán, a vidéken élők helyzetén?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Vidék és vidék között hatalmas különbség van. Győr is vidék, mégis az ország egyik legfejlettebb, leggazdagabb városa. Ugyanakkor találkozom igazi nyomorúsággal is, ahol mintha megállt volna az élet. Az elmúlt években sokat változott a véleményem, ma már úgy gondolom, hogy ezekben a térségekben csak akkor lesz működő gazdaság, ha az állam közvetlenül is részt vesz cégek alapításában, a közlekedés megszervezésében, stb.

- Hogyan segítenék az önkormányzatok mindennapjait?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Nem nagyon értem a kérdését, bocsánat, ezért csak egy megjegyzést tennék. Nagyon nem értek azzal egyet, hogy a települések elveszítették a jogot arra, hogy iskolát tartsanak fenn, hogy egészségügyi intézmények legyenek, hogy saját adóbevételeik legyenek. Lassan nincsen több joga az önkormányzatnak, mint arról dönteni, hogy mikor kapcsolja le a közvilágítást, vagy ki kaphat közmunkát.

"Ha elmondanánk minden bűnüket, akkor májusig nem fejeznénk be a felsorolást"

- Kérdésem az, hogy miért nem szembesítik Orbánékat az 5 évvel korábbi kijelentésükkel? Ma óriás plakátokonkellene kellene hirdetni, hogy akkor mit mondtak és mit mondanak ma. Vagy nincs archívum?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Igyekszünk. Biztosan lehetne jobban csinálni, de őszintén szólva ha elmondanánk minden bűnüket, akkor májusig nem fejeznénk be a felsorolást.

- Amennyiben az országgyűlési választáson sem a Fidesz, sem a sajnálatos módon meglehetősen későn létrejött baloldali Összefogás nem tudja megszerezni az egyedüli kormányalakításhoz szükséges mandátumszámot, tudná-e támogatni nyugat-európai minták alapján is, egy majdani egységkormány megalakítását? Úgy gondolom, a jelenlegi élesnek tűnő szembenállás ellenére ezt mindenképpen indokolhatja a szélsőjobb közös erővel történő kiszorítása az európai integrációs folyamat fenntartása érdekében.

Gyurcsány Ferenc válasza: - A mai választási törvény alapján akire a legtöbben fognak szavazni, annak többsége lesz a parlamentben. Nem állhat elő olyan helyzet, hogy a Fidesznek a  Jobbikkal kellene koalícióra lépnie, vagy hogy a baloldali összefogás nem szerzi meg a parlamenti többséget, amennyiben rá szavaznának a legtöbben.

A rezsiharcról

- Mindegyik baloldali part céljai között szerepel, hogy eltörlik a rezsicsökkentést. Vagyis ha hatalomra kerülnek 25-30 százalékkal emelkednek a rezsidíjak?

Gyurcsány Ferenc válasza: - Nézze el, hogy azt írom Önnek: ez butaság. Milyen bolond kormány az, aki árat akar emelni, ha nem muszáj. A villany, a gáz ára adottság lesz áprilisban, senkinek eszébe nem jut ezt az árat hirtelen felemelni. Hallom, hogy ezzel ijjesztegeti a mostani kormány a választókat, de erről szó sincs.

Előzetes

Olvasóink a Gyurcsány Ferencnek címzett felvetéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el, vagy írják be a hozzászólások közé Facebook-oldalunkon.

Tabutéma nincs, kérdezzenek bátran a magyar közéletről!

Kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Gyurcsány Ferenc.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se jogsija, se forgalmija nem volt a sofőrnek Győrben

Ráadásul kiderült, egy másik autón a rendszámot is kicserélte. A rendőrök lefülelték. Tovább olvasom