Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Miért nem állhatnak meg a győri egyetem parkolóházaiban a hallgatók?

Több diák azzal kereste meg portálunkat, hogy érvényes diákigazolvánnyal sem használhatják az egyetemi parkolóházakat.

A SZE tulajdonában álló parkolóházak lezárásáról tavaly év végén döntött az egyetem szenátusa. Az okokról dr. Író Bélát, a győri Széchenyi István Egyetem főtitkárát kérdeztük.

"A campus nagyjából 600 parkolóhellyel rendelkezik. Ezeknek körülbelül a felét - a parkolóházban és az úgynevezett parkolólemezen - kizárólag intézményünk dolgozói, óraadó tanárok és meghívott vendégeink használhatják decembertől.

A parkolási dilemmák feloldása azért került a legmagasabb fórum, a szenátus elé, mert korábban rengeteg gondot okozott az, hogy a fedett parkolók jelentős részét - akár hetekre is - környékbeli lakók és hallgatók folyamatosan elfoglalták. Ennek tükrében a szenátus döntése megfontolt volt.

Megjegyzem, hogy körülbelül 300 parkolóhelyet továbbra is igénybe vehetnek mind a hallgatók, mind azok az autósok, akik semmilyen jogviszonyban nem állnak az egyetemmel.

A gyakorlati tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy általában mindenkinek jut szabad hely, legfeljebb kicsit többet kell gyalogolni a parkoló és a célállomás között" - közölte megkeresésünkre dr. Író Béla.


Az egyetemi `magánterületet´ december óta sorompó is őrzi. Fotó: Cseh Róbert
Az egyetemi `magánterületet´ december óta sorompó is őrzi. Fotó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. zrx_xzr 2013. március 29. 21:10
  „mankapunka a nagyszervízre gondolsz, az típustól függően lehet olcsó v drága.. ha arra, hogy szétesik a motor.. mikor megy vele valaki hozzá 4-500e km-t.. de ha benzinessel megy is két fővel már olcsóbban kijön, vagy ha egyedül is, nem kell végigcibálni a bőröndjét és fagyoskodni 3-4 átszállással, valamint töredék idő alatt ér oda.. egyetemista amikor voltam, én is dolgoztam suli mellett és autóval jártam, én inkább arra költöttem a pénzem, nem piára .. akkor még egy jó nagy parkoló volt ott és rendeztek autókiállítást, vásárokat, stb .. persze most szép a környék, tényleg jól sikerült, de nem bírom, hogy minden magyar felsőoktatási intézményben vannak a tanáristenek meg a diákcsürhe, ez a szemlélet .. kicsit fejlődnie kellene már a kommunizmusban szocializálódott tanári kar világnézetének .. szerintem .. de ha szted így van jól, hajrá”
 • 43. Mankapunka 2013. március 29. 16:13
  „Diák lenne, mert külföldről jönnének.”
 • 42. AntiFricc 2013. március 29. 14:18
  „33.Ganymed 2013.03.29. 07:47
  Semmi gond, akkor tegyék mondjuk a mozgássérült parkolókat oda, meg a tanárokét és ugye annyit mindenki tud gurulni/sétálni.
  Érdekes valahogy ez a megoldás a korrupt vezetésnek nem tetszik. Nem értem miért.

  Meg abba tessenek picit belegondolni - szidva nagy bőszen a mai ifjúságot/hallgatóságot - ha nem lennének diákok, akkor tanárokra sem lenne ám szükség!

  Az a nagy baj ebben a k.... nagy európai demokrációban, hogy ugye mindenki egyenlő - csak ez valahogy sohasem valósul meg!”
 • 41. Pikulics 2013. március 29. 11:38
  „Csodálatos a magyar nyelv!
  Mindent meg lehet vele magyarázni!”
 • 40. Mankapunka 2013. március 29. 11:36
  „zrx

  Egy dízel kocsi motorgenerálja tudod mennyibe kerül?”
 • 39. zrx_xzr 2013. március 29. 10:27
  „az irigykedőknek pedig: sztem nem luxus, hogy a diák Kukutyinból kocsival jön, mert egy diesel autóval olcsóbban eljön, mint a tömegközlekedés (vonat + helyjegy + helyi közelekedésre jegy induláskor érkezéskor, nem is beszélve arról, ha nem egyedül jön), ahol még cipelheti a bőröndjét, amit jó esetben nem lopnak el .. és nyilván, ha kollégista vagy a közelben lakik, ott fogja hagyni a kocsiját vasárnaptól péntekig, nem értem mi ezzel a baj..”
 • 38. zrx_xzr 2013. március 29. 10:21
  „36-ossal teljesen egyetértek .. nyilván 1-2 vezető tisztségviselőnek lehet kijelölt parkolóhelye tiszteletből, de minden további tanárok és diákok közötti különbségtétel egyértelműen hatalommal való visszaélés, tökéletes szó volt rá a pöffeszkedés”
 • 37. Punxsutawney_Phil 2013. március 29. 10:01
  „Nagyon sokan úgy kritizálnak, hogy nem az, hogy nem érintettek, de még csak nem is ismerik a szóban forgó állapotot. De hát ugye 10 millió szövetségi kapitány országa vagyunk, miért lenne ez másként ebben a kérdésben.
  Félre értés ne essék: semelyik oktató nem kezeli a hallgatókat másodrendű állampolgárként! Sőt, az egyetem "terméke" (a szó legpozitivabb értelmében, még mielőtt nekem esnek) a végzett mérnök/közgazdász/jogász stb., átvitt értelemben az oktatók "gyermekei". De míg a hallgatók ideális esetben 3-5 évet töltenek itt, addig az egyetem dolgozói 40-et. Én úgy gondolom, hogy ezt differenciálni kell.Pl. a belvárosban lakó autósok válthatnak kedvezményes árú lakossági parkoló bérletet, aki más városrészből beugrik ügyet intézni, parkolójegyet vesz.”
 • 36. Goldmund 2013. március 29. 08:53
  „28. gig 2013.03.28. 22:21
  "....a döntéshozók biztosan tudják, mit miért tesznek, és nyilván jogos alapjuk van rá (pl. az, hogy egy intézmény elsődlegesen a saját munkatársai számára biztosít fix parkolóhelyet)."

  Ezzel nem értek egyet.
  Tapasztalatom, hogy minden nagyobb magyarországi, állami jellegű intézményre, testületre igaz az az állítás, hogy minél magasabb szinten van benne valaki, annál butább és korruptabb. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy megvolt a jogos alapjuk rá. Inkább megvolt a hatalmuk rá.

  Én abszurdumnak tartom, hogy egy egyetemen a hallgatók és az oktatók között különbséget tegyenek. A hallgató munkája a tanulás (meghallgatni az előadásokat, végezni a gyakorlatokat stb.), ahogyan az oktatónak megtartani az előadásokat és vezetni a gyakorlatokat. A parkolóhelyeknél való különbségtételre racionális ok nincs, csak a hatalmi helyzetben levők pöffeszkedését mutatja.”
 • 35. zrx_xzr 2013. március 29. 08:46
  „"megfáradt oktatók és diákok - ha már szóba kerültek a győri egyetem polgárai: a parkoló nekik készült, a bejáratnál mindezt tábla is jelzi, igaz, egyelőre mindenki előtt nyitva áll a parkoló" ... idezet Kisalfold 2010-es cikkebol :D .. kozben a diakok mar nem lettek fontosak, csak amikor atadtak a parkolokat jo marketing volt, miert oltek bele ennyi penzt :D”
 • 34. zrx_xzr 2013. március 29. 08:41
  „magyar oktatasi rendszer. a tanarok a fontosak, a diakok nem. aztan diakok elmennek kulfoldre tanulni. tanarokat leepitik, mert nincs rajuk szukseg. aztan megy a siras-rivas, hogy mar megint bezarnak egyetemeket vagy csokkentik a tanari kar letszamat, tuntetes, stb. tanarok rinak, hogy jaj diakok tuntessetek az egyetemert. annyi eszuk nincs, hogy elore gondolkodjanak, hogy a diakok az o uzleti partneruk, vevojuk. fognak meg sirni a tanarok es lesz majd sok szep ures parkolo. :-)”
 • 33. Ganymed 2013. március 29. 07:47
  „29. Én nem védek senkit, de én is a Mobilis mellett szoktam parkolni. És mindig van helyem. És nem sírok, hogy meg kell tennem +50 métert. És nem hiányzik a parkolóház. Mint ahogy mcwizardnak sem.”
 • 32. mcwizard 2013. március 29. 07:17
  „"általában mindenkinek jut szabad hely, legfeljebb kicsit többet kell gyalogolni a parkoló és a célállomás között".
  Ebben igazat kell adnom Dr. Író Bélának. Én hátul szoktam megállni a Mobilis mellett. Azt a parkolót, valamint a mobilis és a kiscsarnok közötti parkolót sosem láttam még, hogy tele lenne. Legrosszabb esetben is 25-30 hely minidg üres volt.
  Az tény, hogy a főbejárathoz legközelebbi parkoló minidg tele van, de a hátsó parkolók sincsenek gyalogszerrel leküzdhetetlen távolságra a főépülettől.
  Üdv, egy hallgató”
 • 31. Demalgon 2013. március 29. 06:49
  „Nem teljesen, mert ahol autóra (főleg, ha új és felvágós bömös) van pénz, ott a tanköltségre is van díj. Nem érdekel az senkit, hogy a májzsugorításra van-e pénz vagy sem. Amíg az egyetem döntő többsége a piálásról szól, addig nem hiszem, hogy bárki is sajnálni fogja őket (nem beszélve a kikerültek tudási kapacitásáról, ami nulla - ezt csak a közgázról mondom, minden más területről, mint pl orvos, mérnök, stb nem nyilatkozom, mert nem ismerem őket)”
 • 30. Mankapunka 2013. március 29. 01:36
  „Általában a gazdagok verik a garast a fogukhoz Fricc, te is jól tudod. A szegényebb egyetemista tanul, és tapasztalatot szerez, és továbblép oda, ahol jól tud megélni. Többi meg csak jajvékol, mint ez a cikk.”
 • 29. AntiFricc 2013. március 28. 22:54
  „22 Manka
  Azért a 2 nem ugyanaz, ezt te is jól tudod.

  24
  Akkor miért nem teszik a tanárok parkolóját oda? Ja hogy meg kéne mozdítani azért a pár százererét az ajudiból meg mecsédeszből a seggüket?”
 • 28. gig 2013. március 28. 22:21
  „Egyrészt akár vitatható is lenne a szenátus döntése (hogy tudniillik miért nem mehetnek be a nevezett parkolókba olyan hallgatók, akik ezért pl. fizetnének), de a döntéshozók biztosan tudják, mit miért tesznek, és nyilván jogos alapjuk van rá (pl. az, hogy egy intézmény elsődlegesen a saját munkatársai számára biztosít fix parkolóhelyet). Az egyetemeket nem a hallgatók irányítják (bár a szenátusnak, ha jól tudom, hallgatók is tagjai), és ez itt a lényeg.

  Van csomó ingyenes parkolóhely (a könyvtár mögötti blokkról szó sem esik sem a cikkben, sem a hozzászólásokban, arra nem tetszenek néha körülnézni?), és igen, a hallgatói évek alatti autóhasználat egyszerűen luxus (mint ahogy maga az autóhasználat is egyre inkább azzá válik). Aki megengedheti magának, az nem baj, ha szembesül a járulékos kiadásokkal, kihívásokkal is.

  Viszont ahogy a város vezetése sportot űz minden talpalatnyi aszfaltfelület fizetőssé tételéből (pl. az ottani gyermekorvosi rendelő előtt is), az tényleg nehezen elfogadható. A belvárosban érthető a dolog, de lassan már a Győr táblánál is csak akkor hajthatunk be a városba, ha fizetünk.”
 • 27. Csetneky 2013. március 28. 22:05
  „Hát ez valóban komoly probléma. Magam is éltem ott néhány évet és remekül megoldottam vonattal - mivel nem helybéliként jártam oda - busszal és gyalogszerrel. Szerintem aki mástól bármit irigyel, nem teljesen normális, viszont akinek autóra telik, oldja meg a parkolást. Én is ezt teszem. Ilyen egyszerű.”
 • 26. FB 2013. március 28. 21:55
  „Mankapunka!
  Általánosítás. Mond ez a szó valamit? Nekem ez ugrott be az imént.”
 • 25. Hunicum 2013. március 28. 19:46
  „Remélem csak nagyképűsködnek itt páran, hogy odajártak.
  Olyan a helyesírása itt pár "főiskolásnak", hogy még szakmunkás bizonyítványt se adnék a kezükbe!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíztől tartanak Bőnyön - videó

A helyiek attól félnek, hogy a gyors olvadás és a hétvégére jósolt sok csapadék miatt újra kiönthet… Tovább olvasom