Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Miért ment a hetes cellába a villanyszerelő?

A munkabiztonsági felügyelőség továbbra is vizsgálja a múlt heti halálos áramütés körülményeit.
Múlt hét kedden délelőtt Győr több részén áramkimaradás volt, amelyet szörnyű baleset okozott – erről beszámolt a Kisalföld a lap szerdai számában Tragédia miatt áramszünet címmel. Az E.ON győri telephelyén karbantartási munkát végeztek az áramszolgáltató vállalattal szerződésben álló cég munkatársai.

Egyikük – egy 39 éves férfi – ekkor szenvedett halálos áramütést a 20 kV-os cellában. Aznap még csak annyit lehetett tudni, hogy az így okozott rövidzárlat miatt nem volt hosszabb-rövidebb ideig áram Győrben, s emiatt volt olyan cég is az ipari parkban, amelynél egy napra leállt a termelés. A rendőrség mellett a munkabiztonsági és a munkaügyi felügyelőség is vizsgálta az esetet: a szombathelyi központban érdeklődtünk az eddigi megállapításokról.

A munkabiztonsági kérdésekre Fekete István válaszolt, aki elmondta: a villanyszerelőknek a 2-es és a 8-as cellában kellett volna eredetileg dolgozniuk. Ezekben – köznyelven szólva – le is kapcsolták az áramot, a tragédia azonban nem itt, hanem a 7-es cellában történt. A felügyelőség azt vizsgálja, amit a laikus is kérdezne: mit keresett a villanyszerelő a 7-es cellában, s ha ott volt, miért nem áramtalanítottak? Egyelőre ellentmondó nyilatkozatokat kaptak az áldozat munkatársaitól (akik az eset tanúi is egyben), s bár volt olyan feltételezés, hogy azért ment fel a létrán a 7-es cellához, hogy onnan elérje a 8-ast, de a távolság miatt ez a verzió kizárható. Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a 39 éves férfi nem maga döntött úgy, hogy ott dolgozik, de kérdés az is, ki küldte fel és miért.

Az is bizonyos, hogy hiba történt, s ha ez bebizonyosodik, akkor a munkáltatóval szemben bírságot szabnak ki. A személyi felelősség megállapítása azonban jóval nehezebb és kétségesebb is. (Ha mégis megtörténne, gondatlan veszélyeztetés miatt indulna nyomozás.) A felügyelőség – ígérte Fekete István – napokon belül választ tud adni arra a kérdésre, milyen pluszóvintézkedésekre lett volna szükség, hogy a tragédia ne következzen be. De ez nyilván nem enyhíti a férfi családjának gyászát és fájdalmát.

A tragédia következtében az áldozatot foglalkoztató kft.-t (ez az E.ON alvállalkozása) is vizsgálta mindkét felügyelőség. Dr. Virágh Norbert, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőségének igazgatója elmondta:

„ Feketemunkával kapcsolatos jogsértés nem volt, magyarán mindenkit szabályosan bejelentettek. Néhány kisebb, adminisztratív jogsértést azonban felfedett a vizsgálat, amelyet meg kell szüntetni."
Megkerestük Künszler Bélát, az E.ON észak-dunántúli igazgatóságának operatív hálózati igazgatóját is, aki azonban az ügy lezártáig nem kívánt nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész napos gyöngybuli

Huszonnégy órás gyöngybulit szerveztek a hétvégén Gyarmaton az iskolásoknak. Tovább olvasom