Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Micsoda karrier - Győri cég a tenderek sztárja

A közbeszerzések sztárja lett a győri West Hungária Bau, amely 38 tendert nyert az elmúlt két évben. A cég nemrégiben megvette Orbán Viktor vejének cégét.
A hazai építőipar legmeghatározóbb szereplői közé emelkedett a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft. az elmúlt két évben. Győri vállalatról van szó: az 1997-ben létrehozott cég székhelye ugyan hivatalosan a Pest megyei Biatorbágy, de két győri telephellyel rendelkezik, emellett alapítója győri, a száz leggazdagabb magyar közé sorolt Paár Attila. Neki 80 százalékos, két társának, a szintén győri Mózes Zoltánnak és Tóth Csabának 10–10 százalékos tulajdonrésze van a társaságban. A Közpénzkereső adatai szerint a kft. 2012 előtt is többször győzött a közbeszerzéseken, de addig a 2010-es csúcsévében is alig haladta meg a 4 milliárd forintot azon elnyert tenderek összértéke, amelyekben benne volt. Ehhez képest 2013-ban valóságos áttörés következett be a vállalkozás életében.

West Hungária Bau (WHB) Építőipari Szolgáltató Kft. újította fel a fővárosi Várkert Bazárt
West Hungária Bau (WHB) Építőipari Szolgáltató Kft. újította fel a fővárosi Várkert Bazárt...
... építette fel a Bálna Budapest kulturális, kereskedelmi és vendéglátóközpontot...
... építette fel a Bálna Budapest kulturális, kereskedelmi és vendéglátóközpontot...
... valamint jelenleg is végzi a szegedi dóm és a Dóm tér rekonstrukcióját. Fotók: MTI és Schmidt Andrea
... valamint jelenleg is végzi a szegedi dóm és a Dóm tér rekonstrukcióját. Fotók: MTI és Schmidt Andrea
A West Hungária Bau (WHB) Építőipari Szolgáltató Kft. 2013-ban 19 szerződést köthetett egyedül vagy konzorcium tagjaként más cégekkel együtt, amelyek összértéke nettó 43 milliárd 185 millió forintra rúgott. Tavaly némi visszaesés következett be, de az újabb 19 megkapott, 21 milliárd 422 millió forint összértékű munka sem tekinthető kevésnek.
A kft. tehát két év alatt csaknem 65 milliárd forintnyi közbeszerzésnek volt részese, bár annak pontos összege nem ismert, hogy az összeg mekkora hányada került a céghez, hiszen konzorciumi siker esetén egy vagy több partnerrel végezte, végzi a kivitelezést, osztozva a díjazáson. Mindenesetre jelzésértékű, hogy a 2011-es 9,2 milliárd, a 2012-es 9,9 milliárd, valamint a 2013-as 10,1 milliárd forint árbevétel tavaly 20,9 milliárd forintra nőtt. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 472 millió forintról megtriplázódott, 1 milliárd 484 millió forintra emelkedett. A teljes WHB-csoportnak – amelyhez vagyonkezelő, ingatlanfejlesztő és turisztikai cég is tartozik – az elmúlt évben 30 milliárd forint feletti forgalma és mintegy kétmilliárdos nyeresége volt.
A WHB két hírben is főszereplőként szerepelt az elmúlt hetekben.

Egyrészt megvásárolta Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cégét, a Green Investments & Solutions Kft.-t. Az utóbbi 50 százalékban tulajdonosa a számos közvilágítási tenderen taroló Elios Innovatív Energetikai Zrt.-nek. Emellett a sajtó megírta azt is, hogy a WHB Projekt Alfa Kft. vásárolhatja meg a Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett budai ingatlant egyedüli pályázóként.

Paár Attila a Kisalföldnek elmondta: az utóbbi üzlet meg-
hiúsult, miután a szaktárca elállt a szerződéskötéstől. A Green Investments & Solutions megvétele pedig szerinte független a kormányfő vagy veje személyétől. „Tisztán szakmai és piaci alapon kötött üzletről van szó. A megvásárolt cég profilja a megújuló energia, amelyben nagy lehetőségek vannak, hiszen a világ errefelé halad. Nemzetközi szinten is szeretnénk terjeszkedni, amihez szükségünk van arra, hogy világítással is foglalkozzunk" – fejtette ki a tranzakció hátterét.

A 43 éves üzletember nem furcsának, hanem 25 éves vállalkozói munkája gyümölcsének tartja, hogy tavaly meg tudták duplázni árbevételüket. Idén további növekedést várnak, csoportszinten 35 milliárd, a zászlóshajónál, a WHB Építőipari Szolgáltató Kft.-nél 25 milliárd forintos forgalmat szeretnének elérni. A bővülés szerinte annak volt köszönhető, hogy egyre több és komolyabb referenciával rendelkeznek, alkalmazottaik számát megduplázták 130-ra, és jelentős eszközfejlesztéseket valósítottak meg. Övék például Magyarország legnagyobb állványkészlete.

Paár Attila hozzátette: munkáiknak csupán felét teszik ki a közbeszerzéseken elnyert feladatok, nagyon erősek a piaci szférában is. Büszke arra, hogy nemrégiben rendkívül szoros határidővel tudtak egy 30 ezer négyzetméteres csarnokot építeni a BorgWarner turbófeltöltőgyárnak Oroszlányban, s jelenleg többek között a győri Nemak Kft.-nek és a mosonmagyarróvári Greiner Bio-One Hungary Kft.-nek dolgoznak.

Ingatlanberuházások Budapesten
A WHB-t számos saját ingatlanberuházás köti Budapesthez. A cég az V. kerületi Magyar utcában megvásárolt egy 3 ezer négyzetméteres irodaházat, a VII. kerületi Garay utcában egy 120 lakásos társasház fejlesztésébe kezdett, valamint az V. kerületi Vadász utcában egy 60 szobás, négycsillagos hotel kivitelezésének munkálatait végzi. Mindezek mellett a cégcsoport tulajdonosa egy belvárosi 500 férőhelyes mélygarázsnak is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áldozata adott még egy esélyt a 21 éves győri fiatalnak

Két éve megvert egy 17 éves fiút Győrben Szabó István. Életveszélyes sérülést okozott. Felfüggesztett kapott, azt mondja, megváltozott és új életet kezd. Tovább olvasom