Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Mi van a monitor mögött?

Győr - Nemcsak játszik a számítógéppel, de az is érdekli, mi van a látvány és az effektek mögött. A győri Kulacs Péter kérdésére épül a Kisalföld Gyerekegyetemének csütörtöki előadása.
Hogy működik a számítógép, és melyek a szimulációk határai? – ezek a kérdések foglalkoztatják mostanában a 13 éves diákot, aki (sok társával ellentétben) nem elégszik meg azzal, hogy leül játszani a számítógép elé. Informatikai táborban ismerkedik a programozással – sőt, egyszerűbb programokat már maga is ír –, s foglalkozott már a 3D-animációval is. Na és persze ne hagyjuk ki a sorból a játékokat se, hiszen többek között ezek ihlették Péter kérdését is.

– A múltkor láttam a tévében, hogy egyes helyeken a pilótákat speciális szimulátorokkal készítik fel, a fejükre és kezükre szenzoros készülékeket erősítenek, s modellezik a valóságban is előforduló szituációkat.

Érdekel, meddig terjedhetnek a szimulációk lehetőségei, meg egyáltalán, hogy működnek a dolgok a számítógépek világában – mondja Péter.
Jó kérdés, különösen, mert bennünk rögtön az merült fel, hogyan lehet egy ilyen bonyolult témát gyerekek számára is érthetővé tenni. Ez dr. Keresztes Péter egyetemi docens, az automatizálási tanszék vezetője szerint is – ő kalauzolja majd a mai előadáson a kis hallgatókat – nagy kihívás.

Érdeklődő kisebbség: Amit Péter nem ért, annak utánanéz. Fotó: Krizsán Csaba

– Próbáltam beleképzelni magam a gyerekek helyébe, egy kicsit az ő fejükkel gondolkodni. Rájönni, hogy mi az, amit az ő „előtanulmányaikkal" is meg tudnak érteni anélkül, hogy feldolgozhatatlan információözönnel árasztanám el őket – mesél a felkészülésről a „tanár úr", aki érdekes előadást ígér. Annak pedig kifejezetten örül, hogy vannak még érdeklődő gyerekek, szerinte ugyanis – bár laikusként ezt hihetnénk – nem igaz, hogy ma, amikor csúcstechnika vesz körül minket a mindennapokban, fogékonyabbak a diákok is a témára.

– Éppen az ellenkezőjét tapasztalom: a legtöbben megelégednek a felszínnel, s nem néznek a dolgok mögé. Nem szabad összetéveszteni a számítógép használatát az ismeretével. Sokan játszanak a géppel, interneteznek, de a lényeg, hogy mi és miért történik „belül", már nem érdekli őket.

Egy biztos: utóbbira – legalábbis egy részére – ma délután fény derül, s az érdekes, emészthető tények mellett izgalmas meglepetéssel is készül az előadó. Kipróbálható szimulációt mutat be, amely érthetővé teszi a számítógépeket vezérlő logikai áramkörök működését; ezt – pontosabban egy kicsit bonyolultabb változatát – a Széchenyi-egyetem fejlesztette ki, s a hallgatók is rendszeresen használják a műszaki pálya felé vezető úton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre kivárnak az önkormányzatok

Győr-Moson-Sopron - Januártól a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok szabadon… Tovább olvasom