Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Mi változik július 1-től? Sok minden - Csökken a rezsi

Komoly változásokat hoz július elseje: hétfőtől olcsóbban vehetúnk vonatjegyet és olcsóbb lesz a vízdíj. Szigorodik a Btk. is. Szavazás.


Hétfőtől többet lehet fürdőzésre költeni a SZÉP-kártyáról

Bővül a SZÉP-kártya zsebei között az átjárhatóság, és már nemcsak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet mindhárom zsebből fizetni.

További változás, hogy új szolgáltatásként a szabadidős sportrendezvények nevezési díja is belekerült a SZÉP-kártyával fizethető körbe.

Még több információ itt >>

Csökken az interneten vagy mobiltelefonnal vásárolt vasúti menetjegyek ára

Július elsejétől három százalékkal olcsóbban vásárolhatnak online, bankkártyával vagy a mobiltelefonos egyenleg terhére menetjegyet a vonaton utazók, ha az otthoni nyomtatás vagy digitális bemutatás lehetőségét választják. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által elrendelt intézkedés a közlekedők adminisztratív terheinek további visszaszorítását, a korszerű fizetési módok terjedését szolgálja.

Részletek itt >>

Rezsicsökkentés - Havonta 700 forint

Havonta akár 700 forinttal is csökkenhet a víz- és csatornadíj egy átlagos - havonta hat köbméter - vízfogyasztású család esetében a júliustól életbelépő 10 százalékos rezsicsökkentés következében - közölte a mintegy 270 ezer lakossági szerződéses kapcsolattal rendelkező Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. az MTI-vel.

A rezsicsökkentésről szóló közleményük szerint biztosítják fogyasztóikat arról, hogy a törvényi előírásokat maximálisan teljesíteni fogják, a július 1-je után kibocsátott számláikban ennek megfelelően a már csökkentett díjak és fizetendő összegek jelennek meg. Szeretnék, ha minden fogyasztónk tisztában lenne azzal, hogy a rezsicsökkentés hogyan érvényesül a víz- és csatornadíjakról szóló számlákban - fogalmazott Winkler Tamás vezérigazgató, hozzátéve: ezért tájékoztató levelekkel, a honlapjukon közzétett információkkal segítik a felhasználókat.

A DRV Zrt. praktikus tanácsokkal is ellátta fogyasztóit annak érdekében, hogy a rezsicsökkentés általi megtakarítás valóban a felhasználónál realizálódjon, így például azzal, hogy a határidőre történő fizetéssel olyan többletköltségek megfizetésétől mentesülnek, melyek már 30 napos késedelmes fizetés esetén is - egy átlagos vízfelhasználású család - a tíz százalékos rezsicsökkentésből származó megtakarítását felemésztheti - olvasható a közleményben, mely szerint arra kérték a fogyasztókat, jelentsék be a vízmérők június 30-i állását, mivel ez alapján tudják a július 1-je előtti és utáni időszak fogyasztásának díját meghatározni. Azzal kapcsolatosan, hogy a rezsicsökkentés miként érinti a társaságot, azt írták: a csökkenő árbevételt költségoptimalizálással, illetve a működési terület bővítésével kompenzálják.

Hétfőtől még olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek - Részletek itt >>
Nyugdíjba küldik a közszolgákat


Csaknem 20 milliárd forint megtakarítást remélt a kormányzat attól, hogy ez év közepétől megtiltotta a közszférában dolgozó nyugdíjasok foglalkoztatását.

Így összesen több mint háromezer nyugdíjas közalkalmazott, illetve köztisztviselő "mentesül" a kényszernyugdíjazás alól. Az év elejétől már nem vehető státusba 62 éven felüli közalkalmazott vagy köztisztviselő, és július 1-jétől elvileg el kell bocsátani azokat, akik nyugdíjat is felvesznek - írja a Napi Gazdaság.

Startol az e-útdíj

Valahogyan elindul július 1-jén az elektronikus útdíj (e-útdíj) rendszer, de sok probléma lesz vele − mondták a Napinak nyilatkozó szakértők.

Még több részlet az e-útdíjról >>

Változik júl. 1-től a buszközlekedés >>
"Könyörtelenül" szigorú az új büntetőtörvénykönyv

Jövő hétfőtől – indokolt esetben - akár egy 12 éves gyereket is őrizetbe vehetnek a rendőrök. Az a felnőtt viszont büntetlen maradhat, aki csőre töltött pisztollyal várja a lakásába éjjel, csoportosan érkező rablókat. Jogászok szerint az új büntetőtörvények könyörtelenül szigorúak.

Bővebb információkat a Bors cikkében olvashatnak!

Nyitnak a trafikok

Hétfőn kiderül, mit tud az új dohánytermék-értékesítési rendszer, illetve hányan jelentkeztek azon területekre, ahol nem volt érdeklődés a koncessziók iránt. Júliustól jelentősen változik a kiskereskedelmi piac, a nemzeti dohányboltok ugyanis a kiskereskedelmi forgalom 40 százalékát adó termékeket értékesíthetnek. Nagyjából 5300 trafik nyit meg (ennyien vállalták az elsejei nyitást).

Lazítottak a közbeszerzési szabályokon

Nem múlhat el törvénykezési félév, hogy a parlament legalább egyszer ne módosítsa a közbeszerzési törvényt, így történt ez a múlt pénteken is; a megszavazott változtatások júliustól hatályosak. A lépést ismét a szabályok rugalmasabbá tételével indokolták, ami esetenként a nyilvánosság korlátozását is jelenti.

Olcsóbb lesz a roaming

Július 1-jétől tovább csökkennek az EU-n belüli roaming hang-, sms- és adatdíjak. Az uniós rendelet a díjcsökkentés mértékén túl azt is előírja, hogy az adott országban mely nap aktuális árfolyama alapján kell kiszámolni az új tarifákat. Az előírás plafont állapít meg, s ezzel a cégek általában élnek, így a tarifák azonosak. A hívásindítás díja percenként bruttó 91,4 forint, a hívásfogadásé 26,6 forint, az sms-küldés 30,4 forint.

Változás a határforgalomban a horvát csatlakozás miatt

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz, melynek kapcsán változik a magyar-horvát államhatáron végzett határforgalmi ellenőrzés gyakorlata.

Az uniós csatlakozás nem jelent automatikus csatlakozást a schengeni övezethez, így a magyar-horvát államhatár továbbra is schengeni külső határ marad, a vámellenőrzés ugyanakkor megszűnik. Az utasoknak tehát csak a rendőri ellenőrzés idejére kell megállniuk a határátkelőhelyen.

A határforgalmat a legtöbb átkelőhelyen a magyar és a horvát rendőrök közösen ellenőrzik majd, az úgynevezett egymegállásos ellenőrzés értelmében az utasoknak csak a magyar vagy a horvát oldalon kell megállniuk, a túloldali határátkelőhelyen szabadon továbbhaladhatnak.

Ez alól kivételt képeznek majd Drávaszabolcs közúti, Barcs közúti, Magyarbóly vasúti és Mohács vízi határátkelőhelyek, e pontokon mindkét állam külön-külön végzi az ellenőrzést.


Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. Demalgon 2013. július 02. 22:12
  „1 család havi számlája, ha 12 ezer, akkor a családi havi fogyasztása átlag 200 - 300 kw-ra tehető. Tehát feltételezhető, hogy a pincében ott a fagyasztó, ami felnyomja, nem beszélve készenléti állapotban lévő ultramodern kütyükről. Normál felhasználás mellett, és normál kezeléskor a fogyasztás 200 kw alá húzható.

  A 4 ezer viz reális, ha havonta 3 m3 az átlagos fogyasztás + az alapdijak

  A szemétdijat önkormányzata válogatja, illetve, hogy egyedi vagy társasházban él az adott család. Átlagosan társasházban leosztva 1 500 Ft körül van a szemétdij

  A gáz belső részét nem ismerem családi házaknál, igy azt nem firtatom, társasházaknál átlag 5 - 8 ezer Ft között van havonta, bár ott a távhő az, ami alapdij + fogyasztás arányosan 16 ezer Ft-tól felfele terjed.

  Ha összeadom az összegeid ennek ellenére, hogy ismernéd mi van az összeg mögött, akkor 1 ezer hijján 50.

  20% ÁFA-val legyen 50, akkor 41,67 ezer + 8 333 az ÁFA
  25% ÁFA-val legyen 50, akkor 40 ezer + 10 ezer az ÁFA
  Egy dolgot elfelejtesz, de nagyon .... a lakosság a bruttó árat fizeti, nekik a nettó + ÁFA bontás se nem oszt se nem szoroz. Ha 5%-kal változik az ÁFA lefele, akkor ha azt hiszed közel 2 ezer Ft-tal fog csökkeni az összes kiadás havi szinten nagyon tévedsz, mivel az ÁR megállapitásánál az ÁFA nem módositó tényező. Az, amit beszerez a szolgáltató nettó értéken kalkulálja bele az ÁR-ba, nettó értékből rakja össze a saját ÁR-át, erre jön rá az ÁFA. És a szolgáltató az esetek többségében, ha csökken az ÁFA nem fogja a számla végösszegét 2 ezer Ft-tal csökkenteni, mert vagy növeli a számla költségrészét és változatlant fizetsz, vagy csökkenti, de ennek az összegnek töredékével, mondjuk 500 Ft-tal. De egyébként nem tudom, hogy havi 2 ezer Ft-nak miért örülsz annyira. A közlekedési dijak folyamatosan emelkednek, a gyógyszerárak folyamatosan emelkednek, az új adók folyamatosan jönnek, amivel tömik a saját zsebüket, az a 2 ezer Ft hamar eltűnik. És tudod ott kellene gondolkodni, ha hó végén összeadod a bevételeket és a kiadásokat kijön-e az a + 2 ezer Ft, vagy sem. Ezért mondom, amihez hülye vagy, ne forszirozd.”
 • 53. Demalgon 2013. július 02. 22:02
  „milyen minusz 20%-ról beszélsz????? te szerencsétlen, totál hülye vagy ahhoz, amit beszélsz. Úgy vágnának szájon a megfelelő szakkönyvekkel, hogy öröm lenne nézni, ahogy repül a fejed. Ilyen baromságokat, amiket te beszélsz amatőr kezdők mondanak, akik szülésiről mennek el hobbiból gazdasági területre tanulni.

  Az ilyen szakbarbárok mint te inkább kussoljanak csak, mert körülbelül olyan minusz szinten vagy, mint bármely politikai okostojás, főleg a kuszaszem törzsfőnök, aki még két számot se tud összeadni.”
 • 52. Valaki 2013. július 02. 10:51
  „Ha 1 családnak havi 12ezer körül van a villanyszámlája, kb. 30ezer a gáz, 4ezer a víz, 3ezer a szemétdíj, akkor éves szinten mennyit lehet megspórorni a -20%-kal?
  debike, próbáld mekk gigúglizni! :)))”
 • 51. Demalgon 2013. július 01. 21:53
  „te hazafi, 2006. szeptember .... az mióta választások előtti, te szakbarbár. 2009-ben lett felemelve 25%-ra, egész pontosan, 2009 július 1-től. Néha tényleg jó lenne, ha befognád a pofád gazdasági témában, az ilyen önjelölt szakbarbárokkal csak a baj van. Ha pletyózni akarsz a hasonszőrűekkel javaslom a helyi facebook-ot a temetőt, az tele van a legpletykásabb vénasszonyokkal, akik a szarkeverés kedvéért úgy megmásitják sokszor a valóságot, hogy ihaj, simán elmenne a következmény egy stand up comedy-nek.”
 • 50. zakarias3 2013. július 01. 21:36
  „49.Tapmancs!<moderálva>”
 • 49. Tapmancs 2013. július 01. 21:06
  „Ne etessétek a "Valaki" nevű fidesztrollt. Érdemben sosem reagál, az ehhez hasonló személyeskedésig jut csak.”
 • 48. Senki* 2013. július 01. 12:46
  „Szörnyű, milyen könnyű átverni a "népet" .
  No meg - ahogy itt is látszik - egymásnak ugrasztani.
  "Oszd meg és uralkodj! "Valaki igen jól kitalálta ezt már rég:)”
 • 47. mir 2013. július 01. 10:29
  „46. Valaki 2013.07.01. 10:04

  Ezért maradtál inkább troll :)”
 • 46. Valaki 2013. július 01. 10:04
  „Ja, de akkor úgy járnék mint te. coci lennék. :)))”
 • 45. mir 2013. július 01. 09:50
  „44. Valaki 2013.07.01. 08:57

  Senkike örülnél te annak a félnek is :)”
 • 44. Valaki 2013. július 01. 08:57
  „Mircike, ti a fél bitetekkel ne itt dicsekedj ! :)))”
 • 43. mir 2013. július 01. 06:58
  „41. Patriot 2013.06.30. 19:23

  Minek is kellett volna odaírnom? Egybitesnek kell lenni aki nem tudja, hogy ki volt akkor hatalmon.”
 • 42. Lone_wolf.. 2013. június 30. 20:04
  „"Ebből csinált a FIDESZ 27%-ot!

  Tények makacs dolgok elvtársak."”
 • 41. Patriot 2013. június 30. 19:23
  „Tényleg, és 2009-ben ki volt kormányon? Azt elfelejtetted odabiggyeszteni.”
 • 40. mir 2013. június 30. 18:37
  „39. Patriot 2013.06.30. 18:00

  Hát persze. 2009-ben tették vissza 25%-ra. Vicces az erőlködésed vagy vergődésed. Ettől még európa legmagasabb áfá-ja nálunk van. De nektek én külön 30%-ra emelném csak a fidesz imádatotok miatt.”
 • 39. Patriot 2013. június 30. 18:00
  „yenkiman, csak az igazat ha kérhetném!

  A balliberális kormány a választást megelőző hónapokban levitte az ÁFA-t 20% ra, majd a választások után azon nyomba vissza emelte 25% ra! Ebből csinált a FIDESZ 27%-ot!

  Tények makacs dolgok elvtársak.”
 • 38. yenkiman 2013. június 30. 16:09
  „2010 óta nagyon sokszor emelkedett az energia hordzók ára csak most vissza csepegtetnek egy kicsit.Az annyit szidott elmúlt 8 évben szijjártó -szándékosan kis betűvel-verte a nyálát a z áfa csökkentés végett akkor csökkentették 20%ra ezek most felemelték 27re.A benzin nagyon drága volt akkor de hála ennek kormánynak most sokkal drágább.Ez az egész csak paraszt vakítás a választások előtt,de nagyon remélem nem dőlnek be sokan az a pár narancsszemű gondolkodhat.És miért pont 62 év a nyugdíjkorhatár a melósnak meg 65?Viktor életében nem dolgozott a politikából gazdagodott meg nem is akárhogyan.Saját stadionja lesz igaz a Mi pénzünkből.Pofátlan banda!”
 • 37. Dwatson 2013. június 30. 15:17
  „A négyszeresére emelt szemétdíjról,amit januárban is emeltek,arról miért hallgatnak?Mert a Fidesz emelte?”
 • 36. Bagoly11 2013. június 30. 13:31
  „Majd akkor leszek elégedett,ha annyit kell fizetnem a közműdíjért mint 1987-ben,a boltba is annyit ,és annyi lesz a levonás a fizetésemből.”
 • 35. Virs-Lee 2013. június 30. 13:10
  „32. zakarias3... az agymosottaknak ezt hiaba magyarazod soha nem fogjak fel hogy azt hogy a rizsacsokkentest 3-4-szeresen fizetik vissza , aremelkedesben , munkahely csokkenesben stb”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élőláncos tiltakozás a Vámosszabadi menekülttábor ellen - videó, fotó

A Baross úttól egészen a Révfalui híd lábáig ért a lánc. Tovább olvasom