Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Mi változik az adózásunkban?

Győr-Moson-Sopron - A magánszemélyek adózásában több változást is hozott az új év. Ezekről jelentek már meg lapunkban is híradások – most a könnyebb eligazodásért csokorba szedtük őket.
Tulajdonképpen nincs túl sok változás a magánszemélyek adózásában, ami van, az viszont jelentős – mondta el a Kisalföldnek Horváth Szabolcs, az APEH regionális igazgatóságának tájékoztatási vezetője. Úgymond a legszembetűnőbb a járulékfizetési (egészségbiztosítási) kötelezettség (amelyről tegnapi számunkban már részletesen beszámoltunk): akinek nincs egészségbiztosítása, ellátják ugyan, de fizetnie kell, s a tartozást az APEH behajtja. Természetesen csak akkor, ha az egészségbiztosítási pénztár ezt kéri tőle. Mindenkinek lehetősége van ugyanis, hogy tartozását az egészségbiztosítónál rendezze, erre megfelelő idő kap.

Nagy változás, hogy – a korábbitól eltérően – az őstermelőknek, akik saját szükségletükön felül értékesítenek, adószámot kell kiváltaniuk. De legalábbis célszerű. A 2008. évi áfatörvény változása nyomán sem válnak adóalannyá azok az őstermelők, akik alapvetően saját, illetve családi szükségletei kielégítésére termelnek és eseti jelleggel feleslegüket piacon adják el. Esetükben az értékesítésről nem kell számlát, nyugtát sem kiállítaniuk, ám egy erre a tevékenységre jogosító őstermelői igazolványt ki kell váltani. Megyénkben 72 ezer őstermelő van, hogy közülük hányan kérnek adószámot, még nem tudni, a kérvények folyamatosan érkeznek. Az adószám kiváltása mindössze egy nyomtatvány kitöltéséből áll, s azért jó, ha megvan, mert vitatott lehet, hogy a piacon úgymond eseti jelleggel árusít-e, kötelező-e nyugtát, számlát adnia. A számlaadásra azért is érdemes jobban figyelni, mert drasztikusan megemelkedett a büntetés.
Az eddig maximum 100 (illetve 200) ezer forint helyett már akár 1 millió forint bírság is kiszabható a számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt. Változás, hogy nemcsak a tulajdonos, hanem a számlát nem adó alkalmazott is büntethető 50 ezer forintig.

Változás az is, hogy az adójóváírás összegét idéntől magasabb jövedelemhatárig lehet igénybe venni. A teljes összegű jóváírás (11.340 forint) 1 millió 250 ezer forintos éves jövedelemig jár, efölött sávosan csökken, és 2 millió 762 forintnál tűnik el.

Az ingatlanértékesítés szabályaiban az „adóköteles időszak" 15-ről 5 évre csökkent. Egyszerűen magyarázva: az ingatlaneladás akkor adóköteles, ha az eladás a vásárlástól számított öt éven belül történik. Ugyanakkor viszont megszűnt a korábbi lakáscélú felhasználás kedvezménye.

Az APEH nagyobb ügyfélszolgálati irodáin rövidesen már bankkártyán is lehet fizetni. A személyi jövedelemadó bevallásának beadási határideje maradt a május 20. Az utóbbi években egyre többek által használt számítógépes bevallási programot az APEH internetes honlapjáról rövidesen már le lehet tölteni. (Érdemes figyelni rá, hogy ne a korábbi évre vonatkozó programot töltsék le...)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellkason szúrta a nő szerelemféltésből

Győr - Előzetes szóváltás után egy konyhakéssel mellkason szúrta 27 éves szerelmét egy 37 éves nő… Tovább olvasom