Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mi újság Bakonygyiróton?

Gázberuházás, közvilágítás-korszerűsítés, a falugondnoki rendszer kiépítése – ezek azok a fontosabb fejlesztések, amelyek az elmúlt négy évben megvalósultak Bakonygyiróton.
A következő esztendők tervei között csatornázás, ravatalozófelújítás és járdaépítés is szerepel.
Csaknem tucatnyi pontba foglalva sorolta el lapunk kérdésére Kmetti Károly bakonygyiróti polgármester a faluban 1998 óta történt fontosabb eseményeket – ez is jelzi, hogy az alig kétszáz lelkes, Győr-Moson-Sopron megyéhez hivatalosan az őszi önkormányzati választások napján csatlakozó kistelepülés szinte erején felül teljesített az elmúlt években.

Figyelnek a nyugdíjasokra

Az egyik legjelentősebb lépés a falugondnoki rendszer kiépítése volt. Az önkormányzat 2000 őszén a Szociális és Családügyi Minisztérium pályázatán nyert kétmillió forintból, valamint 700 ezer forintos saját forrásból vásárolt egy autót, ami azóta a zömében nyugdíjas lakosság ellátását szolgálja – például az ebéd kiszállítását, orvosi rendelésre szállítást, más településeken bevásárlást végeznek vele. A falugondnoknak időközben irodát is kialakítottak. A község a közeljövőben a gépkocsihoz utánfutót szeretne venni, központi támogatással.

Ég a gázláng

Bakonygyiróton tavaly novemberben gyulladt fel a gázláng, a beruházás a Közép-dunántúli Gázszolgáltató Rt. munkája volt. A lakosoknak 105 ezer forintos hozzájárulást kellett fizetniük – ennek 15 százalékát visszatérítették – , az önkormányzat intézményeibe azonban ingyen vitték be „ kerítésen belülre ” a gázcsonkot. Ezzel a megállapodással a helyhatóság 2,8 millió forintot spórolt meg.
Néhány éven belül megtérül a közvilágítás-korszerűsítésre fordított tetemes summa is. A falunak az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. hitelre – tízszázalékos kamatra, tízéves futamidőre – végezte el a 32 lámpatest 860 ezer forint értékű cseréjét. A megtakarítás ebben az esetben az alacsonyabb villanyszámlában jelentkezik.

Korszerűbb a fűtés

Emellett számos kisebb

horderejű fejlesztésre is sor került Bakonygyiróton. Saját erőből – kétmillió forintért – csaknem négyszáz méter hosszú vízelvezető árkot építettek ki tavaly a Fő út mellett, tatarozták a kultúrházat, az idősek segítésére beszereztek egy 250 ezer forintos hómaró gépet, korszerűsítették az orvosi rendelő-kultúrház és a falugondnoki iroda fűtését. Az önkormányzat ezenkívül magára vállalta az egyházi tulajdonú temető rendben tartását, valamint adományokból felújította az ott található Kálvária-kápolnát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tenne a panelproblémák megoldásáért ?

Győr egyik problémája kétségtelenül az, hogy a hatvanas – hetvenes években épült lakótelepek… Tovább olvasom