Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Mi rezeg a levegőben? Félnünk kell-e a sugárzástól?

Elektromos berendezéseink nálunk jóval érzékenyebbek a sugárzásra, de annyit megtehetünk: tartósan nem tartózkodjunk a közelükben – ajánlja a sugárzásbiológiai szakértő.

A maguktól megszólaló csengők miatt unokáiért aggódó olvasónk kérésére kértük tanácsait.

Rejtélyes sugárzás Téten címmel nemrégiben írtuk meg, hogy maguktól nyíltak-csukódtak a távirányítós kapuk, garázsajtók a város egy részén. Mire azonban bemérték volna a működési zavar forrását, az megszűnt, így nem derült ki, mi okozta. Viszont felmerült olvasóinkban: náluk is gond lehet. ˝A vőm is hasonló dologra figyelt fel. A bejárati ajtó rádiós vezérlésű csengője háromszor is magától megszólalt. Kérem, nyomozzanak ez ügyben! Mitől van? Mivel rombolják egészségünket? Mi van a levegőben? Ott van a két gyönyörű kis unokánk is, nem szeretnénk, ha bármi bajuk történne˝ – írta levelében Keszthelyi Miklósné Gyarmatról.

– A modern technika velejárója, hogy egyre több elektromos, távirányítós berendezést használunk, ami rádiófrekvenciával működik. Háztartási gépek is elektromágneses tereket keltenek, csak más frekvencián. Ezért arra vonatkozóan, mennyi lehet a belőlük kijutó elektromágneses hullám, egészségügyi határértékeket állapítottak meg, amit a gyártóknak figyelembe kell venniük. Ez jelent korlátozást az emberek védelme érdekében – kezdte válaszát Bakos József, az Országos ˝Frédéric Joliot-Curie˝ Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet megbízott főosztályvezetője. Tájékoztatása szerint manapság környezetünkben az egészség szempontjából a legjelentősebb sugárkibocsátó a mobiltelefon.

Ha már bekapcsoltuk, tartósan ne hajoljunk közel a mikrohullámú sütőhöz. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Ha már bekapcsoltuk, tartósan ne hajoljunk közel a mikrohullámú sütőhöz. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Viszont lehet figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba használatát úgy, hogy testközelben, például a fej mellett tartjuk. Alkalmazzunk vezetékes fülhallgatót, kihangosítót, ugyanis a sugárzás mértéke gyorsan csökken a távolság növekedésével.

Más berendezéseknél is erre érdemes figyelni, például ne hagyjuk, hogy hosszan, közelről lesse a gyerek, ahogy valami sül a mikrohullámúban. Ne aludjunk a számítógépes router mellett, ami az internet vezeték nélküli elérését biztosítja. A távolságtartásnál a szakértő szerint a fél-egy méteres különbség már jó.

Ne vigyük túlzásba a mobiltelefon használatát úgy, hogy testközelben, például a fej mellett tartjuk.

– A sugárzást az emberi szervezet nem érzékeli, viszont a berendezéseink igen, már egészen alacsony teljesítményen is, ami jóval az egészségügyi határérték alatt van. Például a közeli erős transzformátort a régi számítógép-monitorok működési zavarral jelezték.

Az egészségügyi határértéknél kisebb sugárzás okozhatta a téti problémát is, ahol valószínűleg a berendezések egymás működését zavarták – szögezte le Bakos Józsefés hozzátette: ha ilyesmit jelentős mértékben tapasztalnak a lakosok, akkor értesíthetik a hírközlési hatóságot. Arra hivatott, hogy az ilyesmit bemérje, a zavart megszüntesse. A magától megszólaló csengő kapcsán Baráth Béla gyarmati polgármester is azt nyilatkozta lapunknak: ha gyakorivá válik, huzamosabb ideig tart e jelenség, neki szóljanak a lakosok, ha szükséges, hívja a hatósági szakembereket.

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2009. december 21. 20:48
    „Papa - NATO radarok??? Es antennak???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs kultúrája a lelki akadálymentesítésnek

A tervek szerint január végén nyit a pszichiátriai utógondozó Győrben, a Ladik utcában. Tovább olvasom