Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Mi okozhatta a csatorna kiszáradását?

Olvasói SMS. Tisztelt vízügyi hatóság! Tavaly ilyenkor írtam önöknek, hogy a Duna-laposérből eltűnik a víz! Önök azt válaszolták, hogy nagy volt a szárazság. Alacsonyan volt a talajvíz, ezért tűnt el a mederből a víz. Én szigetközi születésű ember vagyok, de még ekkora badarságot nem hallottam! Idén nincsen szárazság, mégis eltűnik a víz! A telkemen leástam 90 centiméterre és már feljön a talajvíz! Akkor ez most hogy is van? Lehet, hogy én vagyok a tudatlan? Valaki világosítson már fel! Köszönöm. Egy ott élő
A regionális vízügyi igazgatóság olvasónk kérdésére úgy válaszolt: Alsó-Szigetközben – Magyarország nagy részéhez hasonlóan – tavaly szeptember óta jelentős csapadékhiány tapasztalható. „Az elmúlt 10 hónapban, szeptember-június között Ásványrárón mindössze egy olyan hónap volt, amikor a havi csapadékösszeg meghaladta a sokéves átlagot, a többi hónapban az átlagnál alacsonyabb értéket észleltünk. Az elmúlt 10 hónapban fölhalmozódott csapadékhiány 198,3 milliméter. Az időszak rendkívül száraz volt, s a Dunán sem volt tartósan magas vízhozam (idén júniusban volt egy kisebb árhullám, de az hamar levonult). Az Alsó-Szigetközben a Duna medersüllyedése miatt a folyam vízszintje tartósan alacsony, ami kihatással van a talajvizek szintjére is.

A talajvízszint jelenleg a térségben található talajvízszint-észlelő kutak adatai alapján a változó terepmagasságok miatt 2,7–4 méter közötti mélységben van. A panaszos által jelzett 90 centiméter mélységben észlelt víz nem talajvíz, ugyanis ebben az esetben a csatornában is meg kellene jelennie. Az SMS-ben szereplő révfalui csatorna fő funkciója a térségben a Duna árhullámai következtében a kavicsos altalajból felfakadó belvizek levezetése. A meder erre a vízhozamra épült ki 2005 júliusától kezdve, amikor a Szigetköz térségi rehabilitációra biztosított állami és LIFE-forrás biztosításával épült meg Ásványráró térségében a felső- és alsó-szigetközi csatornarendszereket összekötő úgynevezett Parlagnyilasi-csatorna, mely jelenleg csak részleges vízpótlást biztosít az alsó-szigetközi csatornák felé, így a révfaluiba is. A biztonságos vízpótlás jelenleg a kivitelezési fázis elején levő európai uniós »Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése« című projekt eredményeként valósul majd meg, előreláthatóan 2014-re."

Olvasóink írták

  • 1. ferdo 2012. augusztus 16. 10:37
    „Idén nincsen szárazság? Vicces a kedves olvasó. Nála valószínűleg kánikula sem volt idén :) Vagy lehet épp a napszúrás miatt kerülte el a figyelmét, hogy eső az nem esett hónapok óta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a révfalui híd felújítása Győrben

Folytatódik a révfalui Kossuth híd felújítása, hamarosan kezdődik a közel 84 millió forint értékű… Tovább olvasom