Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Mi mozdult Bakonypéterden?

Bakonypéterd kontra mozgóárusok címmel közöltünk írást a Kisalföld február 14-i számában a tisztségét társadalmi megbízatásban végző helyi polgármesterről, munkájáról, törekvéseiről. A tudósításra a település önkormányzatának egyik képviselője reagált. Mi mozdult Bakonypéterden? – kérdezte, s kérdésére kerestük a választ.
Illegálisan, bejelentés, engedély nélkül, autóból árulja a kenyeret Bakonypéterden egy szigetközi pékség – mondta Mázi László polgármester, s aztán azzal érvelt, hogy mindenkinek meg kell élnie, azt tartja, de az önkormányzatnak elsősorban a saját polgárai érdekeit kell védelmeznie. Ezért várná, hogy fizessen helypénzt a községbe látogató mozgóárus, hogy érdekelt legyen az önkormányzat is és rajta keresztül a helyi lakók is. Amennyiben a község kisboltjának nem éri meg, hogy nyitva tartson és bezár, akkor a helyben lakók hová mennének megvenni a kenyeret és mellette sok apróságot. Az ellátásról az önkormányzatnak kell gondoskodnia ugyanis – mondta nyomatékul.

Az önkormányzati képviselő, Bolla Tünde az előbbiekre úgy reagált, hogy a községi boltban nagyon drágán adják a pékárut, ahogy minden mást is, ezért „bőven megéri" működtetni. Kenyeret és kiflit csak megrendelésre lehet vásárolni és a képviselő szerint meg kellene kérdezni a helyieket, hogy igényt tartanak-e az ilyenféle árusításra. Közlése szerint a hétvégéken kocsmaként működik a bolt.

Mint kiderült, az írásunk megjelenése óta tartott képviselő-testületi ülésen – lakossági fórumként is „működtetve" azt – témák voltak az előbbiek. A helyieket négy lakó képviselte. Mázi László akkor is és a vele vitázó képviselő kérdésére is azt mondja, nem a kenyeret autóból árusítás ténye ellen szól, hanem az ellen, hogy engedély nélkül teszi, aki hozzájuk jár. Nem csupán önkormányzati, hanem tisztiorvosi engedély is szükséges ehhez. Az, hogy a helyi bolt milyen áron kínálja termékeit, s kinek, hogyan éri meg, ezt ki-ki eldöntheti. De ha a helyi kisbolt bezárna, akkor az önkormányzat feladata lenne gondoskodni az ellátásról. A községháza árulja a kenyeret és a tejet? Ezért kötelessége az önkormányzatnak védeni a kisbolt érdekeit is.

A lapunknak írt levelében Bolla Tünde azt közölte, Bakonypéterden rég nem lenne probléma a szennyvíz elvezetése, amennyiben polgármesterük jóban lenne a romándi polgármesterrel. Mázi László nem tudta értelmezni ezt, ugyanis ahogy náluk, úgy Romándon, a szomszéd Bakonygyiróton és Gicen sincs csatornahálózat. Az lenne a megoldás, ha a községtől 3 km-re lévő Veszprémvarsányba vezethetnék a kiépítendő vezetéket, kellene építeni egy átemelőt, s mindezekhez 120 millió forintra lenne szükség. A fejlesztéshez a községnek megvan a saját része. Az még ideiglenesen sem megoldás, hogy a helyiek az utcára vezessék a szennyvizet, ami azért előfordul.

Mázi László, mint közöltük, „főállásban" Pannonhalmán, a mentőknél dolgozik tizenkét órás szolgálatban. „Ám ha azt leteszi, az otthoni dolgokon töri a fejét" – fejeződött be tudósításunk. Erre reagálva írta Bolla Tünde: „Szerintem ez azt jelenti, hogy olyan dolgokon töri a fejét, hogy hogyan tudna keresztbetenni, belekötni azokba, akik nem rá szavaztak." Akinek szánta, lehangoltan fogadta ezt. A rendszerváltozás óta az ötödik ciklusban polgármestere ugyanis az alig háromszáz lakosú Bakonypéterdnek. Keresztbetenni, belekötni? Kikbe, miért? Bizalmat kapott, ezt szeretné megszolgálni, ahogy teszi már tizenhét éve. Ellenségeskedés, széthúzás nem volt Bakonypéterden, nem is engedhetik meg maguknak, hiszen az összefogás és együttgondolkodás lehet a legfőbb erősségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori temető maradványaira épül a társasház

Izgalmas leletre bukkantak a régészek a győri Batthyány téren, ahol egy új társasház építéséhez készülnek elő. Római kori temetõt rejt a föld, s a bizonyítékot arra, hol húzódott a város török kori várárokrendszere. A múlt héten feltárt, két és fél méteres mélységben megtalált sírok azért is különlegesek, mert a Belvárost körülvevő árokrendszer építésekor a korábbi rétegek sok helyen elpusztultak. Tovább olvasom