Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Mi lesz veled, Vasas Otthon?

Hat éve tiltakozó akciók hiúsították meg a Győr belvárosában álló Vasas Otthon eladását. A Vasasszakszervezet mégis megint napirendre tűzte az ingatlan értékesítését, mert az épület felújítása nem halogatható tovább.

Ne hagyd magad!

Vasas, ne hagyd magad! – az 1924-es szakszervezeti segélyező bélyeg felirata ma azok jelszava lehetne, akik a Győr szívében álló művelődési ház fennmaradásáért küzdenek. A Vasas Otthonban működő patinás művészeti csoportok és a megyénkbeli szakszervezeti tagok ugyanis nem szeretnék, ha az ingatlant eladnák, ám a tulajdonos, a Vasasszakszervezet, anyagi helyzete miatt nem akar költeni a munkáskultúra helyi bástyájára. Egy dologban minden érintett véleménye megegyezik: az épület felújítása elodázhatatlan. Ez a laikus számára is szembetűnő. A két világháború között elkészült házat 1960-ban renoválták utoljára. Így a becslések szerint ötven-százmillió forintot érő, régészeti szempontból védett épület „csinosítására" legalább ugyanennyit kellene költeni.

Megtérülhetne a befektetés

– Sokáig a vagongyár mint a város meghatározó üzeme működtette, finanszírozta az otthont. A rendszerváltás után kezdődtek vele a problémák – nyilatkozta Rónaszéki István, a Vasasszakszervezet megyei elnöke, aki az általa képviselt háromezer tag nevében ellenzi a szövetség tanácsának szándékát. Szeretné, ha az érintettek egyeztetnének a kérdésben és még a szeptemberi döntés előtt megoldást találnának a Vasas Otthon továbbműködtetésére. Úgy véli, a Vasasszakszervezet meg akarja enni az aranytojást tojó tyúkját, el akarja adni az épületet, mely révén bevételét növelhetné. Érdemes lenne rendbe hozni, hiszen ideális helyen van. Ehhez persze az érdekvédő szervezetnek jobb gazdának kellene lennie és el kellene érnie, hogy a házban működő művészeti csoportok felvegyék nevükbe a „vasas" szót.

Csupán szokásjog alapján

A helyzet kuszaságát fokozza, hogy az ingatlan birtokosának jogilag semmi köze a Vasas Otthon működtetőjéhez, megállapodást se kötött az Ady Endre Közművelődési Egyesülettel. Az amatőr csoportok Csányi László igazgató elmondása alapján „csak úgy ott maradtak" az épületben. Ezért a viszony rendezése éppoly áhított számára, mint a felújítás. Megtudtuk tőle, hogy az egyesület évi ötmillió forintos költségvetéssel vegetál, azaz bevételének és kiadásának egyenlege nulla. Pályázatok révén jut pénzhez és az állami költségvetésből, a maradvány szakszervezeti intézmények „rubrikájába" kerülő összegből kap támogatást. Művészeti együtteseinek Csányi szerint mindegy, hogy ki a ház tulajdonosa, csak ne kelljen elköltözniük. Úgy véli, az eladás veszélyének felhőjét akkor hessegethetnék el fejük fölül, ha az önkormányzat – ahogy hat éve is tette – segítséget ajánlana a rekonstrukcióhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bőnyön bevált az előjegyzés

Egy éve avatták Bőnyön az egészségházat, melyben a korábbinál jóval tágasabb rendelőben látja el a… Tovább olvasom