Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Mi lesz Gyárváros szégyenfoltjával, a Mátyás étterem épületével? - videó

Rohadó falak, betört üvegek, kosz és piszok - tömören így fest az egykori Mátyás Étterem jelenleg. Harsányi Attila gyárvárosi építészt a lepusztult épület jövőjéről kérdeztük. Fotók.

Harsányi Attila gyárvárosi építészt a lepusztult épület jövőjéről kérdeztük.

Mint arról néhány hete tudósítónk felvételeinek köszönhetően hírt adtunk, Gyárvárosban az egykori Mátyás étterem épülete rendkívül rossz, lepusztult állapotban van.

Nos, ha valaki közelebbről szemügyre veszi a városnegyed valaha közkedvelt vendéglátóhelységét, akkor még szomorúbb (helyzet)képet kap.

A falakon nem találni gyakorlatilag olyan négyzetmétert, ahol a mállás erőteljes jelei ne mutatkoznának - mindezt nyugodtan nevezhetjük rohadásnak is -, az épület alatt szelektív gyűjtőnek beillő műanyagüveg kupac hever, miközben a betört ablakokon át jól látszik, hogy a belső térben is, mintha bomba pusztított volna.


Szörnyen lepusztult állapotban a Mátyás étterem Gyárvárosban - fotók: Cseh Róbert.

"A Mátyás étterem végletekig leromlott épülete szorul a legsürgősebb beavatkozására"

Portálunk Harsányi Attila, Kós Károly-díjas építésszel beszélgetett a Mátyás étterem lapos tetejű épületének több évtizedes múltjáról, lehangoló jelenéről és remélhetőleg fényes jövőjéről.

(Harsányi Attila jelenleg is Gyárvárosban él; a lokálpatrióta építész a Mátyás tér felújítási tervéért is kapta a nívós díjat tavaly decemberben. Utóbbi terv makettjéről láthatnak fotókat galériánkban.)


Videó: Cseh Róbert.


Harsányi Attila, Kós Károly-díjas építész és Gyárváros szégyenfoltjta - fotók: Cseh Róbert.

"2001-ben kezdtem ténylegesen foglalkozni a tér felújításának gondolatával, s 2008-ra kizárólag a tér közepének rendbetételét sikerült megvalósítani.

Lebó Ferenc Mátyás szobrát a gyárvárosi születésű, Kossuth-díjas színművész Jordán Tamás is megtisztelte jelenlétével az avató ünnepségen 2008 decemberében.

Noha a tér templom felőli oldalán is bőven lenne még mit fejleszteni - gondolok itt elsősorban útfelújításra és burkolatcserére -, egyértelműen a Mátyás étterem végletekig leromlott épülete szorul a legsürgősebb beavatkozására" - kezdte Harsányi Attila.

A Mátyás étterem 1963-ban - archívfotó.
A Mátyás étterem 1963-ban - archívfotó.


Mátyás után: a kínai étterem 2002-ben még működött - fotó: Harsányi Attila.
Mátyás után: a kínai étterem 2002-ben még működött - fotó: Harsányi Attila.


A Mátyás étterem kínai ruhaüzletként fejezte be pályafutását. A felvétel 2007-ben készült. Kép: Harsányi Attila.
A Mátyás étterem kínai ruhaüzletként fejezte be pályafutását. A felvétel 2007-ben készült. Kép: Harsányi Attila.


Borús az égbolt Mátyás egykori étterme felett: az épület szó szerint rohad - kép: Harsányi Attila.
Borús az égbolt Mátyás egykori étterme felett: az épület szó szerint rohad - kép: Harsányi Attila.


Elsöpörte a gazdasági válság: hat éve volt egy nagy esélye a csúf épületnek

"Megdöbbentő azt látni, hogy 2002-ben még kínai étterem, majd ezt követően rövid ideig régiségbolt, illetve távol-keleti ruhaüzlet működött itt.

2005-ben volt egy nagy esélye az épületnek; hat éve egy vállalkozó több emeletes, környezetbe illő társasházat szeretett volna az egykori étterem helyére építtetni, de a lakossági fórumon is bemutatott engedélyezési tervekből nem lett valóság.

Tudomásom szerint lakossági fellebbezés, és az építtető szándékának változása miatt hiúsult meg a terv.

Napjainkban új, gyárvárosi gyökerekkel rendelkező tulajdonosa van az épületnek.

Bízom benne, hogy a szóban forgó vállalkozó az eredeti környezetet szem előtt tartva, azzal harmonizáló magas tetős épülettel zárja le a tér északi oldalának ezt a foghíjas részét" - mondta a Kós Károly-díjas gyárvárosi építész.

Úgy tudjuk: lakások és irodák kaphatnak helyet a felújítás után

Információnk szerint az új elképzelések szerint a néhai étteremben vagy helyett - az ugyanis egyelőre nem eldöntött tény, hogy lebontják-e az épületet - lakásokat és irodákat alakítanának ki kétemelet magasságban.

Végezetül, említsük meg, hogy Gyárvárosban a Mátyás tér 2009. március óta műemléki jelentőségű területi besorolást kapott a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól.

Utóbbi nem csupán helyi, de országos védettséget is jelent, s remélhetőleg, utóbbi tény is lökést ad(hat) Gyárváros szégyenfoltjának eltüntetésében.


Rövid történeti áttekintés: a Mátyás Étterem és környezete 

Fiala Géza budapesti műépítész 1915-ben tervezte az ágyúgyári munkástelepet. Annak megépülte után, az általa kiadott füzetszerű kiadványból tudom, idézem: "A lakóépületeken kívül óvodaépület elhelyezéséről is történik gondoskodás, míg a kaszinó és konzumépületek céljaira az 51., illetve 30/31. számú parcellák jelöltettek ki".

Ezen területeket - a többivel együtt - léckerítésekkel látták el. A húszas évek közepéig beépítetlenek voltak. A 30. parcellaszámú telekre - annak részbeni megosztásával - Vellanschitz Alajos építőmester tervezett és épített barátságos, magasföldszintes rk. Plébánia épületet.

Az 51. számú telekre 1929-ben Árkay Aladár budapesti építész tervezett, a teret délről lezáró modern, az épített környezethez alkalmazkodó rk. templomot. Felépítése egy évig tartott, építője Schiel Vince építőmester volt. Ez idő tájt már állt egy korabeli képeslap szerint Sepcsik József "trafiképülete", a Szondi és Nagysándor József utcák találkozásánál az "úton".

A harmincas években a már állami tulajdonban lévő - a teret északi oldalról határoló - telkek még beépítetlenek voltak. Például az étterem telkén még tüzelőanyagot is árultak.

Az 1940-es évek elején - a háború előszeleként - a telepre öt félig földbe süllyesztett, betonból készült, földdel fedett óvóhelyet építettek. Ezekből napjainkban három még megtekinthető. Így került a 31-es parcellaszámú telekre, a Külső Árpád és Szondi utcák saroktelkének "csökkentésével" (parcellaszám 24), az egyik óvóhely.

Az ötvenes években az óvóhely melletti szabadon maradt terület ifjúkorom egyik játszótere volt, salakos grund padokkal.

Időközben a parcellaszámokat felváltották a helyrajzi számok.
A hatvanas évek elején felismerve, hogy az épületek karbantartása nem tűr halasztást, először a városi tulajdonban lévő telep családi házait értékesítették. A bérházakat pedig "átépítették" és tatarozták.

Itt jegyzem meg, hogy a II. világháború telepet ért bombázásai nem tettek akkora kárt az egységes összképet tekintve, mint az emeletráépítések. Miért csak napjainkban sajnáljuk igazán az igényesen megépített épületeket, hangulatos utcákat? Az idő tájt miért nem jutott eszébe senkinek e páratlan győri telep védelme?

Visszatérve a kérdéses területhez, a már 6187-es helyrajzi számú telekre, a használaton kívüli óvóhely fölé Bognár István építész tervei szerint felépült a részben "vasbeton lábakon" álló, lapos tetős, teraszos Mátyás Étterem.

Az 1963. május elsején megnyitott vendéglátóhely névhasználata természetesnek mondható. Eléje beton oldalfalú, acélszerkezetű tetővel autóbuszváró is épült, amit később felváltott a Varga István építész által tervezett virágüzletet is magába foglaló, magastetős buszváró, a ma is használatos "átmentett régi paddal".

A kor akkori stílusát követve, szintén lapos tetővel, az étterem szomszédságában felépítettek egy-egy, három emeletes társasházat.

Az egykori étterem a rendszerváltást követően került magántulajdonba.

Ez a három épület véleményem szerint idegenül hat az épített
környezetbe!

Harsányi Attila, Kós Károly-díjas építész

Olvasóink írták

 • 16. pappe 2011. augusztus 10. 13:33
  „14-hez: Még egy : A régi "Kisahalász"! Hmm az a fincsi halászlé...”
 • 15. peet2 2011. augusztus 09. 20:05
  „Ez az épület stilusa sem fér bele a tér hangulatába ... el kellene bontani ugy mint a többi stilus idegen épületet gyárvárosban..helyette valamelyik még meglévő "légó pince" felhasználásával lehetne egy érdekes vendéglátóhelyet kitalálni.”
 • 14. zakarias3 2011. augusztus 09. 19:01
  „Akkor kiegészíteném a hozzászólásom!Márvány étterem, ahol Csirke Rudibácsi hegedűlt, a fia zongorázott Mazsola,Rosta ahol 18,50volt egy nagyhalászlé,vagy a Kakas étterem.Albérletben laktunk,fiatal házasok,de egy héten egyszer egy halászlét és egy pohár sört megengedhettünk magunknak!”
 • 13. pappe 2011. augusztus 09. 18:02
  „10-hez: Bizony igazad van! Akkoriban még felhőtlenül tudtak az emberek szórakozni. A felsorolásodhoz még hozzátenném a Vaskakas éttermet ("tavernát") is. Hangulatos helyen hétvégi élő cigányzenével várták a vendégeket. Érdekes, hogy különféle "nyugati" piák nélkül, három-négyféle magyar sör mellett is jól tudtuk érezni magunkat. Na de mindegy, azok az idők elmúltak. Az ember meg próbál alkalmazkodni a mai körülményekhez. Ennek is van azért jó oldala, pl. a mobiltelefon, amely mindenki zsebében ott lapul. Anno még a vezetékesre is évekig kellett várni... :)”
 • 12. pappe 2011. augusztus 09. 17:56
  „"az épület szó szerint rohad" Idézek a cikkből. Nos akkor nem muszáj vele bármit is tenni, nemsokára úgyis szétrohad!”
 • 11. kóbor 2011. augusztus 09. 17:51
  „Üdv zakarias3!!!
  Akkor Te sem vagy velem együtt mai "gyerek" !!
  Nálad pont!!”
 • 10. zakarias3 2011. augusztus 09. 15:18
  „Ez szintén a gengszterváltás szégyene!Kitud elmenni egy szórakozóhelyre azok közűl akik bérből és fizetésből élnek?
  35 évvel ezelőtt,ha szombat délután 4 óráig nem mentünk be a belvárosba,utána már egyetlen vendéglátóhelyen sem kaptunk helyet.Akkoriban volt a Hungária,a Park étterem,a Kisrába,a Leló,és volt élet!Azoknak üzenem,akik annyira dicsőítik ezt az új rendszert!Jobban élünk,mit 35 éve!Azt nevezik egyesek átkosnak!”
 • 9. gte325 2011. augusztus 09. 11:45
  „szerintem maradjon így, ahogy van, és bízzanak meg egy borkaizsolthoz közelálló reklám-marketing céget a menedzselésével. Ha csak folyamatosan nem zaklatják az ott meghúzódó hajléktalanokat, azért már komoly szociális állami támogatást lehetne felvenni.”
 • 8. Pepe9111 2011. augusztus 09. 11:35
  „Szerintem meg jó kis épület! Vendéglőként kellene felújítani! Kell egy hely, ahol kialakulhatnak kapcsolatok, társadalmi élet. Az nem jó, ha csak homogén lakótelepek lesznek. Kellenek a közösségi létesítmények.
  Amúgy az épület nem sokkal fiatalabb a környezeténél, legfeljebb más stílusú! Tenni kellene rá egy magas tetőt, kifesteni, és máris megvolna!”
 • 7. mozart 2011. augusztus 09. 10:55
  „moderálva offtopic”
 • 6. Pedró 2011. augusztus 09. 10:36
  „Nem kell csinálni vele semmit! Egy-két év és magától összedől (ingyenes bontás)!
  Utána csak el kell hordani a ramatyot, meg pár kiló fűmagot szétszórni...”
 • 5. pgeri11 2011. augusztus 09. 10:00
  „ha még egy darabig várnak nem lesz vele probléma, veszélyesnek nyilvánítják és kényszerbontást rendelnek el, lehet a helyét parkosítani.”
 • 4. gte325 2011. augusztus 09. 09:59
  „szerintem maradjon így, ahogy van, és bízzanak meg egy borkaizsolthoz közelálló reklám-marketing céget a menedzselésével. Ha csak folyamatosan nem <moderálva> az ott meghúzódó hajléktalanokat, azért már komoly szociális állami támogatást lehetne felvenni.”
 • 3. pappe 2011. augusztus 09. 08:00
  „Jól emlékszem, hogy pár hete volt egy ugyanilyen cikk? Ugyanez (az ex-Mátyás Étterem) volt a témája és ugyanúgy nem kaptunk rá konkrét választ, csak "tervek vannak"...”
 • 2. mozart 2011. augusztus 09. 07:54
  „moderálva offtopic”
 • 1. pirosász 2011. augusztus 09. 06:24
  „Ez az "épület" a liberál-bolsevik magas kultúra tükörképe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel ötmilliárd érkezik Kara Ákos választókerületébe

Egyéves választókerületi munkáját összegezte Kara Ákos győri képviselő, aki 52 település… Tovább olvasom