Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mi lesz a Városréttel?

A Rába felmondta az Engel-csoporttal kötött hosszú távú szerződést, mert esélyt sem lát arra, hogy a Városrét-projekt belátható időn belül megvalósul. Mi lesz ezután a megálmodott városrésszel és az üresen álló, 206 lakásos Dália-palotával?

Aki képes a sorok között olvasni, az nyilvánvalóan tudja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén szerda késő délután közzétett bejelentésnek nagy súlya van. A Rába 2002-ben kötött ingatlanfejlesztési szerződést az Engel befektetői csoporttal; az első arra utaló jelek, hogy a magyar cég nem elégedett a Városrét-projekt megvalósulási ütemével, pontosan egy éve, 2009 márciusában jelentkeztek...

A megkopott hirdetésen kedvezményes lakásokat kínáltak a Dália-palotában, de eladni ezeket sem tudták – a bajok innen erednek. Fotó. H. Baranyai Edina
A megkopott hirdetésen kedvezményes lakásokat kínáltak a Dália-palotában, de eladni ezeket sem tudták – a bajok innen erednek. Fotó. H. Baranyai Edina

A Rába tulajdonában lévő, érvényes rendezési tervvel bíró, mintegy negyvenhektárnyi terület Győr egyik legjobb helyén van, közel a belvároshoz – erre kötöttek anno ingatlanfejlesztési szerződést az Engellel.

Már 2009 márciusa előtt is lehetett hallani arról, a Rába kritikus szemmel nézi, hogy több év alatt mindössze 2,6 hektárt értékesítettek a 43-ból. Tény: csupán két társasházat sikerült megépíteni, s abban lakásokat eladni (a 60 lakásos Tulipán-házat és a 83 lakásos Amarillisz-kertet). A jelenlegi szorult helyzetet mégsem ez a két ház, hanem a 206 lakásos Dália-palota okozta, amelyről megírtuk: mivel mindössze 52 lakást tudott értékesíteni az Engel a 206-ból, leállította az építkezést a hatalmas épülettömbben. Így hiába is készült el 87 százalékban, szükség lenne még 400 millió forint banki hitelre a befejezéshez – addig, mint egy kísértetház, üresen áll.

Erről mindjárt részletesebben is, de érdemes visszatérni arra, mi történt egy éve, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Rába az Engelen kívüli megoldást (is) keres. Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója és Borkai Zsolt győri polgármester 2009 márciusában írt alá együttműködési megállapodást arra vonatkozóan, hogy a cég és az önkormányzat szakemberei kidolgoznak egy olyan stratégiát, amellyel Győr egyik legértékesebb területét valóban hasznosítani lehet. A polgármester a szerdai tőzsdei bejelentést úgy értékeli, hogy ezzel teljes teret nyitottak ennek a stratégiának, hiszen a terület fölött ismét szabadon lehet rendelkezni. Borkai Zsolt csütörtökön is megerősítette, amit a megállapodáskor mondott: az eredeti tervektől eltérő megoldásban gondolkodik a jelenlegi városvezetés, nem több ezer lakásos lakóparkkal számolnak, mert ez – a jelenlegi helyzet is mutatja – megvalósíthatatlan álom. Helyette egyfajta városközponti-lakóövezeti-gazdasági hasznosítást látnak reálisnak. ˝Ehhez persze befektető is kell˝ – tette még hozzá Borkai Zsolt.

Látványterv: Impozáns beépítéssel számolt a befektető cég, de az kimondható, ennek nincs most realitása.
Látványterv: Impozáns beépítéssel számolt a befektető cég, de az kimondható, ennek nincs most realitása.

Ernest Rosenberg nyilatkozott legutóbbi cikkünkben az Engel-csoport magyarországi befektetéséről, pontosabban a Dália-palota helyzetéről.

Egyértelműen fogalmazott akkor: ahhoz, hogy a Dália-palotát be tudják fejezni, a 2,7 milliárd forintos banki hitel mellé még 400 millió forintra van szükség, erről tárgyalnak az együttműködő pénzintézettel, de megállapodás még nem született. Akkor, február elején azonban nem volt szó a Rába-szerződés megszűnéséről, ráadásul azóta Ernest Rosenberg is lemondott a győri projekt vezetéséről. Jelenleg sem aláírási, sem nyilatkozati jogköre nincs, így annyit mondhatott, hogy a Rába a tőzsdei bejelentésről értesítette őt, ő pedig az Engel tulajdonosait, akik jelezték, hogy hamarosan Magyarországra érkeznek.

Hogy mi lesz a Dália-palotával, a választ a pénzintézet adhatja meg. Tőlük azt kérdeztük: ez a helyzet befolyásolja-e az Engellel folytatott tárgyalásokat. Azt válaszolták: ˝A Rába szerdai bejelentése a Dália-projektet nem érinti, mert annak tulajdonjoga már korábban az Engelé lett.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turizmus: a megye 1,6 milliárd forintot nyert

A megye öt turisztikai projektje összesen 1,6 milliárd forint támogatást nyert a Nyugat-dunántúli… Tovább olvasom